27 comments for “Kirkon kunnostus kuumentaa tunteita

 1. Tohmajärven seurakunnalla on luottamushenkilöorganisaatio tällaisten asioiden hoitoon. Ensimmäinen aste on Kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunta. Tätä johtaa Teuvo Karjalainen. Aloitteet, ehdotukset ja johtokunnan päätökset tulee kuljettaa tätä kautta. Toinen aste on kirkkoneuvosto, jolle tietyt asiat ovat alisteellisia, eivät kuitenkaan kaikki. Merkittävimmät ja lopulliset asiasta johtuen tekee kirkkovaltuusto. Virkahenkilöiden tulee käyttää ja kunnioittaa luottamushenkilöorganisaatioita ja kuulla herkällä korvalla seurakuntalaisia ja heidän mielipiteitään. Jotta asiat olisivat jossakin järjestyksessä edellyttä se selviä esityksiä ja päätöksiä luottamushenkilöiltä. Ei tyhjää siirtelyä ja iänikuista pohdintaa.

 2. Korvamerkityn rahan ”uusiokäyttö” lienee rikos.

 3. Tarkoitan nyt siis vaikka antajansa Värtsilän kirkon maalaukseen nimeämän lahjoituksen käyttämistä Tohmajärven seurakunnan yleisiin riemuihin.

 4. Tiedoksi
  Tohmajärven ev.lut. seurakunnan kirkkovaltuusto on päättänyt kutsua Värtsilän kotiseutuyhdistyksen edustajat keskustelemaan Värtsilän kirkon tulevaisuudesta 13.11. Värtsilän srk-kodille. Ymmärtääkseni Värtsilän kirkon hyväksi kerätyt varat ovat kotiseutuyhdistyksen hallussa ja se päättää itsenäisesti varojen käytöstä. Sakari H:n mainitsemaan yleiseen (tai erityiseen) ”riemuun” ei srk:n nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ole aihetta. Investointeihin esim remontteihin ei yksinkertaisesti ole varaa.
  Mikko Lappalainen, khra

 5. Pakko kommentoida syntynyttä tilannetta. Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana vakuutan, ettei sihteerille sähköpostilla lähetetty selvityspyyntö ole tavoittanut häntä. Myöskään puheenjohtajaan ei ole oltu yhteydessä. Jos olisi oltu, niin olisin kehottanut ottamaan vastaan talkootarjokkaiden ”vetäjän”. Hänellä oli suunnitelmat, joihin olisi kannattanut esimerkiksi Kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnan perehtyä. Kotiseutuyhdistys ei ole pyrkinyt kirkon maalausta tekemään. Ainoastaan hankkimaan rahoitusta. Ja se on taas kotiseuturakkauden aikaansaannosta.

  Tarkoitushan oli, että kirkko maalataan niin, ettei siitä koidu seurakunnalle kustannuksia. Mutta tämä ei seurakuntaa – kiinnostanut! Tästä tässä hässäkässä on kysymys. Lahoitusten avulla rakennettu kirkko olisi saanut lahjamaalin seiniinsä!

 6. Hyvin kirjoitettu Erkki Lintunen!
  Ja Tärkeät asiat varmistetaannaina puhelimitse!

 7. Jotenkin vaikuttaa siltä, että tämä Värtsilän kirkon maalauksen tarve ja sen järjestelyt ovat muuttuneet arvovalta asiaksi. Kun asiat saavat arvovalta käänteen, silloin katoaa se maalaisjärki asioiden hoitamiseen.

 8. Kiitos Veijolle, Mikolle ja Erkille selventävistä kommenteista!
  Jokaisen luottamuselimen johtajien (ja myös jäsenten) täytyy oikeasti myös pitää homma näpeissään, että ei vain jossakin vaiheessa huomata tosiasiallisen johtamisen kuitenkin siirtyneen viranhaltijoille/esittelijöille. Tämä koskee niin kuntaa ja seurakuntaa kuin myös yhdistystasoa!

 9. Kyllä kirjeposti on aina varma – vaikka jaettaisiinkin vain joka toinen viikko. Siispä oitis postimerkkejä nuolemaan! Sähköpostit menevät pilveen, joka sataa alas jos sataa – Värtsilän pilviposti voi sataa sitä paitsi vaikka Kiteelle – ja sitten ei taatusti naarattaisi…

 10. Kiitos Jussille asian eteenpäin viemisestä kirkkovaltuustossa.

  Erkin kommentissa oli pähkinän kuoressa koko juttu.Harmittaa että siellä kirkkovaltuustossa on tyyppejä jotka rupeavat puhumaan pääkirkon kunnosta tässä yhteydessä.Tässä on kysymys vain ja ainoastaan Värtsilän kirkosta ja sen maalauksesta johon pitäjäyhdistyksen papinsäkistä löytyvät varat.Kiitos Erkin ja kymmenien ellei satojen Värtsilän kotiseuturakkaiden ihmisten.

  Seurakunnan jehuille esitän pyynnön,älkää tehkö yksinkertaisesta asiasta monimutkaista ja varsinkaan arvovaltakysymystä.

 11. Ehkäpä nokakkain keskustelu kirkon kunnostuksesta ja kenties saunareissu sen päälle johtaisivat rauhalliseen rinnakkaiseloon seurakunnassa.

 12. Historiakuva: Kirkonmaalauskuva Jouko Näätäsen albumista. Kuvaus vuosi ei ole tiedossa.
  Kirkon ulkomaalaus

 13. Minun mielestäni Värsilänkirkko ja sen sisältämä historia on suojelukohde, eikä kohde politikoinnille.

 14. Veijo H:n lähettämä kuva kirkon maalaamisesta lienee Heikki Tukiaisen kirkkoherrakaudelta 1970-luvulta. Olin itse silloin vasta koulupoika, mutta Reino – isäni kuului Värtsilän kirkkoneuvostoon joten päätöksentekoa tuli kyllä sivusta seuratuksi. Operaatio suoritettiin kustannusten minimoimiseksi muistaakseni eräänlaisena säästömaalauksena eli rakennuksesta maalattiin vain ns. päivän puolen seinät koska varjossa maalipinta oli vielä kohtuullisen hyvässä kunnossa.

  Katselkaapa tämän reilun 40 vuoden takaisen otoksen verrokiksi Alpon ottamia kuvia Värtsin jutusta ”Värtsilän kirkon kunnostusta” 5.8.2016. Jokainen voi itse päätellä ja nähdä, että kummassako tapauksessa työturvallisuus näyttää paremmalta ja kummastako tuli enemmän kritiikkiä?!

  Kirkkorakennuksen elinkaarensa loppuun mennyt tiilikatto purettiin aikoinaan myös talkootyönä. Homman suoritti Värtsilän VPK. Olisikohan nykyisellä palomiesyhdistyksellä Värtsilän Palohaka ry:llä mahdollisuus kantaa kortensa kekoon tässä maalausasiassa?

 15. Koti-Karjala lehdessä oli tänään juttu seurakuntamme huonosta taloudellisesta tilanteesta. Miten asioita on voitu hoitaa tällä tavalla?

 16. Provastit vaan näyttää meille puolipakanoille miten ristittyjen tulee elää keskenään.

 17. Lainaus alkaa: Nojatikkailta ei saa työskennellä. Nojatikkaita voidaan
  käyttää vain putoamissuojainten kiinnittämiseen
  ja irrottamiseen sekä muihin vastaavanlaisiin lyhytaikaisiin
  ja kertaluonteisiin töihin, jos tehtävä voidaan
  suorittaa turvallisesti.
  Lainaus loppuu.

 18. Lukija kyselee kuinka seurakunnan talous on niin huonolla kannalla?Kun on kyseessä Jumalan valtakunnan työ,ja työntekijät ei ole Herran omia,ei heidän ensimmäinen asia ole pitää huolta Herran huoneesta.Tähän on osa syyllisiä paimenet,Ei apina uskolla saada kansaa kirkkoon ja uhraamaan.Toinen osasyyllinen on, että nykyiset takit ovat vetoketjulla kiinni,ei pysty laittamaan turkin nappeja kolehtiin.Kun ihminen pelastuu hänen lompakko myös tulee uskoon,Jumalan asiat tulee tärkeäksi,ennen omia ravintola käyntejä

 19. Kiinnostava aihe! 1 316 views, eli lukijaa. Kyllä Värtsiä luetaan! Kiitos lukijoille! Käykäähän taas sivuillamme!

 20. Kiinteistö- ja ympäristötyön johtokunnan kokous 13.8.2013 sen 23 § Muut asiat.

  Puheenjohtajan esityksestä johtokunta päättää esittää kirkkoneuvostolle seuraavaa.

  Päätösehdotus:
  Värtsilän kirkkokiinteistöstä muodostetaan ns. kesäkirkko.
  Kiinteistön lämmitys lopetetaan. Jäätyvät lämmityksessä tarvittavat nesteet poistetaan. Kaikki lämmityksessä tarvittavat laitteet jätetään paikoilleen odottamaan mahdollista uuskäyttöä.
  Sähköliittymä ja kaikki siihen liittyvä tarpeisto ja laitteisto jäävät paikoilleen.
  Urut ja kirkkoirtaimisto jäävät paikoilleen kesäaikaista käyttöä varten.
  Kirkon varas-, palo- ja mahdollinen muu valvonta pidetään toiminnassa ja kunnossa.
  Kiinteistön lumityöt lopetetaan. Kesäaikaiset hoitotyöt jatkuvat entisellään.

  Perustelut:
  Seurakuntalaisten käynti kirkossa suhteessa seurakunnalle tuleviin kustannuksiin käyntikertaa kohti on kustannustasoon nähden epäedullinen.
  Seurakunnalla ei ole varaa Värtsilän kirkossa edessä oleviin ja kohta pakollisiin remonttikustan Kirkkoniemen vanha pappila. Nämä kaikki yhdessä ovat liian suuri rakennusmassa pidettäväksi kaikki moitteettomassa kunnossa ja käytössä.
  Samalla kun Värtsilän kirkko muutetaan kesäkirkoksi on ryhdyttävä ajattelemaan vanhan pappilan käyttöä ja mahdollista myymistä.
  Värtsilän kirkon muuttaminen kesäkirkoksi ei merkittävästi heikennä varsinaista seurakuntatyötä. Haittaa seurakuntalaisille voidaan vähentää tarjoamalla heille kyyditystä Kirkkoniemen kirkkoon.

  Tietoa Värtsilän kirkon käytöstä ja kustannuksista:
  Vuonna 2013 on Värtsilän kirkossa ollut 4 tapahtumaa, joissa on ollut yhteensä 227 osallistujaa.
  Lisäksi kylätalolla on ollut seurakuntatapahtumaan 25 osallistujaa ja kesäteatteri tapahtumaan 47 osallistujaa.
  Kirkkoon on tulossa tänä vuonna vielä 28.8 messu.

  Vuonna 2012 ovat toimintamenot olleet 34000 euroa
  ” ” toimintatulot ” 500 euroa.

  Vuoden 2012 sähkökulut ovat olleet 1372,50 euroa
  Vuoden 2012 lämmitysöljykulut ovat olleet 9762,12 euroa
  Eli sähkö ja öljy yhteensä 11134,62 euroa.
  Tämä esitys johti tiedotustilaisuuteen Värtsilän kirkossa.

 21. Värtsilän kirkon kohtalosta on kohistu jo ihan tarpeeksi. On hyvä, että Veijo Tuunanen kertoo julkisesti, mistä kohu on saanut alkunsa. Samalla on syytä todeta, ettei 13.8.2013 tehty aloite ole toteutunut. Kirkon seurakuntaKODISSA kokoonnutaan. Jos seurakunta haluaisi, kokoonnuttaisiin enemmänkin. Monet lahjoitukset ja lukuista talkootyötunnit ovat tehneet mahdolliseksi sen, että seurakuntakodissa on viihtyisät tilat, entistä lämpöisemmät tilat. Keittiössäkin voi vielä valmistaa kahvitukset, ja pienellä kunnostuksella yhä paremmin. Seinien kutsuvat valaistukset ovat perusteltavia niinkuin myös hautausmaan keskusristin uskomme ja toivomme perusteita valaisevat kolme lyhtyä.

  Nyt vain olisi ymmärrettävä, että taloudellisten vaikeuksien lisäksi on mietittävä myös, miten Sanan ja sakramenttien paikka – kirkkorakennus – säilyy keskeisellä paikalla seurakunnan päätöksenteossa. On näyttöä siitä, että talkootyö
  kiinnostaa yhtenä kristillisyyden muotona. Naiset ovat näyttäneet keittiön kautta hyvää esimerkkiä. Nyt on miesten vuoro ottaa rukkaset käteen. Ja päättäjien suhtautua korostetun vastaanottavaisesti tarjolla olevaan apuun.

  13.11.2017 kokoontuu kutsuttu joukko selvittämään Värtsilän kirkon kohtaloa – niin tapahtuneita tosiasioita kuin toivottavasti myös tulevaisuuden mahdollisuuksia.

  Joku saattaa ihmetellä, miksi eläkkeelle päässyt entinen kirkkoherra on näin aktiivinen tässä hässäkässä. En ihmettele tätä hämmästystä. Yritän ihan lähi päivinä paljastaa syyn. Koetan saada Värtsiin luettavaksi 102-sivuisen kirjaseni ”Värtsilän kirkot” alkuluvun ”Niin kuin peiliin kuva piirtyy”.

 22. Kesäkirkko esitys oli vastaus siihen ”kitinään”, joka oli jatkunut vuosia Värtsilän kirkon kunnosta ja kustannuksista. Tein esityksen kun olen tottunut mieluimmin toimintaan kuin ainaiseen pohdintaan. Kiinteistö- ja ympäristöjohtokunta hyväksyi esityksen yksimielisesti ja jonka kirkkoneuvosto palautti ”pohdintaan”.
  Kirkon merkitys seurakuntalaisille pohjaa ymmärtääkseni muihin kuin pennilleen taloudellisiin arvoihin. Ymmärsin sen esitystä tehdessäni ja oletin, että esitykseni johtaa kirkon merkityksen arviointiin ja kirkon kustannuksiin suhteessa toisiinsa. Ei näköjään ole johtanut, koska edelleen jahkataan ja perustetaan työryhmiä ratkomaan asioita, jotka olisivat hoidettavissa omalla porukalla. Seurakuntalaisia ei Tohmajärvellä kuunneltu silloin, eikä näköjään nyt. Pelkään, ettei tulevaisuudessakaan. Sitä kuvaa hyvin Kirkkoherran viraston aukioloajat.

 23. Surullista on ainainen vatvonta. Värtsilän kirkon kohtalo pitäisi sinetöidä ennen tulevia seurakuntaliitoksia. Se olisi oikeudenmukaista ja paikallisdemokratian hengen suuntaista toimintaa.

 24. Oikeastaan minä olen osasyyllinen tähän vatvomiseen kirkon maalauksesta. Minun ei olisi pitänyt jutussani nostaa Tikan Oivaa sinne katolle maalaamaan. Kun ei olisi kellekään kerrottu mitään, olisi vain Oivan kanssa maalattu se kirkko, tai kyllä Oiva olisi maalannut sen yksinkin, niin uskon. Ehkä joku olisi joskus kirkkoa katsellessaan todennut, että eihän tämä nyt niin kamalassa kunnossa, mitä ne puhuvat..

  Alpo Rummukainen. .

 25. Alpon jutun ja etenkin sen kuvien vaikutus oli kieltämättä (vähintään) kaksitahoinen; työturvallisuutta kritisoitiin mielestäni jokseenkin aiheettomasti ja näin herätettiin ”pahaa verta” mutta taas toisaalta koko projekti kaikkine kiemuroineen sai näin lisää ehkä hyvinkin terveellistä julkisuutta.

  Niin tai näin, menneet ovat menneitä mutta tänään pidettiin asiaan liittyvä mielestäni erittäin hyvähenkinen palaveri, jossa oli edustettuna sekä viranhaltijoita että luottamushenkilöitä kuin myös yhdistystason ihmisiä ja asiantuntijoita.
  En voi vielä kertoa sen enempää; ”virallinen” tiedote ilmestyy lähiaikoina myös tänne Värtsiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *