40 comments for “Viikon puheenaiheet vko 33

 1. Jussi ja Reino. Onpas teillä joutavat puheenaiheet. Taatto Taivahinen ei tykkää tällaisesta kinastelusta.
  Muka lapsikaste tai aikuiskaste. Pyh, yhdentekevää. Pyhä Pietari ohjaaa molemmat riitelijät alakertaan. Nauttikaa elämästä. Eläkää ihmisiksi. Rakastakaa toisia ihmisiä ja auttakaa hädänalaisia. Fariseuksia on liikaa tässä
  maailmassa. Tai pelleilkää vain. Onhan siitä jotakin huvia Värtsin lukijoille.

 2. Avomaa-kurkkuja viipaloituna tänään mauste liemeen laitettuna sopiviat kellarin kylmyyttä odottamassa.

 3. Suomen suurimman eläkeläisjärjestön, Eläkeliiton, valtakunnallisiin karaokekilpailuihin on Pohjois-Karjalan edustajaksi valittu Mikko Myllyniemi Pohjois-Karjalan maakunnan Tohmajärven kunnan Värtsilän pitäjän Kautajärven kylästä Universumin Helmestä Nipin napin Suomen puolelta. Onnea ja menestystä Mikolle!!!!!

 4. Hyvä Mikko! Laula porukka suohon ja Kaustajärvi kartalle!

  Valtakunnallinen EL-Karaokemestari kilpailu lauletaan 2.-4.10.2018 Sport & Spa Hotel Vesileppiksessä Leppävirralla.

 5. Riitalle.Vastaan omasta puolestani, Jussi vastaa omastaan.Kun keskustelet sinun Taattosi kanssa, kysy tykkääkö hän siitä että panettelet Hänen lapsiaan.

 6. Mikon asuinpaikalle ei ollut tieyhteyttä Anni ja Eetu Kinnusen eläessä rajan leikkaamassa Suomessa. Pieni salmi ylitettiin veneellä. Eetu oli vastarannalle virittänyt oksassa roikkuvan ratakiskon pätkän ja paksulla pyörötangon pätkällä kun kiskoon täräytti tuli vene noutamaan.

 7. Hyvä sisar Riitta Hirvonen!
  Olen erittäin tyytyväinen siitä, että kommentoit oikealla nimelläsi. Hyviä ohjeita ovat myös elämästä nauttiminen, ihmisiksi eläminen sekä toisten ihmisten rakastaminen ja auttaminen. Omasta ja lähimmäistenkään mielestä en kyllä olekaan mikään surumielinen ja itsekäs kaveri, päinvastoin.
  En koe uskoni kahlitsevan minua millään tavoin, koska niinkuin Raamatussakin sanotaan: ”Kaikki on minulle luvallista, mutta kaikki ei ole hyödyksi.” Olen vapaa ja luotan siihen, että Jumala ohjaa omatuntoni kautta minua siinä mikä on oikein ja mikä väärin.
  Asia, missä kyllä sitten valitettavasti menet aivan ”metsään” on tuomiovallan käyttäminen. Sitä valtaa ei ole onneksi luovutettu eikä luovuteta meille kenellekään ihmiselle. Ylä- ja alakerran paikkajako suoritetaan aivan muiden tahojen toimesta!
  Hyvää yötä!

 8. Uuusimmassa ET-lehdessä (15.8.2018) on muutaman sivun juttu
  ”Pottumaan aarteet”. Siinä kerrotaan Pekka Lehdosta, jonka harrastuksena
  ovat erilaiset vanhat perunalajikkeet. Sivulla 69 kerrotaan seuraavaa:
  ”Lemin kirkkoherra kyseli minulta, mikä mahtaisi olla tummapintainen,
  valkomaltoinen peruna, jota hän lapsena söi…………….annoin hänelle
  Värtsilän Mustan……..

  Jutun voi lukea kokonaisuudessaan ko lehdestä.

 9. Hui, onko se Taivahan Taatto kovin vihainen mies?
  Täytyypä ostaa jäsenkortti taivaaseen ajoissa.
  Minusta se Yläkerran Ukko on lupsakka henkilö,
  tai henkiolento, piippu suussa röyhyää ja sanoo:
  – No menehän siitä taivahan iloon, vaikka sököringissä
  sulla oli hihaässä ja korjasit muiden palkat.

 10. Oliskohan ne Taivahisen tuomiovallan käyttäjät
  Jussin ja Reinon näköisiä? Voishan siihen porukkaan
  sopia myös eräs Erkki. Kas kun papeilla on tapana
  pitää kansa nöyränä ja maksavaisena jumalanpelon
  avulla.

 11. En oikein tiedä kummalleko vastaisin?Ihmettelen vaan ,onko Suomessa vielä noin pimeätä porukkaa, joka ei kunnioita Jumalaa?En ole ketään tuomitsemassa, enkä ole ovimiehenä taivaaseen.Sain Jumalan armosta pelastua,ja siihen ei ole kenelläkään osuutta,se on Jumalan lahja.On ihanaa veljet olla vapaa,ei tarvitse pelätä kuinka minun käy,missä vietän iäisyyteni,se asia on jo ratkaistu puolestani.Kuinka on teidän matkan pää,onko asiat kunnossa ,se on sinun eräänä päivänä kohdattava.Ota huomioon, että sinulla on elävä sielu, se ei kuole joujutpa minne tahansa,sinun sielusi joutuu kärsimään tuskan tai ilon.Sinun elämäsi ei lopu silloin kun kuolet, se jatkuu iäisyydessä,Etkä voi paeta sitä.

 12. Sopisikohan tähän väliin luonnon ilmiöitä.. Nyt on nimittäin ihan mahottomasti perhosia. Niitä komeita Apollo perhosia on pihakoivun runko ihan punaisenaan. Suvujatkamis seremoniat lienee meneillään

 13. Minä en halua loukata keneenkään uskonnollista vakaumusta. Minulle luterilanen usko antaa mallin elää yksilönä ystävien ja ison ihmisyhteisön jäsenenä.

 14. Kaiken tiukkapipoisuuden keskellä Korpikommunistin kansanomainen käsitys Taivahan Taatosta on ihastuttavan raikas, uskottava ja lohdullinen. Niin vakavaa asiaa ei saisi ollakaan, ettei siinä huumorilla ole sijaa. Ja kyllä Taatto itsekin osaa nauraa luotujensa vitseille.

  Terveisinä maapallon – vai onko se siellä vielä pannukakku – toiselle puolelle se, että hieman hillitympikin oman vakaumuksen esittely ja kanssakulkijoitten pelottelu saattaisi riittää.

  Vaikka oikean uskon ja pelastussanomien levittäjillä kautta aikain lieneekin ollut vallanhalun ohella myös eettisiä tarkoitusperiä, joku voi tänäänkin ahdistua helvetillä pelottelusta. Varsinkin kun se tulee alan auktoriteetin suusta ja kun ovenavaukset kuullostavat oven kiinniläimäytyksiltä.

  Uskonkappaleilla mätkiminen tuntuu kuuluvan omankin aikamme saarnamiehen työkalupakkiin. Onhan se ollut käännytystyön ikiaikainen tehokeino.

 15. Kyllä ne Reinon laskee kristallisaleihin.
  Meille vanhoille kuulemma olis hyvä,
  että lämmintä riittää tuonpuoleisessakin.

 16. Hyvää Huomenta sinne pannukakun toiselle puolelle.Muistan ajan kun soitin teidän kirkkonne urkuja,kun odotimme Teuvo Tikan kotiutumista armeijasta,Saarnansa lopuksi pappi luki uutiset,Yksi uutinen jäi minun mieleeni,Jumala on hyväksi nähnyt pois ottaa seurakuntamme jäsenen.ajattelin siihen loppui sen jäsenen taival,mihin lie päättynyt,kukaan ei tiedä.

 17. etymologiaa;ilomans`n pälk(äne)järvi .>>>tapaan kuunnella ruotsin radion(SR) språket-ohjelmaa.tänviikon jutuissa oli palkeen bälg -(belj lausuttuna) taustoja.verbi att bälga vetää sisään ,hengittää sisään,bälga i sig juoda `ahmimalla` tappavaan janoon>>virrassa vetää mukaansa. mahtoikohan tohmajoki laskiessaan vedet pälkjärveen voimakkaana ,että jokisuistoon ja järveen niin raju juoksu,että tuli `repimiselämys`( bälg)sjön bälgade älfven i sig ruottiksi,oisko nimi sitä perua?>>>>>>>herman hallonbladista;oli käkisalmen -kexholmenin pohjoisen piirin kruunuvoudin poika,todennäköisesti virkapaikkana voudilla oli pälkjärvi ja poika-herman syntyinpaikka. opiskeli lakimieheksi–valmistuttuaan sai pormestarin –borgmästare pestin käkisalmesta–avioitui sortavalaisen kauppiaan ,nimeltään siitoin-siitonen,elisabet-tyttären kaa ja siirtyi sortavalaan asumaan toimien mm lakimiehenä ja kansallis-osake-pankin johtajana,vaurastuivat vaimon perinnöillä,oli arppen yhtiömies ja rahoittaja,filontrooppi,perusti maatilalleen koulun,myohemmin opettajaseminaarinkin.arppen kuoltua huolehti wärtsilän-ryhmän jatkumisesta

 18. Kuten hyvin tiijjettään, niin saunommaan tottunneet Suomalaiset olivat pyrkimässä taivahan portille. Pietari iitraili porukkaa
  tarkoin silmin ja sanoi, että tuonne Paratiisin ja Taivahan puolelle äkkiä, sillä minähän en yksien Suomalaisten takia
  ruppee pannuja halakasemaan.

 19. Reinolle: Millä tavalla Riitta panetteli teitä? Minusta hän vain ei pitänyt teidän mielipitestä.
  Jussille: Hieno vastaus!
  Uskon asioista on yhtä monta mielipidettä kuin on ihmisiä.

 20. Irenelle.Minulla on sinulle kysymys, .Miksi kaikki nousee varpailleen kun minusta on kysymys?Ehkä ärsytän teidän rauhaanne,se on hyvä kun joutuu ajattelemaan ,mihin on matkalla.Jokainen saa pitää oman kasteensa,minä pidän omani.Katollisella kirkolla on hyvä käytäntö, siellä ei kututa jäseniä uskovaisiksi,vaan uskolliseksi,Faitfull.Olkaa hyvät ystävät rauhassa, en teitä vie minekkään.Kaipaan aikaa kun Leino Hassisen kanssa pidimme koti kokouksia,silloin ei ketään häirinnyt kun olin mukana.Mutta aika mennyt palaja ei koskaan

 21. korjaus koskien herman hallonbladia,ei tietenkään fennojen kop-laisia ,vaan svennojen pyp-läisiä.

 22. Pitäkäähän varanne. Vaikuttaa, että poikamies alkoi jo lisäämään löylyä kiukaaseen. Ettei vaan tulisi seuraavaksi kylmää vettä niskaan.

 23. Jospa se onkin Reino Holopaisen tehtävä päättää mihin
  kukin joutuu arkisen aherruksen päätteeksi. Lienee
  Yläkerran Ukolta saanut sen valtuuden. Jospa
  Reino onkin se uusi Valittu. Kovasti ainakin
  pelottelee jo kuolemalla. Lienee terävin kynä
  Taivahan Taaton maanpäällisessä penaalissa.

 24. Mie kun olin pikkupoika, eikä minusta hongankolistajaa jatkossakaan tullut. Jäi tämä tarinan aihe mieleeni. Ei se ole mies, joka saa. Se on mies, jonka sana pitää.

 25. Jos luoja suo teen vielä kala reissun Kaustajärvelle ottipaikoille. Lapsuus oli omavarais taloudessa elämistä. Marjapaikat, kalan liikkeet ja riistan polut, sekä kanalintujen kuviot olivat tulleet tutuiksi jo pienestä pitäen.

 26. Susirajan pojalle.Kyllä minä sinut veisin mielelläni taivaaseen,vaan et sinä siellä ole kotonasi.Sinun nykyinen isäntäsi, joka ohjaa puheitasi ei pidä taivaasta,eikä uskovaisista.Olin kymmenen vuotta sairaalassa sielunhoitajan asemassa,minut kutsuttiin paikalle, kun lähdön aika oli lähellä,vierailin kahdesti viikossa siellä.Näin monenlaista poistumista tästä ajasta.Eräs vanha rouva katsoi taakseni ja huusi,älä anna minua hänelle,Hakija tuli ja vei omansa,kauhea löyhkä vain jäi huoneeseen,tuonelan haju on hirveää.Sinäkin voit täällä pelleillä kuinka vaan,aikansa kutakin,sitten tulee noutaja.

 27. No no, Reino!

  Vai ihan löyhkä nousi. Jospa sitä
  kuolijaa pieretti. Olisit sanonu,
  että kyllä sie taivaan autuuteen
  olet matkalla. Taputus olalle olisi
  ollut myös paikallaan. Reino se on
  parantumaton fariseus.

 28. Nyt menee överiksi!

  Värtsin alkuperäisiin periaatteisiin kuului, että
  ei uskontoa eikä politiikkaa. Menishän nekin aiheet
  pieninä annoksina, mutta viikkokausiin ei ole
  ollut muuta kuin omakehua, ja se jos mikä haisee.

  Eikö siellä Reinon sairaalassa ollut sairaalapastoria,
  joka olisi osannut lohduttaa kuolevaa ihmistä? Reinoko
  olisi voinut kyseisen rouvan pelastaa? Tuskinpa kukaan
  meistä.

  Eikö nyt voitais sopia, että jokainen saa pitää uskonsa,
  tai mikä elämänkatsomus hänellä onkaan. Minulle
  ei ainakaan ole annettu valtuuksia tuomita eikä lajitella
  ketään.

  Ikävä juttu että Värtsi muuttuu aika ajoin Ärtsiksi.
  Ihan oikeasti toivoisi, ettei samat ”saarnat” jatkuisi viikolla
  34.
  .

 29. Kysymys kuuluu: Miten on mennyt noin niinkuin omasta mielestä?:-)

 30. Överiksi menee.Sitä metsä vastaa mitä sinne huutaa.Kolme vuotta olin sairaalassa koulutettavana Clinical pastoral education koulussa.Se on vaatimus jos aiot tehdä työtä potilaitten parissa.Jättäkää te minun uskoni rauhaan ,niin teidän lehtenne pääsee jälleen kirjoittelemaan oikeita asioitaLuen mielelläni kotipaikkakunnan asioita, mutta en muista että siellä oli noin ärhäköita ihmisiä ,jotka ei siedä mitään hyvää kerrottavan .Mutta nyt sanon teille kuulemiin,pitäkää omanne minä pidän minun omani.

 31. Raamatussa sanotaan, ettei Jumalan sana tyhjänä palaa vaan se tekee tehtävänsä. Toiset se parantaa ja toiset pahentaa.

 32. Reinosta voisi kehittyä ihan kiva juttukaveri
  vielä vanhoilla päivillä, kunhan jättäisi nuo
  tuomiopäivän puheet vähemmälle.
  Mitäs Sinulle Reino muuten kuuluu?
  Onko aurinko paistellut siellä kotinurkilla?
  Onko maanviljelijöille suotu vettä edes nimeksi?
  Oletko uimassa ehtinyt käymään?

 33. Kuulemiin, Reino!

  Muistini mukaan Värtsin palstoilta poikenneet jukuripää-pässitkin ovat aina pienen harhailun jälkeen laumaan palanneet…

 34. Eiralle,Kiiitos kun sain tutustua sinuun ,Toivotan siunausta sinulle.Kaleville ,veljelleni Jeesuksessa,Herra sinua siunatkoon.Alpolle,lapsuus ajan kaverille,oli ihanaa tavata kuuden kymmenen vuoden jälkeen,

 35. Tänä sunnuntaina oli hyvä olo Värtsilän kirkon messussa. Voisin luetella lukuisia esimerkkejä. Riittäköön vain yksi. Maalausta odottavan kirkon messu päättyi virteen 963. Joonatan Raution v. 2014 säveltämän virren melodian voi laulaa myös tutulla 332 virren ”Herraan hyvää kiittäkää” -sävelmällä.

  Herra, kutsut työhösi, arjen tielle seuraasi toivon leipää leipomaan, palvelemaan lahjoillaan.

  Soikoon talkoovasara yhteisen työn kaikua, julistakoon palvellen saarna kätten taitojen.

  Herra siunaa silloinkin, kun vain äänin hiljaisin vastaanotan, kuuntelen, Mariana palvelen.

  Anna into tehtäviin, pieniinkin ja arkisiin, kumppanuuteen kasvata työssä toisten rinnalla.

  Väsyviä virkistä, yksin jääneet yllätä, ystävillä uusilla kirkkoasi vahvista.

  Kristus-ruumis rakentuu, uudistuen versoo puu, arjen armolahjoista kasvaa oksiin silmuja.

  Arvatkaa, miksi liikutuin tämän virren aikana!

 36. Mielenkiintoista rallattamista on ollut viikon 33 turinoissa. Ja taas kerran taivaalliset asiat päällimmäisinä.
  Minunkin katse viivähti taivasta kohti tänä iltana, siellä paistoi puolikuu. Omia uskon asioitani en kuitenkaan lörpöttele tallaisella maailman laajuisella juorupalstalla vaan kommentteja lukiessani tuli muutama mielenkiintoinen ”lähes” idea.
  Huomasin lukiessa että viikon ja edellisen aikaankin kirjoittajat voi jakaa tyyppeihin. Joita olisivat mielensä pahoittajat ja toinen tyyppiryhmä olisi sitten toisten mielten pahoittajat
  Kun kuitenkin kirjoitus hinku iskee niin vihjeeksi ruvetkaa romaaneita kirjoittamaan.
  Mielensä pahoittajastahan on tehty menestys elokuvakin, jospa Värtsinetin lukijoista joku tekee vaikka Toisten mielen pahoittajasta hitti kirjan ja elokuvan.

 37. Kyllä on mukava kun alkaa taas uusi viikko. Siinä olisi mahdollisuus vaihtaa puheenaihetta, mutta vapaassa maassa ei tietenkiään ole pakko.

 38. ”Aamen”…..sanoi pakana kylän raitilta viime viikon kirjoituksille viikon puheen aiheissa. Välillä jotain muuta KIITOS , kun jeesustelua

 39. On aika uutta niittää,
  Jeesustelu riittää:-)

 40. Vapaa keskustelu ei näytä todellakaan kaikkia miellyttäneen. Onneksi se on ollut kuitenkin pääsääntöisesti asiallista lukuunottamatta joitakin harvoja pilkkasävyisiä kommentteja; nimimerkkien suojista näyttää olevan jälleen helppo räksyttää!
  Meillä jokaisella kirjoittajalla ja lukijalla on suurenmoinen oikeus – joskus jopa velvollisuus – kyseenalaistaa sekä kritisoida asioita ja olla jopa aivan rehdisti eri mieltä. On kuitenkin tietysti sangen hyvä jos voimme julkisessa keskustelussa esittää myös selkeitä perusteluja sille, miksi ajattelemme jostakin asiasta niin kuin ajattelemme. Käytäköön tarinaa sitten vaikka kuinka kovilla äänenpainoilla tahansa niin siitä huolimatta toisten kirjoitusten ja kommenttien suoranainen pilkkaaminen ei kuitenkaan mielestäni ole missään tapauksessa oikein; se kertonee valitettavasti omaa kieltään henkilön alhaisesta sivistystasosta.

  Merien taakse muuttanut Reino – enoni ei tarvitse puolustajakseen minua eikä ketään muutakaan ihmistä mutta voin asioita enempää avaamatta vakuuttaa teille, hyvät veljet ja sisaret, että hän tahtoo kirjoittaa ja kertoa aivan rehellisesti siitä mitä on kokenut. Hän on oikeasti nähnyt maailmaa myös ns. nurjaltakin puolelta. Vuosikymmeniä sitten tapahtunut uskoon tuleminen muutti erittäin ratkaisevalla tavalla jo maallisessakin mielessä tuhoon tuomitun miehen ja hänen perheensä elämän. Kyllä sellaisesta mielellään kertoo ja samalla kanssakulkijoitansa varottaa; hän vain tekee sen omalla tyylillään joka ei tietenkään käy kaikkien pirtaan.

  Yleiseksi ohjeeksi käynee vielä että jos ja kun toisten jutut eivät meitä milloin miellytä, niin eikö siihen ole paras keino se että kirjoitamme itse parempia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *