Heli Harjunpää: Hiljaisuuden tie, kristillisiä joogaharjoituksia

Rukouksia ja joogaa

”Oli virkistynyt ja seesteinen olo”

Heli Harjunpää: Hiljaisuuden tie, kristillisiä joogaharjoituksia, Kirjapaja 2017

Tapanani on istua kirkossa takapenkissä ja tulla paikalle hyvissä ajoin, että voin hiljentyä rauhallisessa miljöössä. Jotakin samaa on kristillisessä joogassa, jossa yhdistetään rukouksenomaiset ”mantrat” ja joogaliikkeet ja saadaan aikaan kokonaisuus, jossa keho ja mieli uudistuvat.

Heli Harjunpää on ammatiltaan sairaalapappi, työnohjaaja ja joogaopettaja. Joogan harjoittelun ja kristillisyyden hän on yhdistänyt elämässään yli 20 vuotta. Nykyään hän ohjaa joogaryhmiä ja kehittää harjoituksia koko ajan.

” Kissa: Konttausasento. Pyöristä selkää häntäluusta alkaen nikama nikamalta niskaan asti edeten. Lopuksi leuka lähenee kaulakuoppaa. … Jumala anna minun löytää arvostava asenne kaikkia sinun luotujasi kohtaan.”

Olen jutellut joogaa harjoittavien henkilöiden kanssa ja todennut, että heistä henkii tietynlainen ”aura” joka kertoo kehon ja mielen hallinnasta. Kun juttelin kirjojakin julkaisseen joogaopettajan kanssa, hän tuumi, että joogasta on tullut elämäntapa, joka seuraa mukana aina varhaisista aamuhetkistä ja päivärutiineista iltaan ja nukkumaan menoon asti.

Kehollisena harjoituksena kristillisen joogan merkitys on siinä, että se hoitaa koko kehoa. Sen avulla voidaan tuoda kehoon myös liikkuvuutta, vahvistaa ja parantaa hyvinvointia ja kokea syvää fyysistä rentoutumista. Mielen tasolla jooga on läsnäoloharjoitus, jossa tullaan tietoiseksi omasta henkisestä tilasta, sekä löydetään hyväksyvä asenne itseä ja toisia kohtaan, mielen lepo, syvä hellittäminen ja takertumattomuus.

Jooga lienee saanut alkunsa idästä päin ja usein siihen on yhdistetty henkisiä harjoituksia. Kristillisen joogan funktio on saman tapainen. Se syventää rukouselämää, mieli ja henki löytävät tasapainon.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen. Sen joogaharjoitukset ovat asiantuntijan laatimia ja yhdistäminen kristillisten rukousmantrojen kanssa voi tuntua aluksi vähän erikoiselta, mutta jos perehtyy joogan perusoppeihin, siinä löytyy yhtymäkohtia ja soveltamista, joka on ansiokasta ja uusi ulottuvuus hartaudenharjoitukseen.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *