Owen elämä

Ruotsalainen ”mielensäpahoittaja”Miesjokarakastijarjestysta
Vanheneva taloyhtiön ”järjestysmies”
Kaunis tarina rakkaudesta ja elämästä

Mies joka rakasti järjestystä (2015), alkuperäinen nimi: En man som heter Ove,
ohjaus Hannes Holm, käsikirjoitus Frederik Backman, Hannes Holm,
päänäyttelijät: Anna-Lena Bergelin, Rolf Lassgård, Tobias Almborg, Zozan Akgun, Viktor Baagoe, Ruotsi 2015

Owe, elokuvan päähenkilö, on asuntoyhtiön syrjäytetty pomo, joka näyttäytyy heti elokuvan ensiminuuteilta lähtien melkoisena taloyhtiön ”kyylänä” jolta eivät jää huomaamatta väärin pysäköidyt autot tai tupakantumpit pihalla, puhumattakaan muista vääryyksistä.

Mutta Owen käytöksellä on lähtökohtansa ja nekin paljastuvat vähitellen. Ilvalidisoitunut vaimo on kuollut hiljakkoin ja Owe käy hautausmaalla kertomassa huolistaan tälle. Itsemurhayritysten lomassa Owe tutustuu naapuriin muuttaneeseen perheeseen ja jopa homopoikaan, joka on kotia vailla.

Näyttää siltä, että Owen itsetuhoiset aikomukset katkaistaan aina juuri kriittisellä hetkellä.

Owen ja opettaja-vaimon rakkaustarina on hellyttävä. Samoin naapurin lasta odottavan vaimon kiintyminen Oween. Mukaan skaalaan mahtuu myös kulkukissa, jonka pääseminen Owen suojelukseen on tietty psykologinen voitto Owen kaunaisesta persoonasta.

Elokuva on hyvä ja todella katsottava. Jos sitä vertaisi vaikkapa suomalaiseen ”mielensäpahoittajaan” on siinä enemmän syvyyttä, toki tiettyä komiikkaakin. Lienee todella tavallista, että taloyhtiöissä on tällaisia ”menneisyytensä vankeja” jotka kanavoivat vanhat kärsimykset naapurien kurittamiseen.

Elokuva puuttuu esim. vanhenemisen tuntoihin ihmisten käytöksessä, elämäntarinoihin, joista käytös kumpuaa. Vastaavaa taitoa käsitellä teemaa olen tavoittanut esim. Morgan Freemanin osasuorituksessa vanhana alkoholisoituneena kirjailijana elokuvassa Magic of Belle Isle ja kotimaisessa Klaus Härön ohjaamassa elokuvassa Postia pappi Jaakobille, jossa Heikki Nousiainen on pääosassa. Muistakin mainitoita vanhuuden kuvauksia on, mutta tässä päällimmäiset.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *