Rakasta lasta

ElämäntarinoitaRakastalasta
Sami Kapasesta Terttu Paalaseen
Aikuisten tuki on tärkeää

Riitta Tulusto: Peilistä katsoo perhe, Kirjapaja 2016

Tulusto on haastatellut lukuisia henkilöitä heidän elämänvaiheistaan. Niinpä mukaan kirjaan on tullut myös julkkiksia kuten Sami Kapanen. Kapasten perheessä isä kannusti poikia urheiluun, mutta ei kuitenkaan pakolla, vaan varovasti ohjaamalla. Lajivalinnatkin jätettiin poikien omien mieltymysten varaan. Niinpä joensuulaisperheen lapsille löytyi oma laji, jääkekko. Ja kun toden teolla paneuduttiin lajiin, jopa opiskelut unohtaen, niin tulosta tuli ja NHL-kaukalot kutsuivat. Pieni koko voi olla este rahakaukaloihin menossa, mutta silloin pitää todistaa pelissä, että ”maasta se pienikin ponnistaa”.

Kapasten elämässä näytteli vanhempien henkilöiden, niin kotiväen kuin valmentajien, tuki tärkeää roolia.
Joskus tuli mieleen tätä juttua lukiessa, että kirjoittaja tekee elämänkerturin työtä huolella ja ”piilottaa” kasvatusvinkit hyvin muun kerronnan sekaan.

Terttu Paalanen on 91-vuotias opettaja, jonka persoona tuli minullekin tutuksi opettajainvalmistuslaitoksessa Joensuussa. Paalanen vannoo rakastavan maalaislapsuuden nimiin. Kun lapset syöttivät rotulampaalle puuroa, jossa oli ruohoa ja jauhoa, seurasi siitä kuolema ähkyyn, josta lapset eivät tienneet mitään. Isä ja äiti eivät moittineet, vaan suhtautuivat vastoinkäymiseen ymmärtäen.

Opettajanani seminaarissa toimi myös musiikkimies Osmo Paalanen, joka oli Tertun vaimo ja täytyi todella sanoa, että heidän välillään kemiat toimivat.

Kirja sisältää monta elämänkertaa, eikä painota kasvatuksellisia pointteja liikaa, tuo ne esiin vaivihkaa
suhteessa kertojan elämänkokemuksiin ja lapsuudesta saatuihin ”eväisiin”. Mielenkiintoista luettavaa ja opettavaa vaikka nuorille pareille. Aikuisten tuki on tärkeää, yhtä tärkeää kuin rakastava suhtautuminen lapsiin.

Jouko Varonen

1 comment for “Rakasta lasta

  1. Kiitos, Jouko, hyvistä lukuvinkeistä! Tuosta kirjan nimestä tuli mieleeni äiti-Teresan ohje. ”Jos haluat maailmaan rauhaa, mene kotiisi ja rakasta lapsiasi!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *