Viikon puheenaiheet vko 35

Elokuun viimeinen viikko alkaa. Ns. Venetsialaisia vietettiin viikonloppuna. Venetsialaiset on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla. Venetsialaisia pidetään myös veden, tulen ja valon juhlana.

Pohjois-Karjalassa vietettiin myös tapahtumarikasta Maakuntapäivää lauantaina 25.8. Osallistuitko tapahtumiin?

Share

30 comments for “Viikon puheenaiheet vko 35

 1. erkki lintunen
  27.8.2018 at 17:26

  Tietysti oisallistuin, niinkuin viime viikon puheenaiheiden viimeisestä kommentista voitte lukea. Siihen lisäisin mielelläni vielä yhden seikan. Sunnuntai ei ollut virallinen liputuspäivä. Jostain kuitenkin sain tietää, että Pohjois-Karjalassa toivottiin lippujen liehuvan saloissa. Viesti ei kuitenkaan ollut tavoittanut monta taloutta, tienpäältä tekemieni havaintojen mukaan. Kun tarkoitus on, että maakuntapäivästä elokuun lopulla tehdään tapa, niin vuoden päästä – nostakaa ihmiset hyvät lippunne salkoihin. Samalla voidaan muistaa myös sitä, että tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomen tasavaltaisuus varmistui eli monarkistien – siis saksalaissyntyisen kuninkaan nostamista Suomen valtaistuimelle ajaneiden aikeet – torjuttiin.

 2. Leo Härkönen
  27.8.2018 at 18:37

  Voisiko joku kertoa, miten rock-konsertti kylätalon navetan vintillä sujui?

 3. erkki lintunen
  27.8.2018 at 20:04

  Tutustupa maakuntapäivä-ideaan. Klikkaa: Pohjois-Karjalan maakuntapäivä 25.8.2018 on koko kansan juhla.

 4. Alpoaatos
  27.8.2018 at 20:48

  Jos Rajan Ryssäys lasketaan venetsialaiseksi tai maakuntapäivän tapahtumaksi niin osallistuin, tottakai, sehän on selvä. Lisäksi Kaurilan kylätalon laulajaisiin.

  Illan Rokkitapahtumasta Eira varmaan laittaa jotain.. ainakin videoi innokkaasti.

  Hotelli Joki oli siirtänyt tarjoilun konsertin ajaksi navetan vintille ja konsertin jälkeen tarjoilu jatkui hotellin puolella.

  Ruokatarjoilua varten oli alas pystytetty teltta. Se olikin tarpeen koska satoi melko reippaasti. Grillimakkaran lisäksi tarjolla oli ihan “oikeaakin” ruokaa ja kahvio toimi toimi viereisessä rakennuksessa. Kyllä meistä huolta pidettiin. Oli ruokaa ja juomaa. Ei tarvinnut olla omia eväitä.

  Syömisen ja juomisen ohessa voi tietysti kuunnella musiikkia ja jopa osallistua siihen jotenkin. Mikä olisi hyvin suotavaa.

  Mikäli ymmärsin oikein niin lavalla kävi soittamassa kaksi eri yhtyettä. Volyminupit molemmilla käännetty “kaakkoon” kuten tapana on. Jälkimmäisen bändin laulusolisti veti korkealta ja kovaa niinkuin Scorpios ikään ja sanoista sai selvän. Se on harvinaista. Kyllä tykkäsin.

 5. Jussi Raerinne
  27.8.2018 at 21:27

  Muistaakseni Karjalaisessa oli pari viikkoa takaperin kuntakohtainen luettelo kaikista P-K:n Maakuntapäivän tapahtumista. Tohmajärven kohdalla mainittiin kuin mainittiinkin ilokseni myös Rajan Ryssäys eli virallistahan se silloin …!
  Mm. Kesälahdella olisi vastaavasti ollut Suitsansaaren risteily; harkitsimme vaimoni kanssa ilmoittautumista sille mutta kuitenkin oman kylän kekkerit veivät voiton. Pohdiskelimme, säikyttääkö sää mahdolliset kävijät mutta pelko oli turha; puoli yhdentoista aikaan porukkaa oli kuin pipoa eli erittäin paljon. Peruna-kala-kasvisruoka ja jälkihöysteeksi muurilettukahvit olivat – kuinkas muuten kuin erittäin hyvää.
  Kiitos kaikille Ryssäyksen uurastajille!

 6. Kauko Juhani Ovaska
  28.8.2018 at 12:21

  Minusta tyo ryssäys on vähän huono
  nimi tapahtumalle. Venäläisiä ja
  ortodokseja on liikaakin haukuttu
  ryssiksi. Mukavia ihmisiä ovatten.

 7. Alpoaatos
  28.8.2018 at 17:35

  Juu, samaa mieltä tuosta nimestä. Huono nimi. Alkujaan lienee tapahtuman nimeksi ajateltu “Rajan Rysäys” ja sitten se kirjoitettiin niinkuin se täällä päin lausutaan eli kahdella s kirjaimella. Jotain tällaista muistelen, mutta oikeasti en tiedä. Ehkä joku tietää.

 8. Matti Majoinen
  28.8.2018 at 22:36

  Kauko ja Alpoaatos, oikealla asialla olette. Pitää tehdä korjauksia, jos niitä tarvitaan.
  Kauko, uutena asiana minulle tuli yhdistää “ryssäys” venäläisiin. Ei varmaankaan moni rajapinnassa asuva ole keksinyt tuollaista. Ja eivät missään nimessä halveksi naapurimaan kansalaisia.
  Kiitos Alpoaatos, selvensit meidän värtsiläisten murretta – sitä myö puhuttiin Patsolassa.

 9. Matti Jaatinen
  29.8.2018 at 8:52

  Palataan maan pinnalle RajanRyssäys nimestä.Ensimmäinen tapahtuma toteutettiin Leader rahotteisena hankkeena vuonna 2002.Tapahtuman avaajana toimi Anu Vehviläinen ja juontajana Sutki Sutinen.Toritapahtuman lisäksi illalla navetan vintillä oli Täydenkuun pidot johon kuului ruokailun jälkeen tanssit.
  Hankeessa tapahtumaan suunniteltiin logo joka Marjaana Oleniuksen ideana toteutui ja siinä luki “RajanRyssäys Kesäteatteria,Eksotiikkaa,Elämyksiä Värtsilässä”.

 10. Kalevi Tikka
  29.8.2018 at 9:26

  Joo pialtaan vain persoonallinen nimi Rajan Ryssäys, otetaan tankero väännös engalnnin kielestä, Frontier Fyke se kelvannee kaikille.

 11. Poikamies kolmannessa polvessa
  29.8.2018 at 9:51

  Käyp hyvin tuo nimi, vaikka oon perus orpopoksi:-)

 12. Antti Järveläinen
  29.8.2018 at 10:00

  Rajan ryssäys on osuva nimi. Turha jatkaa kommentointia nimimerkki Kauko Juhan Ovaskan tyhjästä ja mitä ilmeisimmin provoksi tarkoitetusta kommentista.
  Sanojen merkityksellä leikkiminen on kivaa puuhaa, ilkeilyyn sitä ei pidä käyttää. Tuo tapahtuman nimellä viisastelu on verrattavissaa siihen, kun Kaustajärven kansakoulun kuusijuhlassa kavereille lähetettyihin kortteihin kirjoitimme osoitteeksi ”Täällä kuusella”, rohkeimmat jättivät toisen u-kirjaimen pois.

 13. Leo Härkönen
  29.8.2018 at 10:58

  Rajanryssäys -nimi kuvastaa osuvasti (mahdollisesti) rockhenkiseksi muotoutuvaa festivaalitarjontaa Värtsilässä. Rajayhteistyötä ajatellenkin venäläisyyteen viittaava russian-sanasta kansanomaistettu käsite taipuisi ehkä myös venäjänkieliseen ja kansainväliseen käyttöön.

 14. Telle
  29.8.2018 at 12:54

  Eipä oo tullut mieleenkään yhdistää
  Rajanryssäys -sanaa mihinkään epäsovinnaiseen.

  Toimihenkilökerhollamme pidettiin syyshyssyttelyt
  joka vuosi kesäkauden päätteeksi. Ei siellä mitään hyssytelty
  eli vaiennettu hiljaisiksi tai asioita paineltu villaisella,
  vaan hyssyttely rimmasin syys -sanaan ja
  kuulosti muutonkin mukavalta yhdessäololta.

  Mukavalta kuulostaa Rajansyssäyskin, otetaan se
  niin, että täällä rajanpinnassakin tapahtuu.

 15. 26. vuosi menossa ryssäyksellä
  29.8.2018 at 12:55

  Tuo ryssäyksen käyttö tapahtumanimenä ei ole suinkaan ainutkertainen keksintö ja on ollut käytössä jo pidempäänkin alkuperäisryssäyksessä Kuopiossa. Eli nyt 26. vuosi menossa ryssäyksellä ja hyvin pyyhkii.

  Tämä ei ole mainos vaan uutisointi ryssäys-tapahtumasta kaikkien sivistämiseksi ;
  Kuopion Kalaryssäys järjestetään vuosittain syyskuun toisena viikonloppuna. Tapahtuma kerää Kuopion satamatorille vuosittain kymmeniä kauppiaita ja kymmeniä tuhansia markkinavieraita.
  26. Kalaryssäys järjestetään 7.-9.9.2018
  Toki tuonne ehtii vielä jonon jatkoksi ryssäyttelemään.

  Muotinimet leviävät aina muuallekin käyttöön eikä tämäkään ole se ainutkertaisin kopiointitapaus joten se siitä.
  Nimet muuttuvat ajan myötä ja tapahtumat kehittyvät, muutos on vääjäämätöntä ellei haluta sementoida historiaa ja samalla tulevaisuutta.

 16. siltainssi
  29.8.2018 at 16:46

  Elekeehän savolaiset liikoo innostuko jotta ette muikkuun tukehu.Ei tuo ryssäyssana ole kalakavereittenkaan keksimä nimi.Niin ei pie puhua mistään kopioinnista.Ryssäytellään vaan kaikki jatkossakin täysillä mitä sitten tehäänkin.Tuolla Kalaryssäyksessä voisi käyväkkii kuulostaa mielenkiintoiselta.

 17. Esko Tarvainen
  29.8.2018 at 20:38

  Taas järki jäi sivuun sensuuri toimii. Ollaan Suomalaisia ja länsimaisia.

 18. Esko Tarvainen
  29.8.2018 at 21:03

  Ei noita nimien kirjoon kannata ajatuksia pysäyttää. Nyt, jos koskaan meidän pallonpäällä taapertajien on ymmärrettävä missä mennään.

 19. Esko Tarvainen
  29.8.2018 at 21:18

  Jokaisella Suomalaisella on opittu järki. Ei olla hölmäytyksen uhreja.

 20. alpoaatos
  30.8.2018 at 9:48

  No hyvä on, hyvä on, on se “ryssäys” ihan hyvä nimi kun tuli tuo alkuperäkin selväksi. Kiitos Matille.
  Tuli taas tuhlattua tätä Värtsin arvokasta palstatilaa joutavanpäiväiseen jorinaan ihan joutenpäiten, mutta vähissä olisi olleet Värtsin jorinat tälläkin viikolla.

  Muistan lukeneeni tai kuulleeni jutun, missä mainittiin ihan hirvee ryssäys. Juttu saattoi olla Värtsissä.
  Oli hyvä hankikeli ja pojat olivat keksineet ruveta laskemaan mäkeä hevosen reellä. Olivat kiskoneet reen mäen päälle ja laskivat kiihtyvällä vauhdilla. Hauskaa oli kunnes huomattiin, ettei rekeä voi ohjata vaan se taitaa osua kotimökin seinään. Tuvassa olijat olivat kertoneet, että kuului hirvee RYSSÄYS kun mökki tärähti ja tavaroita tippui hyllyiltä. Jos juttu tapahtui Savon puolella niin siellä varmaan kuului “ryssääs”

 21. Tuula-Riitta Kärkkäinen
  30.8.2018 at 10:42

  No nyt kohta rysähtää,
  Kato, kun rysähti,
  Liekö jo rysähtännä,
  Oiskkoon rysähtämässä,
  On ihan rysähtämäisillään,
  Rysähtännöönkö tuo,
  Olipa hyvä ryssäys.

 22. Poikamies kolmannessa polvessa
  30.8.2018 at 10:54

  Tuula Riitalle ja Kari “papalle” terveiset Värtsilä Kitystä:-)

 23. Tuula-Riitta Kärkkäinen
  30.8.2018 at 11:43

  Kiitos terveisistä ja terveisiä sinne Värtsilään täältä Jänisjoen yläjuoksulta. Toistaiseksi täällä rimpuillaan, ja katotaan ja ootellaan kuinka talvella pärjätään, vai joutuuko siirtymään suurempiin taajamiin sivistyksen keskelle. Värtsiä on mukava seurata entisenä Uusi-Värtsiläläisenä,- ja tulihan sitä Värtsilässäkin tansseissa, ja muutenkin ennen pyöräheltyy.

 24. Esko Tarvainen
  30.8.2018 at 21:07

  Rysäys on hyvä nimi niin kuin Ismo Alangon
  kappale Harmaa on hyvä väri. Molemmissa nimissä on persoonallinen tausta.

 25. Esko Tarvainen
  31.8.2018 at 23:05

  Kävin tänään Luumäellä puolukka metsässä. Hirvikärpäsiä oli riittävästi. Odottelen yö pakkasia ja sitten palajan marjoja poimimaan. Miksi? Hirvikärpäset ja tauteja levittävät punkit ovat tulleet ihmisiä kiusaamaan. Ei nämä näytä tutkijoita kiinnostavan.

 26. Esko Tarvainen
  1.9.2018 at 22:57

  Olen aikamonta elinvuotta taakseni jättänyt. Kaksi kertaa punkin olen iholtani poistanut. Punkkia pidetään niin kun se onkin porelioosin ja aivokuumeen kantajana. Harva punkki kantaa näiden tautien aiheuttajaa mukanaan. Mutta jos uusi tulokas hirvikärpänen saa jonkin vastaavan roolin on asia saanut täysin uuden ulottuvuuden. Kannaattaako valtion karjan määrää pitää tällä tasolla.

 27. Alpoaatos
  2.9.2018 at 12:50

  Hotelli Joki oli koollekutsunut Elonkorjuu tanssit. Minäkin olin juuri saanut perunan noston päätökseen, joten katsoin olevani oikeutettu elonkorjuukarkeloihin.

  Elonkorjuu teemasta saattoi muistuttaa tarjolla olleet sienipiirakka ja makeannälkään mustikkapiirkka. Juomapuolelta tulee eittämättä mieleen “ohrapirtelö”. Piiraat olivat maukkaita ja kuluvan satokauden tuotteita (luulisin), mutta ohrapirtelö todennäköisesti oli peräisin edellisen satokauden viljasta.

  Maestro Kari Kuronen esitti mukavanletkeää, takuuvarmaa tanssimusiikkia. Yleisön voisi karkeasti jakaa kolmeen. Oli kourallinen paikallisia, toinen kourallinen fanittajia Tuupovaarasta ja kourallinen kesävieraita. Vaikka paikka on pieni niin vielä
  olisi mahtunut muutama kourallinen mukavaan illanviettoon.

 28. Esko Tarvainen
  3.9.2018 at 18:42

  Me pohjois-karjalaiset emme ole joo, joo kansalaisia. Omat meidän mielipiteet tuohitorven ääninä maailmalle töräytetään.

 29. Esko Tarvainen
  3.9.2018 at 21:41

  Uudistutaan kuten paikallinen tapahtuma. Löydetään ilo ja ollaan mukana. On meidän naamakurttuisien aika lopettaa ja olla mielemme pahoittajia. Aina löytyy ilo jos on sitä etsimässä.

 30. Sauli Lindfors
  11.9.2018 at 18:39

  Mitään venetsialaisia olla, eikö mitään suomalaisempaa nimeä kyseiselle päivälle löytyisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *