Martti Issakainen: Happosen tapaus, Soisalo-kirjat

Kyyditystä ja kyytimiehiä
Kansan kanta kyyditykseen
Happonen oli maltillinen mies

Martti Issakainen: Happosen tapaus, Soisalo-kirjat

Onni Happonen vietiin autoon kesken kunnanvaltuuston kokouksen. Satoja ihmisiä oli todistamassa tapahtumaa, mutta kertomukset ovat muuttuneet aikojen saatossa ja niihin on saatettu lisätä omia sepityksiäkin.
Korruptoitunut oikeuslaitos myötävaikutti tapahtumien kulkuun, eikä syyllisiä saatu vastuuseen. Rikoksen uhrin perheenjäsenet jäivät myös ilman korvausta.

Myös muut Heinävedellä tapahtuneet laittomuudet aina presidentti Ståhlbergin kyyditykseen asti jättivät paikkakunnalle omat muistonsa joita on varioitu aikojen olossa.

Useimmat kyydityksen nähneistä ovat jo siirtyneet tuonpuoleiseen, mutta Martti Issakainen on sitä mieltä, että
meillä, jotka vielä elämme, on oikeus tuntea historiamme. Lueskelin kirjaa pari iltapuhdetta ja joskus väsähdinkin. Kirjan rakenne on nimittäin hivenen sillisalaatti-tyyppinen ja samojen asioiden ja olettamusten varioiminen mielikuvituksella ryyditettynä voi joskus tuntua raukaisevalta. Siitä huolimatta tuntuu kansan kanta tapahtumiin kiinnostavalta ja tietysti silmiä avaavalta.

” Minun käsitykseni mukaan varma on, että ne tappoivat Onnin tällä välillä jo. Se näet oli niin riski mies, että se ei kestäny niitten käsissä siellä autossa. Ei se kestäny niillä miehillä ensinkään elossa ollessaan, mutta kun ne tappoivat sen heti.” ” Sen vaan muistan, kun lähti sinne kirkolle silloin viimeisen kerran, pyhäpaidassaan muistan sen.” ” Hän oli iältään ehkä kolmenkymmenen vuoden nurkilla. Olisi ehken eduskuntaan päässyt.” Kirja on tärkeä dokumentti, tai dokumentti muiden joukossa, ajalta, jonka muistot jo haalistavat, mutta eivät koskaan katoa kansan tajunnasta. Kirjan kirjoittaja välttelee ottamasta kantaa puoleen tahi toiseen, dokumentoi tapahtumat kuitenkin useiden ihmisten suulla.

Jouko Varonen

happosen-tapaus

1 comment for “Martti Issakainen: Happosen tapaus, Soisalo-kirjat

  1. Kiitos Jouko mainioista kirja-arvosteluistasi, joista olemme saaneet Värtsistä nautiskella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *