Marita Taavitsainen ja Jukka Kuoppamäki

Marita ja Jukka
Tähtiartisteja
Suomalaista viihdettä

Marita Taavitsainen – André ja muut suosikit, Valitut Palat 2016
Jukka Kuoppamäki – Lauluja elämän varrelta, Valitut Palat 2016

marita-taavitsainenMarita Taavitsainen tuli taannoin tutuksi mm. Tangokuningattarena ja Syksyn sävel – voittajana. Tämä uutuuskooste hänen lauluistaan on nivottu Andrén ympärille. Kuuntelin levytyksiä sillä korvalla, että samalla muistuttelin mieliin omaa nuoruuttani ja keski-ikää. Lauluissa soi rakkaus ja joskus haikea ikävä. Mukana ovat sävelmät Salainen puutarha, joka myi platinaa ja Yksi ainoa katse, joka myi kultaa. Taavitsainen on esiintynyt myös näytelmäestradeilla ja roolit Vaahterämäen Eemeli näytelmässä, Peter Pan-esityksessä sekä musiikkinäytelmässä Katri-Helena, ovat jääneet yleisön mieleen. Taavitsainen on monipuolinen tulkitsija, jolta onnistuvat niin pintarakkauden täyteiset sävelmät kuin eron ikävää pursuvat laulut. Nyt ilmestyvä kooste on katsaus Taavitsaisen parhaisiin esityksiin ja jos joskus on lauluissa hivenen pintaliitoa, löytyy myös syvällisempiä tulkintoja.

 

jukka-kuoppamakiJukka Kuoppamäen ( s. 1942) tuotannosta on jäänyt monta muistijälkeä ja niitä kertasin myös tämän koosteen lauluja kuunnellessani. Opettajalle tuli heti mieleen Sininen ja valkoinen – laulu, joka nousi suomalaisen elämänlaadun ikoniseksi kuvaksi. Koulun kevätjuhlaan laulu kuului taattuna kuoronumerona myöskin suositun Juha Vainion norppalaulun ohella. Muita levykoosteesta poimittuja menestysiskelmiä ovat Kultaa tai kunniaa, Paljon sanomatta jää, Pieni mies, Kiskot vievät etelään, Valtatie, ym. Kuoppamäki on asunut vuodesta 1977 lähtien Saksassa ja toiminut kristinyhteisön pappina. Hänen laulussaan soi omaperäinen fraseeraus, joka on muodostunut Kuoppamäen tavaramerkiksi.

Vietin Kuoppamäen ja Taavitsaisen koosteiden kanssa unohtumattomia hetkiä nuoruusmuistoissani.

Jouko Varonen

5 comments for “Marita Taavitsainen ja Jukka Kuoppamäki

  1. Eiköhän kirjoittaja ole Jouko Varonen, eikä Irina Kornienko. Samoja virheitä on ollut ennenkin, pientä tarkkaavaisuutta toimitukselta.

  2. Toimitus voisi ystävällisesti mainita virheestään, kun korjaa oikean kirjoittajan nimen.

  3. Tässä on ollut pientä teknistä ongelmaa, kun tämän minun seuraajan, Irinan, lehden käyttöasetuksissa oli kielto laitettu siihen kirjoittajan nimenvalintakohtaan. Joten kone laittoi vaan hänen nimen. Nyt vika on korjattu. Pahoittelemme. L.

  4. Hyvä toimitus Värtsillä on ollut. Kaipa ne koneet joskus reistaavat.
    Kivaa joulun odotusta. Oletko minun koulukavereita Mikko?

  5. Jouko, en ole käynyt koulua Värtsilässä. En muista, että olisimme olleet koulukavereita.
    Joulun ja talven odotusta Sinullekkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *