Toukosiunaus Värtsilässä

Tiistaina 9. toukokuuta kokoonnuttiin Värtsilässä perinteiseen tapahtumaan, toukosiunaukseen Kalle Lintusen tilan pihapiirissä.

Kylvöjen siunaamisella on ikiaikainen perinne. Kirkkoherra Mikko Lappainen kertoi, että tapa juontaa kaukaa vuosisatojen takaa katoliselta ajalta. Perinne on välillä hiipunut mutta se on  uudelleen elvytetty ja Eläkeliiton yhdistykset  ovat järjestäneen nykyisiä toukosiunaustilaisuuksia  jo vuosikymmenten ajan.  

Kalle Lintunen ja kirkkoherra Mikko Lappalainen odottelevat vielä viimeisiä vieraita ennen tilaisuuden alkua.

Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saukkonen toivotti kokoontuneen väen tervetulleeksi toukosiunaukseen.

Koleasta säästä huolimatta väkeä oli paikalla ihan kiitettävän runsaasti, ja vaikka ilma ei kovin suviselta vaikuttanut laulettiin suvivirsi kanttori Eini Perälän johdolla.

Heikki Raerinne toi maataloustuottajien tervehdyksen tilaisuuteen.

Kolea toukokuun päivä oli tuntuva osoitus siitä miten vahvasti  toukotyöt ja viljely ovat sidoksissa säätilaan ja muihin luonnon tapahtumiin.  Heikki Raerinne muisteli edellistä kevättä, jolloin kymmentuhantiset hanhiparvet tuhosivat oraspellot.  Sään vaikutuksesta viljelijän työhön puhui myös eläkeliiton piirin puheenjohtaja Antti Lempinen, muistellen menneiden aikojen katovuosia ja niiden seurauksia.

 Antti Lempinen oli jo aamupäivällä ollut Tohmajärvellä toukosiunaustilaisuudessa.

Puheiden välillä laulettiin kanttorin johdolla muutamia aiheeseen liittyviä virsiä ja Anja Murasen luotsaama yhdistyksen lauluryhmä esiintyi.

Ohjelmaan kuului mm. Värtsilän laulu.

Jänisjoen rantamaisemassa tilaisuuden isäntä Kalle Lintunen, joka jo tilaisuuden alkupuolella kertoi lyhyesti tilansa historiaa tarttui isännän ottein perinteiseen tuohiseen kylvövakkaan. Tämän kokoontumisen päätapahtuma alkoi ja kirkkoherra Mikko Lappalainen suoritti toukosiunauksen.

Toukosiunauksen taustalla Jänisjoki juoksutti keväistä tulvavettä latvapuroilta kohti Jänisjärveä.

Toukosiunaus.

Toukosiunauksen loppurukousten jälkeen käytiin vielä istuttamassa pari ruusua  talon toiselle puolen. Ruusut saatiin juuri ja  juuri maahan laulun säestyksellä kun keväinen lumipyry liittyi mukaan tapahtumaan.

Kesää pitää odotella vielä vähän.

Tuvassa sitten lämmiteltiin kahvin ja pullan kera.

Nyt sitten odotellaan ja toivotaan  toukotöiden alkua ja kesän suotuisaa kasvukautta.

1 comment for “Toukosiunaus Värtsilässä

  1. Hienoa, että tapahtuma on jälleen onnistunut. Mekin olisimme osallistuneet mielellämme edellisvuosien tapaan, mutta jo aiemmin sovittu autonhuoltoreissu Joensuussa venähti liian pitkälle.
    Eräs asia, johon olemme jo vuosien ajan kiinnittäneet huomiota ja jonka nytkin voi valitettavasti valokuvista päätellä on tapahtumaan osallistuvien aktiiviviljelijöiden vähäinen määrä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *