Värtsiläpäivien aloitus kokous

Torstaina 25.2.2016 Värtsilän kylätalolla oli kokous, koskien tulevan kesän 2016 Värtsiläpäiviä. Kokous oli avoin yleisötilaisuus, paikalle oli saapunut kymmenkunta aktiivia.

Kokouksessa hahmoteltiin Värtsiläpäivien ohjelman runkoa ja aikataulua. Paljon saatiin jo asioita alustavasti sovittua. Suunnitelua jatketaan pienemmässä työryhmässä yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Tänä vuonna valitaan Vuoden Takoja, ehdotuksia otetaan vastaan.

17 comments for “Värtsiläpäivien aloitus kokous

 1. Teillä riittää varmasti paljon tosi hyviä ehdokkaita takojaksi. Itsellä tuli mieleeni, ilmeisesti uusina, tässä ihan Värtsistä ym. julkisuudesta seuratun perusteella Erkki Jormalainen, Eira Varonen, Jussi Raerinne, Pekka Kunnas, Jouko Varonen, Seppo Pusa, Matti Majoinen ja Alpo Rummukainen sekä nimimerkeistä ainakin Jore ja Telle. Kaikilla em. on mielestäni riittänyt kovasti rakentavaa kotiseutuhenkeä.

 2. Heh heh!
  Johan Sakari vitsin murjaisi. Telle on vaan osa-aika
  värtsiläinen. Yksi Kaustajärven miniöistä vuodelta 1964.
  Eipä silti, kiitos kannatuksesta!

  Muut ovat kyllä aivan varteenotettavia vaihtoehtoja.
  Mieleen tulee vielä Matti Jaatinen ja Veijo Tikka. Tunnen
  huonosti Värtsilän asukkaita, mutta aivan varmasti heitä
  on paljon muitakin. Erittäin aktiivista porukkaa!

  Saiskohan johonkin luettelon siitä, ketkä ovat olleet jo takojina?

 3. Tellen mieleen tulikin kaksi oikein sopivaa nimeä. Matti ja/tai Veijo. Jokin raatihan se tämänkin asian aikanaan ratkaisee.
  Pitäjäyhdistyksen sivulta näkyy löytyvän pitkä lista vuoden takojaksi nimettyjä.
  http://www.vartsila.fi/vartsila/?page_id=914

 4. En maininnut Erkki Lintusta, kun muistin hänet jo valituksi aiemmin. Näillä perusteilla niin Pekka Kunnas kuin Seppo Pusakin poistuvat listastani jo aiemmin ansionsa ansaitusti saaneina.

 5. Entäs varsinainen aktiivi, Mirja Kinnunen. Eikä miehensä Erkkikään olisi hassumpi takoja.
  Jussi Raerinne on varsin ansiokkaasti monessa mukana. Valinta tulee olemaan vaikea.

 6. Mirja ja Erkki Kinnunen olisivat loistavia valintoja vuoden takojiksi.Eki ajaa ahkerasti latuja joka lumisateen jälkeen.Saaneeko edes mitään korvausta.Mirja polkaisi Värtsilän kisan tarmokkuudellaan uudelleen käyntiin ja on saanut kyläläiset hoitamaan kuntoaan.Aivan uskomatonta,että näin pieneen kylään on saatu kuntosali!
  Värtsiläpäivien juhlapuhujaksi voisitte yrittää saada kenraalimajuri Jaakko Aatolaista,joka vietti jonkun aikaa lapsuudestaan Värtsilässä,kun hänen isänsä oli täällä pappina.Edellisten Värtsiläpäivien aikaan muistaakseni Eero-Matti mainitsi jo Aatolainen juhlapuhujaksi kutsumista.Karjp:n komentajana ollessaan hän muisteli lämmöllä Värtsilä -aikaansa.

 7. Nimenomaan tänä vuonna kannattaisin ehdottomasti Kinnusen pariskuntaa takojiksi. Hiihtäjät ovat jo vuosikausia päässeet nauttimaan Erkin tekemistä laduista ja nyt on sitten Mirja apuvoimineen saanut meille värtsiläläisille kuntosalin toimimaan. Mitenkähän paljon Erkin ja Mirjan ansiosta säästyy varoja, kun meillä on näin hienot mahdollisuudet hoitaa kuntoamme ihan täällä ”omilla nurkilla”! – Raerinteen Jussi on kyllä oivallinen ehdokas hänkin. Irenen sanoin, vaikea valinta, mutta tietysti iso rikkaus, että täällä ”raukoilla rajoilla” on paljon upeita toimijoita.

 8. Kinnusen pariskunnan puolesta olen jo puhelimitse liputtanut. Tässä Kalevalanpäivän merkeissä lisää liputusta. Kolme K:ta: Kinnunen – Kisa 70 v. – Kinnunen.

 9. Mielenkiintoinen asetelma. Voisiko takojan valitsijat myös ajatella Värtsilän ulkopuolella olevia ihmisiä, jotka tekevät hyvää ja antavat oman suuren panoksensa pitäjän hyväksi. Muuten alkaa taas kuulostaa siltä meidän kesken palkitsemiselta ja oikeat arvot saattavat mennä ohi ja palitseminen on sillä tavoin ongelmallista.

 10. Mutta se olis kuin pannutinuri,veitsenteroittaja
  kiertäis pitäjästä toiseen.
  Värtsilästä alasimen takoja!

 11. Jaatisen Matti

  Tekee pyyteetöntä työtä pitäjäyhdistyksen hyväksi kelloon katsomatta . Monesti kun lähden jo ennen
  aamu kuutta Joensuuhun ajelemaan , palaa Matin huoneessa jo valo Kylätalolla. Rientää kokouksesta toiseen , etsii työttömille työpaikkoja / töitä. Luullakseni tekee enemmän viikossa työtunteja – ilman palkkaa – kuin moni meistä
  palkkatyöntekijästä.

  Oli tapahtuma mikä tahansa , yleensäkin sieltä jostain – vaikka taustalta löytyy Matti.

 12. Mainio asia, että meillä Värtsilän pitäjässä on aktiivisia naisia, miehiä ja perheitä, jotka ansaitsisivat tulla valituksi vuoden takojaksi. Tänään laturetkipäivänä olemme taas esimerkkinä nähneet osoituksen Kinnusen Mirjan ja Erkin aktiivisuudesta. Valintaraadille on kyllä nyt tehty oikein hyviä ehdotuksia. Joskus menneinä vuosina kuulin sellaisenkin epäilyksen, ettei Värtsilässä riitä takojaksi valittavia. Nyt ei ainakaan sitä pulmaa ole. Päin vastoin, voitaisiinkohan valita kerralla useampikin vuoden takoja. Aikaisemmin pari kertaa valinta on kohdistunut aviopariin, ja siis miksipä ei muutoinkin useampaan henkilöön. Pitäjäyhdistys harkitsee ja päättää.

  Ensimmäisen kerran Värtsilän vuoden takoja valittiin vuonna 1976 ja silloin neljäkymmentä ajast’aikaa taapäin kunta ja silloiset toimivat yhdistykset valitsivat erityisen pitäjäjuhlatoimikunnan, joka hoiti juhlajärjestelyt ja myös vuoden takojan valinnan. Kuluneet vuodet ovat himpun muuttaneen käytäntöjä, mutta perinne on säilynyt. Näin se silloin määriteltiin.

  VUODEN TAKOJA VÄRTSILÄSSÄ

  VUODEN TAKOJAN NIMEÄMINEN VÄRTSILÄSSÄ ON HUOMIONOSOITUS, JONKA PITÄJÄJUHLATOIMIKUNTA MYÖNTÄÄ VÄRTSILÄLÄISELLE NAISELLE TAI MIEHELLE, JOKA ON MENESTYKSELLISESTI TOIMINUT KOTIPITÄJÄNSÄ HYVÄKSI AINEELLISEN TAI HENKISEN KULTTUURIN ALALLA, TAI MUULLA TAVOIN TEHNYT ANSIOKKAASTI TYÖTÄ KOTIKUNTANSA PARHAAKSI.

  ERITYISTAPAUKSESSA VUODEN TAKOJAKSI VÄRTSILÄSSÄ VOIDAAN NIMETÄ MYÖS ULKOPAIKKAKUNTALAINEN, JOKA ON TOIMINUT VÄRTSILÄN HYVÄKSI.

  VUODEN TAKOJALLE ANNETAAN LUOVUTUSKIRJA JA TAKOMISTAIDON (SYMBOLISEKSI) OSOITUKSEKSI PAJAVASARA.

  PITÄJÄJUHLATOIMIKUNNAN PUHEENJOHTAJA LUOVUTTAA LUOVUTUSKIRJAN JA PAJAVASARAN VUODEN TAKOJALLE PITÄJÄJUHLIEN YHTEYDESSÄ.

  TILAISUUDESSA VOIDAAN KOESTAA MYÖS KÄYTÄNNÖN TAKOMISTAITO.

  NÄMÄ SÄÄNNÖT ON LAATINUT VUODEN 1976
  PITÄJÄJUHLATOIMIKUNTA

 13. Kyllä se tänävuonna pitääolla MATTI JAATINEN” ei voi enää ohittaa” Mirja , Erkki ja Jussi ym,jatkossa.

 14. Mielenkiintoista luettavaa.
  Valittais raati jostain Oulun alueelta. Niin eipä kukaan arvaa kenestä tulee VÄRTSILÄN vuoden takoja ja mistä päin Suomea tai maailmaa. Itse pelimiehenä veikkaisin Putinin ja Koikkailaisen välistä jotakuta.

  Seppo mainitsikin, että joku on puhunut ehdokkaakasi kelpaaviksi puutteita.
  Niin se tuntuu niistä jotka eivät ole lähes päivittäisessä ja viikottaisessa tekekemisessä ja toiminnoissa mukana.
  Itse en edes yritä muistaa paljonko niitä Ns. nimettömiä Väänäsiä Värtsilästä nykyäänkin löytyisi, jotka puurtavat talkoohengessä edelleen meidän kaikkien Värtsiläläisten hyvinvoinnineteen.
  Mutta paikalliselle valintaraadille se tehtävä ei ihan oikolukinen välttämättä ole.

  JOS KENELLE. Etusijana ei ole muita, kuin Kinnuset tai Jaatisen Matti, jos lainais Amöriikalaista vaalisysteemiä, että ketkä johtavat tekemisissä tällähetkellä.

  KINNUSET
  Kunnusen Ekiä eivät kai kaikki edes tiedä mitä ja miten kauan se on puurtanut monissa vapaaehtois talkoo, ja yhdistystehtävissä Värtsiläisen hyvinvoinnin ja vapaa-ajan palvelujen saatavuuden eteen ihan monesti ”näkymättömänä Väänäsenä puurtaen”.

  Muistan jo 70 luvun alusta asti, kun Ekin kanssa tampattiin jo alkutalvesta lähtien latupojia ja latuja suksipelillä. Sääperille lähipiirille ja välillä Kisalle ihan kansallisa kisojakin varten Patsolan maisemiin ja varsinkin Värtsiläläisten käyttöön. Sekä tuiskujen välissä latureittejä aukoen. Näitä toimia Eki hyödyntää Nykyisin Moottoeikelkkvarustuksin omaksi ja meidän kaikkien iloksi.
  Minkä työn hän aikoinaan teki Värtsiläisen nuorisourheiluharrastuksenkin parissa. Itse oli Kisassa silloin PJ: nä ja valmentajana, kun mm. 20 päisestä nuorisojoukkueestakin osia kuljetettiin ympäri Suomea aina SM kisoja myöten.
  Vain pelkillä seuramatakakuluilla non puolet yleisestä km korvauksesta.
  Entä Mirja -puurtaja, joka on Saanut omilla toimillaan melkoista vipinää aikaan.
  Kisan porukka em puurtajien voiman näytteenä kokosi uudet kisan rivit ja nosti kisan taas lamasta uuteen nousuun.

  JAATISEN MATTI
  Olin vasta ensimmaisenä ”kylä ja kehittämispiällikkönä saanut aikaiseksi Pitäjätoimiston perustamisen jossa oli käytössä kylän ensimmäinen tietokonekin. Silloin Matti tuli remmiin mukaan Pitäjäyhdistykseen, kun tarvitsi nettiyhteyksiä johonkin kurssiopiskeluun. Samalla innostui Pitäjäyhdistyksen toiminnoista ja oli alkujaan heti mukana erilaisissa vetämissäni hankkeissa. Tunnetuimpia Löydä jänisjki ym, monia kehittämishankkeita, kuten Laulu Yhdistää.
  Kuntien yhdistyessä ja silloisten suunnitelmien toteutuessa saatiin kylätalokäyttöön entinen kunnan virastotalo.
  Jonka toimia hoitaen ja kehittäen on jaksanut ja jatkanut lähes pyyteetöntä työtä. Kylätalon toimintojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Sekä hoitanut näissä lama-ajan mainingeissa Värtsilän Pitäjän alueen työttömien ja työllistettävien eteen pyyteetöntä työtä ja näin ollen edesauttanut Kylätalon toimintojen kehitämistä.

  ITSE EN JULKAISE OMAA SUOSIKKIANI SYYSTÄ:
  Että mielenkiinto pitää säilyttää, mutta perusteetkin lyhyesti esitettävästä pitäisi olla luettavissa.
  Ettei perustella pelkästään, että ”se on jotenkin tuttu nimi.”

 15. Neuvoisin ihan, jos uskallan Pitäjätoimikuntaa, kun näin moninaisia esityksiä on luvassa.
  Että tehtäisiin joku oma versio joka samalla olisi ehdokasluettelo. Ihan Amoriikan, Venlan tai muun idean pohjalta.
  Sinne kasattaisiin listatieto, josta valintaraati esim, tai muu taho tekisi listan kulloinkin vuorossa olevista ja meriitein luetelluista ns. valinta tai vaalilistoilla mumkana. Sehän lisäis vain mielenkiintoa ja jännitystä ja Värtsin ulkopuolisille eläjille antaisi myös lähitetoa.

 16. om miehiä jotka puhuvat ja miehiä jotka tekevät.kinnusen eki kuuluu tekijä miehiin

 17. Jännäksi menee. En tiennytkään, miten arvostettu on Vuoden Takojan titteli. Palautan syvään kumartaen lainassa olevan vasaran seuraajalleni. ”Mielenrauhaa!!!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *