Marjut Hjelt, Christer Nuutinen: Maanväki, totta & tarua

Maa on kaiken perustamaanvaki

Mielikki antaa riistaa ja marjoja

Seikkaperäinen katsaus taruolentoihin

Marjut Hjelt / Christer Nuutinen: Maanväki, totta& tarua, Suomalaisen kirjallisuuden seura

Tapio on suomalainen metsänkuningas, joka tunnetaan myös nimillä Kuippana ja Hippa. Joskus Tapio on korkean kuusen asussa, joskus ihmisen pituisena. Tarkkanäköinen voi erottaa Tapion silmät puunrungosta. Tapion parta muistuttaa sammalmattoa ja käpyjen koristamat hiukset hipovat nilkkoja.

Itselleni on jäänyt mieleen tarina Näkistä, joka asustelee vedellisissä maailmoissa. Niinpä Näkki soittelee huilua ja houkuttelee pieniä lapsia valtakuntaansa. Jos näkki näyttäytyy vaikka veden pärskeissä on syytä viskata näkille kivi ja huutaa: -Syö näkki kivvii, elä syö minnuu. Näkki voi vaania jopa kaivon pohjalla. Sellaisia paikkoja on lapsen syytä varoa. Näkki nimittäin houkuttelee lapsia hukkumaan.

Tämä kirja, joka on kiinnostava lukuelämys, ei keskity pelkästään suomalaisiin taruolentoihin. Käsitellyiksi tulevat maahiset, hiidet ja peikot, metsän hengettäret ja suojelijat, kääpiöt ja vuorenväki, jättiläiset, jne…

Usein maanväki ilahtuu sille jätetyistä lahjoista. Niinpä metsän emäntä Mielikki tykkää erityisesti koruista. Myös maito, marjat ja kauniit piiraat ovat Mielikille suotuisia lahjoja. Kristinusko on kautta aikain taistellut näitä vanhoja uskomuksia ja taruolentoja vastaan. Nehän houkuttelevat ihmisiä vääriin mielikuviin ja epäjumalan palvontaan. Niin tai näin, maanväestä on tullut tärkeä osa esim. lastenkirjallisuutta ja kansanperinnettä. Jopa nykyisten elokuvian örkkejä, voi pitää johdannaisina näistä vanhoista taruolennoista.Turha siinä on papin paasata synnistä, kun Ukko ylijumala heittelee samaan aikaan salamoitaan kirkon ulkopuolella ja voi jopa sytyttää kirkon tuleen.

Teoksen on kirjoittanut kansanperinteen tutkija, tietokirjailija Marjut Hjelt. Ansiokas kuvitus on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Christer Nuutisen käsialaa. Kokoaisuus viehätti minua. Sen verran on meidänkin perheessä säilynyt näitä uskomuksia, että vaimo aina huudahtaa, kun on saatu hyvä marja- tai sienisaalis: – Kiitos metsä!

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *