Christin Mezieres: Valerian, Tuhannen planeetan valtakunta

Galaksien kätköissä

Tieteisseikkailu

Christin Mezieres: Valerian, Tuhannen planeetan valtakunta, Jalava 2017

Kaukaisessa galaksissa on ihmeellinen Syrtre, Tuhannen planeetan valtakunnan keskus ja kukoistava kauppakaupunki. Syrtrellä ei osata aikamatkustamista, joten maan avaruusagentit Valerian ja Laureline ovat ensimmäiset, jotka matkustavat maasta tutkimaan Syrtren salaisuuksia.

Maan agenttiparin onnistuu soluttautua Syrtren asukkaiden joukkoon, mutta pahaksi onneksi Laureline sattuu ostamaan torilta kellon. Hän laittaa kellon kaulaansa, mutta Syrtren todelliset valtiaat, tietäjät, jotka vihaavat maata, koska heidän alkujuurensa ovat myös maassa, huomaavat kellon Laurelinen kaulassa. Niinpä maan aikaa käyttävä pari napataan vangiksi.

Agenttien onnistuu paeta ja ottaa haltuunsa alus, jonka avulla he pääsevät eroon vainoojistaan. Heillä on myös ystävä, kauppias, joka neuvoo, miten päästään salaiseen palatsiin tietäjien juhlaan. Ankaran taistelun jälkeen tietäjien salaisuus paljastuu ja maan agentit pääsevät pälkähästä.

Tarina on tieteisseikkailu, jossa osataan aikamatkailu, käytetään aurinkovoimaa laivojen energianlähteenä ja hallitaan monta kummallista ja myyttistä asiaa.

Välttämättä ei albumin sisältöön pääse mukaan ensi lukemalla, mutta uusinta tuotti minulle jo tulosta. Tuhannen planeetan valtakunta julkaistiin Ranskassa alkujaan vuonna 1971. Se on innoittanut myös elokuvien tekijöitä ja kirjassa on kuvaotoksia 2017 ilmestyneestä elokuvasta Valerian and the City of a Thousand Planets.

Kirja vaikutti kelpo viihteeltä. Ainakin minut se tempasi mukaansa avaruudellisiin maailmoihin. Ehkä kuvakieli on joskus liiankin pirstaleista ja agenttiparia onnistaa aina liiankin hyvin,  mutta lapsenmieli tietysti kuuluu tämäntyyliseen nuorten teokseen, jossa liikutaan hamassa tulevaisuudessa ja tuhansien vuosien aikajänteellä.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *