Hyvää yötä, apua univaikeuksiin

Jokaisessa solussa on kello
Unirytmi on hyvä säilyttää
Ohjeita univaikeuksien varalle

Soili Kajaste/ Juha Markkula: Hyvää yötä, apua univaikeuksiin,
Kirjapaja

Soili Kajaste tunnetaan kognitiivisen psykoterapian eksperttinä ja näillä keinoin hän pureutuu myös univaikeuksiin. Juha Markkula on mm. unilääkkeisiin erikoistunut psykiatri, jonka erikoisalaa ovat unihäiriöt.

Yleensä mattimeikäläinen tietää jo jotakin näistä vinkeistä.

Niinpä pitää saada itselleen sopiva vuorokausirytmi, sillä jokaisella solulla on kello, joka viestittää keskuskelloon, milloin on unen aika. Myös viina, tupakka ja kahvi ovat pahasta, etenkin illalla nautittuina. On aika viisasta mennä suunnilleen samoihin aikoihin nukkumaan ja välttää pitkiä monen tunnin päivänokosia. Unirytmi on hienomekaniikkaa ja sen häiriintyminen voi aiheuttaa jopa solumuutoksia, jotka johtavat vakaviin sairauksiin.

Kirja on seikkaperäinen. Siinä käsitellään myös nukkumisen historiaa, unta yhdistyneenä sairauksiin, lasten unihäiriöitä, painajaisia, jne…

Suuri osa kirjasta on käytetty unettomuuden hoidon kotikonsteihin. Niinpä hengitysharjoitukset auttavat unen saantia, kuten myös rentoutumisharjoitukset. Tärkeää on myös pyrkiä eroon stressistä. Vanha viisaus on, että niillä, jotka tekevät vaativaa työtä, työt tulevat usein kotiin ja sitä olisi vältettävä. Itseltään ei pidä vaatia liikaa ja itsestä pitää välittää. Joskus olen kuullut, että kun on itselleen kaveri, niin pystyy auttamaan myös muita. Jos vihaa itseään ja vaatii yhä parempia suorituksia, niin unettomuushan siinä tulee. Myös rehellisyys elämäntapana
auttaa unen saantia. Jos on vilungit mielessä, ne usein siirtyvät myös öiseen ajatteluun ja pitävät valveilla.
Isohko osasto on kirjassa annettu myös lääkityksen vaikutuksille tai nukahtamiselle. Yleensä pelätään sitä, että uni- ja psyykenlääkkeistä eroon pääseminen on vaikeaa.

Kirja on seikkaperäinen ja asiallinen tietokirja tärkeästä aiheesta. Sitä voi lukea myös henkilökohtaisten intressien perusteella.

 

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *