Koko kansan Mikko. Ekat pianohitit.

Melodiaa, sointuja ja komppausta

Hyödyllisiä piano-oppaita

Alkeista Alatalon Mikkoon

Koko kansan Mikko, Parhaat laulut, Mikko Alatalo- Harri Rinne, F-kustannus

Ekat pianohitit, F-kustannus

Mikko Alatalo halusi ja nuorena poikana Kiimingissä musiikintekijäksi. Kun Beatlesit tulivat esille, heistä tuli tietysti nuorelle Mikolle esikuva. Paikalliset bändikuviot kutsuivat myös Alataloa. Niinpä hän oppi musiikin hahmotuksen alkeet.

Omat laulut ja yhteistyö Harri Rinteen kanssa nostivat Alatalon koko kansan Mikoksi ja niinpä alkoi napsahdella synsyn-sävel voittoja ja televisioesiintymisiä.

Olin joskus Mikon keikalla ja seurailin alusta asti, miten mies valmistautui syntetisaattoreineen yhden miehen lastenlaulukeikkaan. Totinen Mikko muuttui hetkessä lasten tuntemaksi Känkkäränkkä-Mikoksi ja hymy oli herkässä. Ehkä Alatalon tavaramerkki, iloisuus, on vain osa miehen imagoa.

Tiedetään, että elämä ei ole häntäkään kohdellut silkkihansikkain. Mikon parhaat laulut on koottu nuottikirjaksi ja usein sovitukset ovat ns. kotisoittajankin mahdollisuuksien rajoissa. Liikoja vaikeusasteita on vältetty ja laulut kulkevat, jos mahdollista helpoissa sävellajeissa. Ekat pianohitit-kirja taas opastaa sekä melodioihin, että sointusäestykseen ja komppaukseen. Kun on kyse alkeiskirjasta, on lauluihin valittu helpot sävellajit. Itse vietin hauskoja hetkiä ja soittelin sointusäestyksellä kappaleita Lapin kesästä Saku sammakkoon ja Mamma Miasta Lohikäärme Puffiin. Yleensä tällaiset helpot melodiat oppii soittamaan korvakuulolta yksinkertaisissa sävellajeissa, mutta tämä kirja puuttuu vielä komppauksen saloihin ja menee askeleen verran pidemmälle musiikin vaikeahkolla tiellä.

Jouko Varonen

koko-kansan-mikko       ekat-piano-hitit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *