Sienmehässä

Pittää olla tos kiitolline, ku pyssyy se verra vielä tolopillaa, jotta piäsöö vaimon kanssa  sienmehtää. Suap vielä ens talavena syyvvä ihtesä kerreemii sienii, eikä tarvihe ehtii niitä marketi pakkasesta. Mie ou muute aina suhtautunu varrauksella toiste kerreemii sienii. Varsinnii tiällä päi ku tuo sieniin kerruu o vielä varsi uutta, jotta panoo joskus torilla eppäilemmää täkäläiste syöntisiente tuntemusta.

Myö käyvvää vaimon kanssa joka syksy samoilla paikoilla sienestämässä. Nyt oltii kaunii mehän tie varressa. Vaimo on antanut nime ”kaunis mehtä”, ku se on nii hyvi hoijjettuu, ja sielä marjastaessaa ei ou eksymise pelekoo. Suatii kerralla talave sienet ja suolattii. Miusta ku pakastetuista sienistä hävijää aito siene maku, ja ne o vielä nii kumma vetisiiki. Voiha se olla niinkii, jotta se o vua Pussinpohjasta peritty tapa. Siellähä sitä kaikk tehtii miu mielestän aina nii oikei, siente säilöminenki. Pakastinha ol sillo vielä täysi tuntemato kapistus.

 

Kuten kuvasta näkyy mie oun iha kaupunkilaise sienestäjä näköne. Pit iha ikuistoo. Meillä äske käv joensuulaine hyvä ystävä, joka lahjotti meille komian kassisa sienkassiks. Tällä sienreissulla se sitte vihittii käyttöösä, ja hyvi se hoisi hommasa. Sualiina suatii karvalaukkuja ja huapasienii. Myö muute aina puhistamma sienet jo mehässä ni ei tarvihe kotona muuta ku liottoo ja ryöpätä aikasa. Kottii mäntyy keitettii tuas perunavellii ja syötii tuoree sienhakkelukse kanssa, ja kyll ol hyvvee.

Outtako työ käynynnä sienessä? Onkoha sielläpäi ollu tänä syksynä sienii? Luulis nii, ku sielä o ollunna nii vetine suv.

Pussinpohjan Masa

10 comments for “Sienmehässä

 1. Joo, sienessä on käyty. 7 ämpärillistä kantarelleja.
  Muut sienet on jiäneet vähemmäle.

 2. Sieniä on kerätty ja syöty heinäkuusta lähtien. Tämä kesä ja syksy ovat poikenneet Onkamon alueella tavanomaisesta; kantarelleja pilvin pimein, mutta herkkutatteja vain muutamia.
  Haapasienet on suolattu, kantarellit , leppärouskut ja kehnäsienet pantu pakkaseen ja suppilovahvarot, mustat torvisienet ja sikurirouskut kuivattu.
  Nyt vielä odotellaan vahakkaiden nousua.

 3. Sienimetsässä on mukava käydä.. Voihan olla, että sienet ovat vain tekosyy mennä luontoon. Ei kai sinne ihan ”tyhjän tähen” voi mennä. Kuitenkin sieltä usein saa niitä itse poimittuja sieniä.

  Meidän huushollissa lähes kaikki kanttarellit ja suppilovahverot säilötään pakastamalla. Ne pakastetaan pieniksi litteiksi levyiksi, noin kämmenen levyisiin ja noin parin sentin paksuiksi. Ruoaksi ne pitää laittaa jäisinä.

  Haaparouskujakin on vähän kokeiltu pakastaa. Jäisenä voi niitäkin laittaa paistinpannulle tai keittoon, mutta minun mielestäni parempi ruoka rulee suolatuista.

  Lampaankääpää ei tänä kesänä ilmestynyt vakiopaikoille näkyville lainkaan.

 4. Korree oli katella parinkymmenen puna-valkolakkisen
  kärpässienen yhdyskuntaa mökkitien varrella.
  Korree on Masan sienikassikin ja saalista kertynyt
  pussinpohjalle mukavasti.

 5. Kyllä tiällä Koriallakin sieniä löytyy! Ja on tullu käytyykin. Pikkupoikana Tohmajärven Keltasuolla ja Kutsun kylillä kaluttiin metsiä ja löyvettiin sieniä korvo kaupalla. Kaikki on näköjään olleet ruokasieniä ja syötäviä koskapa vielläin hengissä ollaan.
  Tosin hyvä ystäväni valisti minnuu että kaikki sienet on syötäviä- toiset tosin vain kerran! Ja mitäs se Marttojen sieniopaskin ennen vanhaan neuvoi jo johdantopuheessaan:”Opi tunnistamaan myrkkysienet, poimi vain niitä sieniä jotka tunnet”. No kaikkee ei kannata kokkeilla eikä neuvoa noudattaa!

 6. Pussinpohjan Masan tarinasta tykkään. Se on niin, kuin minä ja vaimoni olisimme olleet sienessä. Käymme yhdessä parikertaa syksyssä sienimetsässä ja olemme myös ottaneet selfien viimekesän sieni reissulta, jonka olemme laittaneet avauskuvaksi meidän kaikkiin nykyajan vempaimiin. Vempaimen kun avaa on kaunis luonto suoraan nennä edessä muistuttaen syksyisestä sieniretkestä.

 7. Hei,Olli-Pekka! Olipa mukava lukea hauskaa kommenttiasi.
  Terveiset meiltä sinne Korialle!

 8. Olipa mukava nähä Masa ihan ”livenä”. Kuten veljet todistaa, kantarelleja piisaa. Muut sienet ovat hiukan hakusessa. Kyllä niitä omiksi tarpeiksi löytyi, mutta tateitta jäätiin.
  Sienestäminen on tosi hauskaa puuhaa. Viimeksi käytiin tutuilta paikoilta lampaankääpiä. Löytyi, mutta vähän niitäkin. Säilöin lasipurkkiin.Ei tullut niin hyviä kuin viimeksi. En malttanut olla jo avaamatta yhtä purkkia.
  Kantarellit paistoin ja pakastin omassa liemessään. Kun jatkaa paistamista jäisenä, ovat kuin tuoreita.Suolasienetkin olen pakastanut suolaisina. Eivät jäädy ollenkaan. Muut säilytystilat kun ovat hounot.Käytettäessä väljään veteen sulamaan, liika suolakin likoaa pois.Hyviä ovat.

 9. Hei Masa! Muistat varmaan kun Teuvo apen kanssa kävitte sienessä Tervavaaran suunnalla. Tulitte takaisin sienestä mutta yhtään sientä ei löytynyt, Tosin keräystyylinne kuulemma oli erikoinen, Teuvo ajoi autoa ja sinä Masa katsoit ikkunasta ja totesit ” ei näy sieniä” Tyhjin korein ja hymyissä suin palasitte Patsolan koululle. Terveisiä Jaanalta

 10. Hei,Majoisen Matti! Mikä se sikurirousku muuten on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *