Kostaja

renevantDi Caprion Nobel-suoritus
Laatuelokuva
Sietokyvyn rajoilla

The Revenant ( kostaja): ohjaus: Alejandro Gonzáles Inárritu,
pääosissa: Leonardo Di Caprio, Domhnall Gleeson, Forrest Goodluck, Will Poulter, Tom Hardy

The Revenant ( kostaja ) – amerikkalaiselokuva on tehty kuvastelemaan ihmisen syvimpiä mustiakin tuntoja. Kaiken muun lisäksi se on vielä totuuspohjainen. Ohjaaja Alejandro Gonzáles Inárritu on nykyhetken ohjaajien kärkikaartia ja hänelle povattiin oscaria tästä mahtavasta suorituksesta. Di Caprio oscarin sai, eikä syyttä. Hän esittää erämaan armoille joutunutta ja kostonhimoista erämaaopasta todella vaikuttavasti.

The Revenant perustuu historiallisiin tositapahtumiin. Erämaaopas Hugh Glassia näytellessään joutuu DiCaprio osoittamaan mm. sen, että kostonhimokin voi pitää miehen
hengissä lähes epäinhimillisissä olosuhteissa.

Erämaaoppaalla on mukana puoliverinen intiaanipoikansa. Kun opas joutuu karhun raatelemaksi ja henkihieveriin, päättää turkismestästäjäryhmä, joista suuri osa kuoli intiaanien hyökkäyksessä, jättää kolme miestä hoitamaan oppaalle kunniallisen hautaamisen. Mutta kolmen miehen joukossa on pahis, joka haluaa tappaa oppaan ja murhata hänen poikansa. Opas jää yksin erämaahan ja selviytyy kostonhimonsa voimalla olosuhteista, jotka on elokuvassa esitetty todella voimakkain värein. Kuvaukset on suoritettu luonnonvalon avulla Kanadan erämaassa ja joskus luonnonnäyt ovat huikaisevia.

Elokuvan pahikselle löytyy kaksikin kostajaa, joista toinen auttaa myös opasta selviytymään osan matkasta.

Elokuva ei sovi heikkohermoisille. Veri roiskuu. Raakuuksia ja raiskauksia riittää. Jo päähenkilön verille runneltu keho tekee elokuvan katselusta joskus etovaa. Kun turkismetsästäjät joutuvat intiaanien piirittämiksi on hengen lähtö nuolen, veitsen, kirveen tai kiväärin välityksellä enemmän kuin tavallista. Elokuvan raakuutta lisäävät myös lähikuvaukset tappeluista, puukotuksista, ja ampumisista.

Parhaan näyttelijän pisteet kerää tietysti Di Caprio. Muut esitykset ovat hyvää keskiluokkaa, jos nyt ei nostaisi esille pahiksen roolin esittäjää Tom Hardya, joka on pahuudessaan aito. Tärkeään osaan nousee kuitenkin kaunis luonto, jonka panoraamoja voi ihastella kaiken muun kalmantuoksuisen annin lomassa. Lopputulemaksi jää Raamatusta tuttu lause: ” Kosto on Jumalan kädessä.”

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *