Kesäasukkaan roskat

Kesän tulemisen täällä maaseudulla huomaa viimeistään siitä, kun oudot tai puolitutut kesäasukkaat parveilevat lähikaupoissa ja jätteiden keräyspisteet pursuavat yli.

Tällainen isompi vaellus osuu keväällä vapun seutuun ja vielä isompi huippu juhannukseen. Nykyisen asuinkuntani jätehuolto osaa varautua näihin huippuihin tyhjentämällä ”molokit” juuri ennen vappua ja juhannusta. Siitä huolimatta juhannuksen jälkeen oli täälläkin roskiksen ympärillä kotitalouksissa syntyvää normaalia pikkujätettä pussitettuna ja pussittamatta reilu kuorma-autollinen. Tähänkin oli varauduttu ja paikka siivottiin heti juhannuksen jälkeen niin siistiksi, ettei maahan jäänyt kuin pari saunan kiuasta ja jääkaappi ja muutama iso televisio.

Värtsilän kesäasukkaan roskat

Värtsilässä ei eletä niin leveästi kuin tuossa ylläolevassa esimerkkikunnassa.

Minäkin käytin mainiota jätteenkeräyssysteemiä hyväkseni ja vein koko talven roskat ja vähän ylimääräistäkin jätteenkeräyspisteisiin. Paperinkeräyslava löytyi Niiralasta kaupan läheltä. Peltisen hernekeittopurkin sain jätettyä metallinkeräyslaatikkoon, mikä on siinä, missä jonotetaan grillimakkaraa Värtsilän kesäteatteritauolla. Roskis oli kyllä kukkurillaan pantittomia virvoitusjuomatölkkejä. Tästä samasta lähiöstä löytyi myös paikka sekajätteille. Josta kuva on ohessa.

kierrätys

Minäkin tein kevätsiivouksen ja vein kertyneet jätteet asianmukaisiin paikkoihin.

Sekajätteiksi luokittelin talvella palaneen sulakkeen. Sillekin löytyi paikka samasta makkaran jonotuspaikasta, tai ainakin niin tykönäni arvelin. Paikka oli maksullinen mutta kun rahastajaa ei näkynyt lähettyvillä niin heitin sopivaksi katsomani summan vanhassa kukkarossa perästä. Tulipa hyvä mieli kun sai kerralla hoidetuksi asia loppuun.

Toinen juttu olikin sitten mihin pakastimen sulaneet marjat laitetaan, mutta arvelin levittää perunamaalle enkä lähtenyt etsimään niille bioroskista. Rikki menneelle pakastusarkulle on virallisia loppusäilytyspaikkoja useitakin kunhan vain saa ne sinne jotenkin viedyksi.

Kyllä nykyaika on hienoa aikaa kun jopa jätteille on omat paikkansa. Ei tarvitse enää pimeän hämärissä katsella syrjäisiä tienvarsia mihin roskansa kippaisi.

AlpoAatos

5 comments for “Kesäasukkaan roskat

 1. Ei ongelmaa kun on tehty kiinteistökohtainen sekajäte sopimus.
  Tyhjennys kierros toimii hyvin,kun ilmoittaa kuinka kauan on
  kesäpaikallaan.
  Kunnalta tulee vuosittain hyöty-ja ongelmajätemaksu.

 2. Hyvin tämä puhtaanapito täällä toimii. Ei ole valittamista. Eri kunnissa taitaa olla erilaisia menetelmiä käytössä. Ei tämäkään esimerkkikunta ole oikea saaristolaiskunta, mutta loma-asutusta on saarissa paljon ja rannoilla vielä enempi. Iso osa kesä-asukkaiden jätteiden keräykestä on keskitetty näihin suuriin säiliöihin. Ja hyvä niin.
  Tohmajärven kunnassa avaimet saa noihin lukittuihin säiliöihin kun käy kunnantoimistosta virastoaikana hakemassa. Lasku kyllä tulee automaattisesti vaikka mitään sopimuksia ei tekisikään.

 3. Niin kuin Alpokin mainitsee, paperinkeräyskontti on muun Ekopisteen yhteydessä Niiralan kaupan vieressä. Suosittelen kuitenkin, että veisitte kaiken kierrätyskelpoisen paperin partiolippukunta Värtsin Takojien keräykseen Värtsilän koululle. Tila löytyy ulkovaraston pariovien takaa (ei ole lukittu). Näin mainittu paikallinen yhdistys saa pientä taloudellista hyötyä myydessään vuosittain kuorma-autollisen paperia Hyötyjätteen kautta.

 4. Kerran minäkin näin ko roskikset rakennuksen seinävierustalla.
  Äkikseltään luin myös seinällä olevat ohjeet.
  Toisessa lapussa luki: Vain kesäasukkaille.
  Toisessa luki: Ei ruoka jätteitä.
  Ensimmäiseksi tuli ajatus, että kesäasukkaiden ruokkiminen on kielletty.

 5. Tulipa kokeiltua tätä kesäasukkaiden jätesysteemiä ihan oikeasti. Ensiksi piti valita arkipäivä ja virastoaika. Silloin sai hakea Tohmajärveltä kunnan virastolta avaimen tuohon lukittuun jäteastiaan. (Kuva yllä) Kun oikea toimisto oli löytynyt seurasi kuulustelu. Ensin selvitettiin henkilötiedot ja tämä kesäosoite ja sen jälkeen se osoite missä roskaa talvet. Sain avaimen lainaksi. Minulle kerrottiin, että avain käy Värtsilän kesäteatterin lähiössä olevien roskisten lisäksi myös Kemien keskustan astioihin sekä Onkamon ja Tikkalan koulujen luona oleviin säiliöihin. Etsin vähän roskia, kun nyt oli avainkin. Rikkonaisista kumisaappaista voisin viimeinkin luopua. Veisin ne luvallisesti roskikseen. Kemiessä en viitsinyt poiketa kun olisi tullut kilometrin mutka matkaan. Veisin Onkamoon. Vanhaa koulua ei pimeässä näkynyt missään kun ei ollut yhtään valoa. Sitten Tikkalan koululle. Sinne onkin hankala ajaa. Olen yrittänyt etsiä sieltä roskista jo aikaisemmin, en muista löysinkö silloin. Ajelin sinne tänne, luultavasti kävelyteitä pitkin. Jossain paikassa auton valoihin osui kuitenkin pieni rivi hyötyjäteastiöita. Kumisaappaille ei ollut avonaista eikä lukittua astiaa. Ehkä nuo saappaat vielä kelpaa varsinkin kuivalla kesäkelillä kun ei niistä eroonkaan pääse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *