Talkoot Värtsilän kirkossa

Värtsilän kirkossa oli havaittavissa reipasta toimintaa maanantaina 7.11.2016, tästä syystä Värtsin toimitus päättikin jalkautua paikan päälle. Siellä tapahtuikin Värtsilän kirkossa jo tutuksi tullut ilmiö, eli talkoot. Paikalla työn parista tavoitin Erkki Lintusen, Oiva Tikan, Pertti Katteluksen, Miika Tikan.

Talkootyön kohteena oli Seurakuntakodin ja Seurakuntasalin(kirkon) välissä oleva seinä, tarkemmin sen lämpöeristys ja liukuovien sulkeminen pysyvästi. Seinään oli jo tehty myös lämpöeristetty ovi, josta Seurakuntakodin puolelle voidaan tarvittaessa siirtää piano toiselta puolelta. Korjauksissa tarvittavat materiaalit on hankittu Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen varoilla, samoin kuin jo aikaisemmin (vuonna 2013) asennettu ilmalämpöpumppu, joka toimittajalle käsittämättömällä tavalla siirtää lämpöä talvisesta viimasta sisätiloihin, saaden Seurakuntakodin tilat varsin mukavan lämpöisiksi. Toki tilassa on myös vesilämmityspatterit. Lämpöpumpun hankintaan tarvittavat varat Kotiseutuyhdistykselle lahjoitti Kaustajärveltä syntyisin oleva Veli Mantsinen – Mantsinen group:ista. Kesällä kirkon ulkoseiniä ja kattoa korjattiin myös talkootyönä ja yhdistyksen varoin. Esimerkiksi, katossa lumiesteen kohdalla ollut vuoto korjattiin.

Erkki Lintusen mukaan talkoohenki ja vapaaehtoiset lahjoitukset ovat olleet kantava voima Värtsilän kirkon syntyhistoriassa ja sen kehityksessä. Esimerkkinä hän kertoo ennen Suomen itsenäistymistä Pietarissa asuneesta värtsiläläisestä Kristiina Varosesta, joka lahjoitti kirkossa olevan Kristusta esittävän alttaritaulun seurakunnalle 21.6.1907. Tämä taulu, kattokruunut ja alttarikyntteliköt pelastuivat vanhan Värtsilän kirkon palossa, kuin ihmeen kaupalla, kun tuo kirkko paloi Jatkosodan alussa vuonna 1941. Nyt ne ovat edelleenkin värtsiläläisten ihailtavina kirkossa. Kirkko on vihitty käyttöönsä 6.8.1950.

Leo O Härkönen

Puutavaraa mitataan talkootyömalla

Puutavaraa mitataan talkootyömaalla

Seurakuntasaliin johtava lämpöovi

Seurakuntasaliin johtava lämpö-ovi

Oiva Tikka liikuu työmalla niin nopeasti, että hänen saaminen kameran linssin tähtäimeen on haastavaa

Oiva Tikka liikuu työmalla niin nopeasti, että hänen saaminen kameran linssin tähtäimeen on haastavaa

Seurakuntakodin työmaan vastakkainen seinä ja ruokailutila

Seurakuntakodin työmaan vastakkainen seinä ja ruokailutila

Erkki Lintunen tarkkailee työn edistymistä

Erkki Lintunen tarkkailee työn edistymistä

Seurakuntasalin puoli

Seurakuntasalin puoli

Tältä työn alla oleva seinä näyttää Seurakuntasalin puolelta

Tältä työn alla oleva seinä näyttää Seurakuntasalin puolelta

Pääalttari ja sen yllä oleva alttaritaulu

Pääalttari ja sen yllä oleva alttaritaulu

Sivualttari ja sen yllä Kristiina Varosen lahjoittama alttaritaulu

Sivualttari ja sen yllä Kristiina Varosen lahjoittama alttaritaulu

Kristiina Varosen kuva ja kirje jossa seurakunnalle kerrotaan taulun lahjoituksesta

Kristiina Varosen kuva ja kirje, jossa seurakunnalle kerrotaan taulun lahjoituksesta

Erkki Lintusen mukaan Kristiina oli voimakastahtoinen persoona, sen näkee jo ilmeestä

Erkki Lintusen mukaan Kristiina oli voimakastahtoinen persoona, sen näkee jo ilmeestä

7 comments for “Talkoot Värtsilän kirkossa

 1. Jeesus ristillä on ainoa oikea alttaritaulu Suomen Värtsilässä.

 2. Esko Tarvaiselle vinkki: Lue Uudesta testamentista 1 Kor.13:12. Katsele sitten uudelleen Akseli Antikaisen lahjoittamaa alttaritaulua! Voit kääntää pääsi sivuseinälle ja hiljentyä siellä olevan taulun edessä. Aamen.

 3. Hienoa kun Värtsi jalkautui kirkkotalkoisiin. Olen katsellut kuvakoostetta monet kerrat mielenkiinnolla. Onhan kyseessä minulle erittäin tuttu kotikirkko. Jos olisin vähän lähempänä niin varmasti olisin myös talkoissa mukana.

  Tuo alttaritaulu oli aikoinaan aikamoinen sokki meille silloisille värtsiläläisille. Kauan vei minultakin ennenkuin opin hyväksymään tuon tyyliset, kasvottomat taulut. Hyväksymistä auttoi sellainen ajatus, että jos minä olisin tuossa nuotiolla surullisena ja häpeissäni Mestarini kieltämisestä, niin enpä tahtoisi nähdä siinä liian itseni näköistä hahmoa..

 4. Suomesta häviää pikkuhiljaa viimeisetkin rippeet, johon itsenäisyys pohjautuu. Katsokaa ja ymmärtäkää missä mennään.

 5. Kyllä on kiva seurata teidän värtsiläläisten tarmokkuutta kun reippaat eläkeläisetkin hyörivät kirkon kimpussa
  talkoissa. Ei täällä Kymenlaaksossa talkoohenkeä juuri missään näy paitsi Elimäen puolella, mutta täällähän asuukin paljon karjalaisia Jääskestä ja Säkkijärveltä tänne pakon sanelemana aikoinaan muuttaneita. Paljon armorikkaita vuosia teille.

 6. Hyvä harrastus tuo talkoilu varmaan on vaikka taloudellisesti ei juuri liene merkitystä kahden länpimän tilan välisen seinän lämpöeristämisellä.
  Hyvää tuossa näyttäisi olevan se että ovet säilytetään ja voidaan taas seuraavassa muutoksessa avata jälleen käyttöön.

 7. Eilen Kotiseutyhdistyksen taloudenhoitajan kanssa tarkastelimme maksuun menneitä laskuja. Kaksi kirkkomme korjaamisesta aiheutunutta menoa olivat 831 ja 821 euroa, sentit eivät jääneet mieleen. On siis jo näillä kahdella maksetulla laskulla käytetty noin 1600 euroa tarvikehankintoihin ilmaisen talkootyön lisäksi. Eikä tässä kaikki vastaavanlaiset menot! – Kiitos kaikille ”papinsäkkiin” euroja panneille! Keräys jatkuu. Papit made in Värtsilä -kirjaa saa alehintaan, ja joulukorteista tiedotetaan lähi aikoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *