Suun hoito

suunhoitoPidä suu terveenä
Hyödyllinen tietoteos
Ohjeita lääkäreiltä

Helena Heikka/ Anne Hiiri/ Sisko Honkala / Helinä Keskinen/
Kaarina Sirviö ( toim.): Terve suu, Duodecim

Suun terveys on tärkeää yleisterveydelle ja hyvinvoinnille. Suun terveyttä ylläpitävät toimet on helppo toteuttaa. Ohessa muutamia vinkkejä:
– Puhdista aamuin illoin kaikki hampaat joka puolelta.
– Fluorihammastahna on suositeltavaa.
– Käytä monipuolista ruokaa, joka sisältää pureskeltavaa.
– Janojuomaksi vettä.
– Ksylitolin käyttö aterioiden jälkeen on suositeltavaa.
– Nauti makeita ruoka-aineita vain aterioiden yhteydessä.
– Säännöllinen suun tarkastus on tärkeää.

Alkoholin käyttö on suulle myrkkyä. Se voi aiheuttaa jopa suusyöpää puhattakaan suun kuivuudesta, eroosiomuutoksista ja limakalvomuutoksista.
Nuuska ja tupakka ovat myös erittäin haitallisia suun terveydelle. Nuuskaan lisätään usein sokeria, joka vielä lisää sen tuhovaikutuksia. Haitallisuutta lisää se, että nuuskaa käyttävät usein nuoret ja urheilijat.

Kirja on perinpohjainen ja sen seikkaperäiseen esittelemiseen ei ole mahdollisuuksia pienissä puitteissa. Tiimi on tehnyt tarkkaa työtä ja niinpä mukana ohjeissa on mm. diabetespotilaan suun hoito ja lapsien ja nuorten totuttaminen hyviin käytäntöihin. Erityisesti kirjassa ovat esillä ikääntyneiden ja hoitoyhteisöissä olevin suun hoitoon liittyvät seikat.

Perusasiat suunhoidossa ovat selkeät ja yksinkertaiset. Vanhempien rooli on tärkeää lapsen suunhoitotottumuksissa. Hyvä suuhygienia on tärkeä. Terveelliset ruokailutottumukset ovat korvaamaton apu suun terveydelle. Fluorin ja xylitolin käyttö on myös tärkeää, kuten varhainen hoitoon hakeutuminen kun ongelmia esiintyy.

Kirjassa käsitellään myös suun anatomiaa, hampaiden kehittymistä ja toimintaa, sekä lääkäreiden tavallisimpia hoitotoimenpiteitä. Joskus tietysti värikkäät ja vaikuttavat kuvat ovat vain aikuisille sopivia.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *