Kuvakirjoja

Onnellinen loppu on tärkeä
Jännitteistä ja lämmintä lapsille
Kun hai vainosi vedenneitoa

Keiko Kaichi: Herra Karhun eläinparaati, Lasten Keskus 2016kuvakirja3
Disney: Ariel ja lumottu hai, Sanoma Media Finland 2015
Disney: Kullannuput, Sanoma Media Finland 2015

Herra Karhu on posteljooni. Hän hyvästelee Pikku-Karhun lähtiessään jakamaan postia. Isä-Karhu jopa lupaa tuoda jotain hauskaa lapselleen postinjakokierrokselta. Mutta postin jako unohtuu, kun karhu saa mukaansa kirjavan joukon eläimiä. Eläinkarnevaalin hän tuo myös kotiin pikku-Karhulle, joka on innoissaan ja iloinen ikihyviksi uusista ystävistä.

Prinsessa Ariel elää vedenalaisessa valtakunnassa, jota hallitsee hänen isänsä Triton. Kun lähelle uppoaa laiva,  lähtee Ariel tarkastelemaan, olisiko siellä jotain kivaa. kuvakirja2Toki sieltä löytyy koruja, hansikkaat ja soittorasia. Mutta vaarallinen hai on myös lähistöllä vaanimassa merenneitoa. Kun Ariel pudottaa soittorasian, se alkaa soida ja hai lumoutuu täysin. Niinpä merenneito pääsee takaisin kotiin. Mutta kuningas Tritonin valtakuntaa uhkaa myös merinoita Ursula ja siitähän kehkeytyy melkoinen valtataistelu.

Tiikerilapsi elelee orpona ja turvautuu silkkikangaskauppiaaseen. Mutta kuinka ollakaan, myös prinsessa Jasmine on kiinnostunut silkkikankaista ja löytää niiden joukosta suloisen tiikerinpennun. Siitä alkaa prinsessan ja tiikerinpennun ystävyys. Myös pikkuponi Maiju saa prinsessaystävän ja oivan tallin, missä asua. Alkuikävän jälkeen heistä tulee parhaat kaverukset.kuvakirja1

Näissä saduissa on onnellinen loppu, mikä lienee pikkulapsille tärkeää. Disneyn kirjojen kuvitus on taattua Disney-animaatioiden tyyliä ja oletettavasti moni lapsi on nähnyt nämä tarinat myös filmeinä. Disney-tarinoissa on myös jännitettä, mikä tietysti kiehtoo pikkuisia, jos jännite ei kohoa aivan korkeisiin mittasuhteisiin. Lasten Keskuksen kirjoissa on vankka eettinen  lataus. Ystävyys, rakkaus ja toisten auttaminen ovat usein näiden kirjojen hyviä teemoja. Joskus tietysti odottaisi vähän enemmän variointia juonien suhteen.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *