Lasse Kylänpää: Linnuntie, kesäntuojien kesytön muuttomatka, Maahenki

Erilainen lintukirja
Kylänpää lintujen asialla
Tehomaatalous vie Suomen linnut

Kylänpään lintukirja, joka ei ole hänen ensimmäisensä, luottaa omaperäiseen kuvitukseen ja havaintoihin, joihin jokaisella ei ole mahdollisuuksia. Kylänpää nimittäin kuvaa neljän linnun: peipon, västäräkin, kiurun ja haarapääskyn vaiheita muuton edistyessä, kotimaisissa miljöissä, sekä myöskin linnuntappajien luvatuissa maissa. Euroopan unionin mielestä nimittäin on hyväkin, että näitä pikkulintuja, joita Suomessa suuresti arvostetaan, pyydystetään ruokapöytään tai ammutaan elävinä savikiekkoina. Kypros, Kreikka, Malta, Ranska ja Romania ovat surullisenkuuluisia maita pikkulintujen tappajina. Toki luontokin vie suuren osan pikkulinnuista, rajuilmat ja säätilan muutokset niittävät uhreja suunnattomasti. Pikkulintuja ”suojelevalla” Suomella on omat tuhomekanisminsa. Tehomaatalous vie meiltä vanhoja tuttuja lintulajeja sadoin tuhansin. Yhä harvinaisemmaksi käy esim. lapsuuteni kodin hengen kottaraisen sävel pihapöntössä. Jossakin peltojen reunoilla niitä voi saada kameran linssiin keväällä, mutta vähiin ovat menneet.
Kylänpään kuvakieli on luku sinänsä. Hän ei pyri potretteihin vaan mukana kuvissa on kulttuurimiljöötä, rakennuksia, väistyvää vanhaa miljöötä ja luontoa ja lintu siellä kaiken keskellä yrittää tehdä ja kasvattaa poikueensa, joka joskus on tuhoon tuomittu.
Pidin kirjasta. Se antaa realistisen kuvan lintujen tilanteesta ja muuttomatkan vaivoista. Suomessa pikkulintuja ei syödä, mutta omat vaikeutensa niillä on meilläkin. Kirjan teksti on kuvailevaa ja herkkää, joten lukukokemuksesta muodostuu antoisa. Luulisin, että tämäntyylisiä kirjoja tarvitaan kääntämään yleistä ajattelua ja tietysti myös osoittamaan, että pikkulinnuillamme on paikka sydämissämme ja toivottavasti myös niiden sydämissä, jotka päättävät lintujemme elinolosuhteista. Pistänpä tähän suomennoksen laulusta Aluette, gentille aluette, jota pidetään lapsille sopivana viisuna ja joka kuvastelee ranskalaisten pikkulinturakkautta: ” Kiuru, kiltti leivonen/ kiuru, sinut minä kynin/kynin jalkasi, kynin jalkasi/ ja pyrstösi ja pyrstösi/ ja siipesi ja siipesi/ ja vatsasi ja vatsasi/ ja kaulasi ja kaulasi/ ja nokkasi ja nokkasi/ ja pääsi ja pääsi/ kiuru, kiuru, aa-aa-aa-aah.”

Jouko Varonen

linnuntie

2 comments for “Lasse Kylänpää: Linnuntie, kesäntuojien kesytön muuttomatka, Maahenki

  1. Mistä kirjan Linnuntie voi ostaa ja mitä se maksaa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *