Historiamatka Phnom Penhiin

Killing Fields museo, rakennus täynnä pääkalloja

YLE:n uutisissa oli männäviikolla juttu Kambodzhasta, pari punakhmerien johtohenkilöä oli saanut tuomiot 70-luvun lopun hallinnon aikaisista hirmuteoista. 80-kymppiset harmaatukkaiset herrat olivat tietenkin kiistäneet syyllistyneensä mihinkään julmuuksiin, mutta YK:n alainen erikoistuomioistuin oli ollut eri mieltä.

Minulla oli tilaisuus käydä Kambodzhassa reilun viikon pituisella lomamatkalla kolmen kaverin kanssa syys-lokakuun vaihteessa. Matka oli “silmiä avaava”, vain n.40-vuotta sitten siellä oli tapahtunut asioita joita on vaikea käsittää. Käynti Phnom Penh:n kuoleman kentillä ja koulusta kidutuskeskukseksi muutetussa rakennuskompleksissa veti hiljaiseksi, ehkäpä jopa järkytti. Lähes neljäsosa kansasta oli menehtynyt hirmuhallinnon aikana, omien maanmiesten tehokkaalla terrorilla.

Keski-Uusimaa lehti kiinnostui matkastamme, ja halusi tehdä siitä jutun. Ja hyvän jutun mielestäni tekikin. Jos asia kiinnostaa, tässä linkki juttuun: https://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/712674-nelja-isoisaa-rankalla-historiamatkalla-kambodzassa-maa-on-edelleen-poliittisesti

Jutussa on muutamia valokuvia, lisään tähän vielä muutaman; kuolema kentän museorakennus, tiivistelmä maan historiasta ja kuva maaseudulta tankkausaseman vierestä, roskia riittää tyypilliseen kehitysmaan tapaan.

Mikromuovia ja vähän isompaakin maaseudulla

Zambodzhan historiaa

Teksti ja kuvat: VTOH

Share

2 comments for “Historiamatka Phnom Penhiin

  1. Irene Peuhkurinen
    20.11.2018 at 5:39

    Kiitos taas mielenkiintoisesta juusta!

  2. Alpo Aatos
    20.11.2018 at 18:49

    Tuollaiset matkat ei ole mitään huvimatkoja. Kiitos kuitenkin kun teitte sen ja kiitokset Veijolle, että välitit meidän luettavaksemme. Lehtikirjoitus oli myös hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *