Wärtsilän mustan satoa

Maanantai-iltana oli Kylätalolla Kotiseutuyhdistyksen yleinen ja ylimääräinen kokous. Tärkeimmät aiheet olivat sääntömuutoksen käsitteleminen sekä yhdistystietojen toimittaminen Patentti- ja Rekisterihallitukselle, mutta keskustelua käytiin myös monista Myllymuseoon, Värtsilän kirkkoon sekä Arppen pihan rakennuksiin liittyvistä asioista. Unohtamatta Wärtsilän mustaa perunaa.

Kokouksen yhtenä puheen aiheena oli perunasato

Kokouksen yhtenä puheen aiheena oli perunasato

Lintusen Erkki oli käynyt ”perunan nostossa”, keräämässä kirkon pihaan istuttamansa kolmen Wärtsilän mustan perunamukulan tuottaman sadon. Perunat eivät olleet kovin suuria kooltaan, mutta määrällisesti niitä oli kaikkiaan 16 kpl! Siis jokainen siemenperuna on tehnyt viisi uutta mukulaa ja yksi peruna vielä pienen kuudennen perunan. Ihan kohtuullinen sato!

Kolmen perunan sato

Kolmen perunan sato

Erkki luovutti kirkkopihassa kasvaneet perunanmukulat Nylanderin Eskolle talvisäilytykseen. Esko lupasi huolehtia perunoista talven yli. Keväällä sitten tuumataan, mihin kirkon pihassa kasvaneet perunanmukulat pääsevät kasvamaan ja tuottamaan taas uutta Wärtsilän mustaa perunaa.

Potaattipappi luovuttaa perunat potaatin viljelijälle

Potaattipappi luovuttaa perunat potaatin viljelijälle

Teksti ja kuvat; Vuokko Väänänen

8 comments for “Wärtsilän mustan satoa

 1. Hieno uutinen.
  Olen tosi innostunut Wärtsilän mustan puolesta.

 2. Oikein hyvä !
  Eihän musta peruna ollut kovin satoisa silloin kun sitä Värtsilässä vähän joka pirtissä viljeltiin. Satoisammat rehuperunat syrjäyttivät hyvän lajikkeen. Hidas, mutta lupaava alku se on tämäkin. Toivotaan menestystä ja ymmärrystä myyrienkin taholta.

 3. Hyötykasviyhdistyksen jäsenlehti Pähkylä, olen sinne kirjoittanut juttuja valkosipulista ja perunasta. Nyt seuraavan lehden jutussa on maininta Värtsilän mustan tiimoilta. Aikomukseni on pitää asiaa sikäli esillä, että kun ensikesän sato ja yleisötapahtumat ovat tiedossani niin on kerrottava mistä ja keneltä tätä perunaa on saatavilla ja toivon mukaisesti harrastusviljelyyn.

 4. Kiitos, Kalevi, kiinnostuksestasi ja toimeliaisuudestasi kotipitäjän perunaa kohtaan! Toivon lämpimästi, että valkokukkainen Wärtsilän musta leviäisi nautinnoksemme. Otapa yhteyttä Esko Nylanderiin, joka värtsiläisenä luomuviljelijänä ryhtyy tuottamaan mustaa.

 5. Kiitos Karjalan mustan perunan pelastamisesta ja työläästä selvittelystä. Olen pikku tilkullani Helsingissä viljellyt muutamana kesänä Blue Kongo.satoisa ei ole, vain viisi perunaa keskimäärin per siemmen. Kukkii milloin kukkii, violetti kukka. Sadon korjaan aina syyskuun lopulla. Ensi kesänä koetan saa da aitoa mustaa, entinen kitteeläinen kun olen. Vuokko

 6. Lapsuudestani 1950-luvulla muistan viljellyn sekaisin monia perunalajikkeita. Tavanomaisen valkoisen perunan ohella oli mustaa perunaa (violetti kukka) ja ”omenaperunaksi” kutsuttua, harvinaisempaa perunaa, joka todellakin oli väritykseltään punaisen/valkoisen kirjava, valkokukkainen ja muistaakseni poikkeuksellisen maukaskin. Mistä lienee tällainenkin lajike Kaustajärvelle kulkeutunut?

 7. Leo sinun kuvaus puna valko kirjavasta perunasta sopii vanhaan lajikkeeseen King Edvart ( Kuningas Yrjö ) ja sitä on ollut Pohjois-Karjalassakin siellä ja täällä. Minullakin sitä on muutama peruna kevättä odottamassa. Muutoin perunalajikkeita on olemassa tuhansia ja lisää jalostetaan koko ajan. Nykyinen perunan jalostus kohdistuu perunan maun lisäksi sen muotoon, kuoren sileyteen ja helppoon konenostettavuuteen.

 8. Meillä Värtsilässä oli myös ”omenaperunaa” . Se oli maukasta mutta ei kasvanut koskaan suureksi. Mukulat olivat pieniä ja pyöreitä. Muistaakseni siinä oli syvät silmukuopat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *