Katri Kirkkopelto: Piki, Lasten Keskus 2016

Havainnointia lapsille

Opettavaisia kuvakirjoja

Kun Pikiä kiusattiin

Fiona Watt/Erica Harrison/ Stephen Barker: Äkkää ja tökkää ulkona Lasten Keskus 2016

Jokainen on joskus tullut kiusatuksi. Kiusaamisen jäljet siirtyvät, paha kyllä, traumoina aikuisikään. On helppo antaa ohjeita siitä, että paha saa palkkansa ja kaikki paha pitää unohtaa, muuten se tahrii elämän.

Kirkkopelto on nouseva kyky suomalaisessa sarjakuvataiteessa. Muistissa on vielä hänen Sibeliuksesta tekemänsä aistimusvoimainen kirja musiikkeineen. Tällä kertaa Kirkkopelto on luonut uuden lastenkirjamaailman ja tämän kirjan seikkailut, joihin pikkuinen Piki joutuu saattavat vielä jatkua. Itse koin kirjan juonen vähän erilaisena, kuin Lasten Keskuksen idylliin päättyvissä kirjoissa. Nyt esim. pääpahiksen tarina jää kesken. Hän nimittäin estää Pikiä pääsemästä kaveripiiriin. Piki on metsässä ensimmäistä kertaa ja metsä symboloi yleensä lastenkirjoissa lapsuudesta eroon pääsemistä. Onneksi piki löytää uuden ystävän ja selän takana on turvallinen  ”iso”. Äkkää ja tökkää – kirjat sisältävät aihepiireittäin piirroksia, joita on sivulla useampi kymmen. Kun pikkulasta pyydetään etsimään esim. lapsi jolla on raidallinen pipo, on kysymyksessä huomiokyvyn kehittäminen. Loppua kohti tehtävät vaikeutuvat ja niinpä lapsen pitää etsiä samanlaisista hahmoista joku, jolla on ero muihin nähden.

Tällainen kirja, jos lienee tutuntuntuinen ongelmiltaan ja kasvatusteemoiltaan, on upea kokemus lapselle. Suosittelen sitä luettavaksi vanhemman henkilön, kuten isän tai äidin kanssa.

Lapsille tarjotaan nykyisin paljon opettavaista materiaalia kirjojen ja pelien muodossa. Niinpä koulun aloittaminen tulee helpommaksi ja virikkeitä tulee tarpeeksi myös kirjojen avulla. Mikään ei kuitenkaan korvaa leikkihetkiä isän, äidin tai sisarien kanssa.

Piki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *