Sunnuntain 26.2. Karjalaisen B osassa oli laskiaiseen liittyviä uskomuksia. Perinteisten taikojen ja uskomusten rinnalle oli nostettu moderni versio, paremmin nykyaikaan sopiva. Tässä yksi esimerkki: ”Jos kehräät laskiaisena, lampaat sairastuvat kesällä pyörötautiin, käärmeet ahdistelevat ja myrsky repii kattoja” Nykyversio kuuluu näin: ”Jos pelaat virtuaalipelejä laskiaisena, jääkaappi tai ilmalämpöpumppu hajoaa viimeistään kesällä” Mielenkiintoisia juttuja, onkohan noihin aivan oikeasti uskottu jossain historian vaiheissa?
Olen työni vuoksi 90 luvun alusta alkaen törmännyt erilaisiin uskomuksiin kiinassa. Pekingissä, kerrostalossa jossa asuimme, ei päässyt kerroksiin 4, 14, 24, koska niitä ei ollut hissin nappulavalikoimassa. Sen sijaan löytyi kerrokset 3a ja 3b, 13a ja 13b, jne. Nelosen puuttuminen johtuu siitä, että ”neljä” kiinan kielellä lausuttuna on lähellä kiinankielistä ”kuolemaa” Kuka nyt haluaisi asua ”kuoleman kerroksessa”! Samasta syystä AUDI 4 malleja oli liikenteessä erittäin vähän, nykyisin tilanne on jo toinen.
Kun laskimme tarjouksia kiinassa, paikallinen yhteistyökumppanimme halusi aina viimeisen sanan lopulliseen tarjoushintaan. Hän käytti joskus tunteja miettiessään ja laskiessaan ”lucky numberia” Tarjoushinnan piti muodostaa lausuttuna numerosarja, joka miellytti korvaa ja toi onnea ja menestystä. Yleensä tarjoushinnan loppuosassa oli runsaasti kaseja, numero 8 kun on onnenluku kiinassa. Tarjous myös piti jättää viimeisenä, ja nostaa se kilpailijoiden tarjousten päälle. Ehkä näillä rituaaleilla oli merkitystä koska yleensä menestyimme tarjouskilpailuissa hyvin, ehkä ei.
Viimeisin, ja jopa erittäin yllättävä tilanne jossa törmäsin numerokikkailuun, oli erään firman 40-vuotisjuhlat Hong Kongissa helmikuun alussa 2017. Juhliin osallistui n. 600 kansainvälistä vierasta ja isäntää, pöytiä oli 81, minä istuin pöydässä nro 13. Pöytäkarttaan, kuva, oli tosiaankin merkitty 81 pöytää, mutta todellisuudessa niitä oli 49. Kuten huomaatte, nelosia ja seiskoja ei pöytänumeroista löydy. Hong Kong on hyvin moderni, kansainvälinen ja toimiva kaupunki, joten yllättävän syvällä taikausko siellä vielä on.
Pystyn hyvin hyväksymään eri maiden oudot tavat ja kultturit vaikkakaan en aina niitä pysty ymmärtämään. Eikä tarvitsekkaan.
Veijo H.
Täällä Kotisuomessa taitaa numerosarja 99
olla sellainen, joka takaa immeisille ja lemmikillekin
super hyper, megaviikonlopun. Koiran peti 17,99,
Lemmikin tarvike 4,99, Lemmikin makuualusta 7,99
Kissan leikkitunneli 8,99, kissan raapimislelu 8,99.
Enempää en ehdi nyt mainoksia mainostamaan.
Mukava oli saada terkkuja Kiinasta
saakka. Lapsena ei uskallettu kaivaa syvää kuoppaa
kanavainaalle. Pelkäsimme, että kaivamme Kiinaan
saakka.
Tavaroiden hinnoittelu 99-loppuiseksi johtuu mainostajien taikauskoisuudesta. On kuulemma tieteellisesti todettu, että 20 999,99 euron hinnalla mainostettu auto menee selvästi paremmin kaupaksi kuin 21 000 euron auto
Kuinkahan paljon uskonnot sisältävät uskomuksia?
Hieno tietoisku meidän ”ysiysien” kyllästämille kansalaisille.
Luulen ettei läheskään kaikki kiinalaiset usko itsekään noihin huonon onnen 4 / 7 lukuihin, mutta hehän ovat erittäin kohteliaita eivätkä käytä sellaista mikä mahdollisesti loukkaa jotain toista. Siinä olisi meillä suomalaisilla paljon oppimista. Mehän saamme tehdä tai sanoa melkein mitä tahansa sanan vapauteen tai tasa-arvoisuuteen vedoten.
Minusta tuo meidän ysiysi kikkailu on tyhmää ja lapsellista. Ainakin minuun se tehoaa juuri päinvastoin. Jos haluan ostaa jonkin tuotteen ja naapurikaupassa hinnat on NOSTETTU tasarahoille, niin ostan ilman muuta tasarahoilla, vaikka naapurikaupasta saisi sentin tai millin halvemmalla. Radioharrastajien viestiliikenteessä myös käytetty numerotervehdyksiä, koska ne voidaan vaikka sähköttää. 88 tarkoittaa halauksia ja suukkoja. 99 tarkoittaa haista..
Huvittavaahan tuo hintakikkailu on mutta mainonnassa se perustunee ”silmillä ostamiseen”, mielikuvaan edullisuudesta, 99-loppuisten lukujen sijaan pikemminkin siihen, mikä on luvun alkunumero 3 vai 4.
Uskonnothan perustuvat auktoriteettien (profeettojen ja jumalien) opetuksiin. Kaikissa uskonnoissa heidän nimissään esitetään viisaita tosielämän käyttäytymisohjeita, joiden ydin on usein uskonnosta riippumatta yhteinen.
Kaikki muu (profeetat, jumalat, heidän tarinansa ja maailmansa) ovat uskomuksia, legendaa. Ihmiseen on rakennettu merkillinen yliluonnollisiin ilmiöihin uskomisen tarve ja sen lopputuleman vielä vahvistaa sanonta: Jokainen tulee uskollaan (uskomuksillaan) autuaaksi.
Uskomisen vastakohta ei ole kieltäminen vaan epäily.
Liennkö oikea paikka kerertoa tämä juttu,kun oltiin töissä tuolla Valkealan Suokotissa. Tämä paikka on lähellä Vekarajäven varuskuntaa..jossa kävimmi monta kertaa kahvilla. No, oltiin ruokatuavollla, ja mitäs tapahtuikaan , tuntui kuin pommi olisi pudonnut mökin kulmalle, jossa asuimme. Ensireaktiomme oli, pois ulos katsomaan, mihinkä se pommi putosi. Immola on lähellä tätä paikkaa, joten meille selvisi kuunneltuamme radriota, että täällä on ilmavoimien sotaharjoitus.Äänivallhanihan se oli jonka hornet hävittäjä auheuti,
Mahtaa käydä pauke kuntavaaleissa, kun äänivallit murtuu.
Radioamatööreilla onkin osuva 99 koodi. Ja kauppiaat vain haistattelevat.
Kauppa käy kuin siimaa ja ostajat on kuin ongenkoukkuja:-)
Pitkään kaupan alalla olleena totean, että olipa miten tyhmää tai lapsellista niin kylläpä valtaosa ihmisistä ostaa tuotteen kaupasta hinta 5,90 kuin vaikka naapurista 6 e.
Ja 3 kahvipakettia 9,90 tarttuu mukaan monelle.aika harvoin nykyään on ,99 hintana.
Ja jos niitäkin ostaa monta , niin se on säästöä.
Asioista saa olla montaa mieltä, mutta seuratkaapa omia ostoskäyttäytymisiä. Jos on täysin sama tuote, niin kumpi lähtee mukaan.
Yhdyn Alpon ajatuksiin. Vaikka kuinka sanotaan että yhdeksän on myyvä numero, en oikein pysty millään ymmärtämään suorastaan kirkuvia etusivun mainoksia yms. ysikamaa joilla pyritään psyykkaamaan ostajia.
Mielestäni 99-hinnoittelu on lähinnä asiakkaan aliarviointia eikä mitään muuta!
Me Värtsin lukijat olemme valistuneita kansalaisia emmekä mene mainosansoihin. Mutta entäs tavallinen rahvas?
Psykologinen hinnanasetanta on ansa niille, jotka eivät jaksa tai välitä olla hintatietoisia. Ja heitä on valtaosa kuluttajista. Heille kauppiaan viesti perustuu uskomukseen, että kauppias ajattelee hänen parastaan.
Moni ajelee kilometritolkulla muutaman sentin halvemman bensalitran perässä. Säästääkseenkö? Ei toki vaan pelkästä autoilun riemusta. Ja Dacian ostajakin tunteilee osoittaessaan Audi-naapurilleen ettei ole köyhäillyt vaan tehnyt ”järkivalinnan”.
Irene kysyit ettäkuinka paljon uskonnot sisältävät uskomuksia?Kuinka monta päätä oli Johannes kastajalla,ja kuinka monta naulaa piti Jeesuksen Ristillä?.Katollinen kirkko säilyttää kolme Johannes Kastajan päätä eri katedraaleissa,ja kahdeksan naulaa joilla Jeesus naulattiin ristille.Tämä kultti muodostui kirkoksi vasta kolmannella vuosisadalla,kunka he löysivät oikeat päät, mutta eihän sillä ole väliä kenen päitä he säilyttävät.Televisiossa oli äskettäin ohjelma että kirkko etsii Jeesuksen esinahkaa kokoelmiinsa,Taitaa olla kova homma edessä.
Voipi olla, jotta ei löyvvy rantkojakaan enee kyseisestä nahkatuotteesta. Pitäs kyssyy nappakoposelta!
Valistustuneisuuttako lie vai mitä, mutta täytyy tunnustaa, että kyllä tuo mainosten aivopesu on minuun tehonnut. Ainakin yritän välttää joutumasta alttiiksi mainosten turmiolliselle vaikutukselle. Onhan siinä väistelemistä, mutta yritän kuitenkin. Onneksi radiossa ja telkkarissa on muitakin kuin mainoskanavia.
Tämän päivän taikausko tulee ulos TV:stä ja sähköisestä mediasta. Todellisen tiedon ja harhatiedon eli vale uutisten raja on häilyvä. Kuten Reino tuossa yllä kommentoi, kaikki se kelpaa mikä jotenkin sopii yhteen oman mielen kanssa.
Ehkä vielä se vanha viidakon sanonta pitää paikkansa, että kun hankeen kusoo, niin jiäpi reikä, määppätiijjä.
Tämä kommenttini ei liity millään lailla taikauskoon eikä hinnoitteluun, vaan mm. Värtsi – palaverissa käytyyn nimimerkkikeskusteluun; mielestäni nimimerkki ”Anu Saukko” ei ole missään tapauksessa ns. hyvän maun mukainen.
Täytyy olla edes jotakin rotia; emme kai tahdo tästä mitään suomi24:n keskustelujen kaltaista törkypalstaa.
Huonoa huumoria!
No ei sen nimi vaan sen käyttö miestä pahenna.
Ikuisiuuskysymys tuo nimimerkkiasia. Päättäisitte jo käytännön ja vatuloinnit loppuisi sikseen.
SAAVATKOHAN NÄMÄ HENKILÖT KIRJOITTAA OMILLA NIMILLÄÄN VÄRTSISSÄ JATKOSSA ?
Miten rajaus tehtäisiin ? Varmaan niin, että jos ketä ei tunnisteta entuudestaan ei myöskään kirjoittele julkaisuun.
puhelinluetteloista löydettyjä nimiä, suluissa paikkakunta:
– Anu Saukko (Oulussa)
– Pörrö Törrönen (Espoo)
– Hippi, Lempi (Lahti)
– Neuvottoman kirjasto (Neuvoton)
– Marja Puska (Helsinki)
– Puska, Marjatta (Jämsä)
– Anna Kaljuvee (Halikko)
– Äteritsiputeritsipuolilautatsi-baari (Salla)
– Nännimäinen, Tarmo (Kuortane)
– Jorma Jormanainen (Hyvinkää)
– Aimo Perä-Takala (Ruosniemi)
– Alin, Kunto (Lemu)
– Aulis Hikipää (Helsinki)
– Elin Suuronen (Helsinki)
– Aulis Haaranen (Helsinki)
– Sulo Kukka (Pori)
– Pilvi, Veikko (Helsinki)
– Nalle Karhu (Järvenpää)
– Jylhä, Helinä (Kerava)
– Meri Laine (Kerava)
– Turkulainen, Jorma (Turku)
– Hellä Piltti (Lahti)
– Ane Kauppinen (Jokela)
– Suu Van Luu (Helsinki)
Siinä on nähty vaivoo ja hikee vuuvvatettu, mutta kyllä sieltä löytyy veikeitä nimiyhistelmii, aaettä, mahollinen paekka:-)
On valitettavaa että Veijon ansiokas avaus uskomuksista ja taikauskosta ajautuu näin sivuraiteelle, mutta sallittakoon vielä vastauskommentti:
Ensistäänkin tuo edellä mainittu pitkähkö lista erikoisista nimiyhdistelmistä ei ole nimimerkin itsensä kokoama, vaan valmista tuotetta internetin rajattomasta maailmasta.
Toisekseen hän kysyy SAAVATKOHAN NÄMÄ HENKILÖT KIRJOITTAA OMILLA NIMILLÄÄN VÄRTSISSÄ JATKOSSA ?
Vastaus on yksinkertainen; saavat, kunhan todistavat että se on heidän itse kunkin oikea väestörekisteriin merkitty nimi (sellaisiakin verkkopalstoja lienee, jossa sitä EI tarvitse todistella).
Kolmanneksi tuo pari kommenttia heittänyt Anu Saukko todennäköisesti kuvittelee olevansa vitsikäs, mutta hän olisi voinut suoraan käyttää nimimerkkiä ”persereikä”, joka ilmaisu olisi paremmin avautunut myöskin sivistyssanoja ymmärtämättömille lukijoille.
Neljänneksi olen itse ollut siinä käsityksessä että vaikka Värtsiin saavat hengentuotteitaan laatia kaikenikäiset kansalaiset, niin siitä huolimatta kirjoittajissa/kommentoijissa ei liene muita kuin jo meitä varttuneempaa väkeä. Näin ollen ihmettelen vieläkin enemmän näitä alatyylisiä ilmaisuja.
Verkko Värtsin valvojalla olisi delete näppylälle töitä. On se nähty monta kertaa, ettei ihmisten omakohtainen kontrolli toimi. Sananvapauden nimissä suolletaan tekstiä jollaista ei kasvokkain puhuttaisi. Sananvapaus on hyvä asia, mutta kun sitä vapautta väärin käyttää siirrytään rikoslaon pykälien puolelle.
Vielä koukkaan alkuperäiseen aiheeseen. Jäi mietityttämään nuo Kiinan neloset ja seiskat. Jos pitäisi mennä vaikka leikkaukseen eikä olisi vapaita aikoja muuta kuin ”nelos- päiville” niin uskaltaisiko mennä? Ja missä muualla nuo mystilliset numerot kummailevatkaan. Olisipa
Mielenkiintoista tietää.
Laskiais uskomus on meille tuttu: kun kaatumatta lasket mäen alas se takaa pitkiä pellavia seuraavana satokautena. Pitkistä pellavista sai kudottua laadukkaita asuja.
Meillä Suomessa ollaan pikkuhiljaa ymmärtämässä, että pellavan kaltainen kotimainen tuote voi korvata puuvillan vaatteiden valmistuksessa. Meidän kotimaisesta puusta voidaan jalostaa kuitua jolla puuvillan rinnalla vaatteita voi valmistaa. Kuivien maiden puuvillapellot vapautuu viljapelloiksi ympäristön ihmisten ravinnon tuottajiksi. Mitä me puusta voidaan vielä keksiä ihmiskunnan iloksi on vain ajankysymys, koska puu on niin monimuotoinen.
Sanonnat ”kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään” pohjautuvat todennettuihin tosiasioihin, historian kokemuksiin. Eli kyse ei ole uskomuksesta eikä taikauskosta.
Taikauskon kategoriaan laittaisin mm. nämä seuraavat: ”jos näet mustan kissan kulkevan tien yli, se tietää huonoa onnea” ja ” ei kannata kulkea seinään nojallaan olevien tikapuiden alta, se tietää onnettomuutta tai huonoa onnea.” Näitä vastaavia uskomuksia löytynee pilvin pimein.
Uskonnon uskomukset ovat sitten vielä oma lukunsa. (Re: Irene 2.3.) Onneksi tiede on tullut uskonnon tilalle selittämään maailmankaikkeuden ilmiöitä ja arvoituksia, ja hyvin paljon pienempiäkin asioita.
Veijo H.
On pakko sanoa, ettei Veijo H:n tieteen ja uskonnon välisestä suhteesta ole nyky aikaa. Minä esimerkiksi pidän evoluutioteoriaa perusteltuna ja käyttökelpoisena etsiä selityksiä olemassaololle. Jumalan luomistyötä voi hyvin kuvata tieteellisillä tutkimustuloksilla. Tiede ei ole tullut uskonnon tilalle. Mutta tästä kirjoittelu vaatisi niin paljon palstatilaa, ettei se ole mahdollista. Toivotan Veijo H:lle kirkkaita ajatuksen hetkiä.
Historian alkuhämäristä ovat tiede ja uskonto vääntäneet kättä maailman ja elämän selittämiseksi. Tieteellinen maailmakuva ei ole aikamme ilmiö. Olemassaolomme mystifiointi (siis kaikki uskonnot ja uskomukset) tuntuu olevan osa ihmisluontoa ja merkittävin luovuutta kirvoittava tekijä.
Kristinusko on lyhyt pätkä ihmisen historiaa emmekä tiedä miten se tulee muuttumaan. Varsin lyhyenä aikana se on saanut (hyvässä ja pahassa) yllättävän merkittävän aseman.
Erkille,Kerroppas Erkki ,jos olemme tulleet apinasta,Miksi sitten apinat ei enää muutu ihmisiksi?Jos apinat tietäisivät mitä heidän perilliset tekevät ,he häpeäisivät.Ei yksikään apina raiskaa omaa pientä lastansa, eikä vie lainaksi naapurin vaimoa ,ja unohtaa viedä hänet takaisinAikanaan Niilo Ylivainio piti kokousta jäähallissa, ensiksi hän sanoi, jos täällä on ketään apinasta syntyneitä,voit poistua nyt.Pelastus ei kuulu apinoille.God Bless You.
Tänään tuli TV1:ltä klo 19:00 ohjelma Hotellien salattu maailma. Se keskittyi Hong Kongin luxus-hotelleihin. Isolla rahalla saa mielenkiintoisia ja hulppeita majoitusvaihtoehtoja. Ohjelmassa sivuttiin myös taikauskoa, nelosia ei esiintynyt huonenumeroissa, auton rekisterilaatta, jossa oli kolme kasia, oli maksanut maltaita, etc.
Suosittelen katsomaan ohjelman Areenasta.