Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – tammikuu 2016

Pohjois-Karjalan rajavartioston tiedote 4.2.2016
Rajojen valvonta

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajaosuudella tilanne oli tammikuussa vakaa. Rajatilanteen ennustettavuus on kuitenkin heikentynyt viime vuoden tammikuusta.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla rajan ylitti tammikuussa 111 800 henkilöä, jossa on laskua viime vuoden tammikuuhun (120 977) verrattuna noin 7,6 prosenttia. Venäläisten rajanylittäjien määrä Niiralassa putosi viime vuoden tammikuuhun verrattuna noin 5 prosenttia. Rajanylittäjistä noin kolmannes oli venäläisiä. Venäläisiä rajanylittäjiä oli yhteensä 38 036 henkilöä, kun viime vuoden tammikuussa heitä oli 40 181. Suomalaisten rajanylittäjien määrä putosi noin 9 prosentilla (v. 2016 tammikuu 73026 ja v. 2015 tammikuu 80 081). Niiralassa evättiin tammikuussa kuuden henkilön maahan pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten tai epäillyn rikollisen toiminnan vuoksi. Joensuun lentoasemalla ulkorajatarkastuksia ei suoritettu tammikuussa. Tilapäinen rajanylityspaikka Lieksan Inarissa oli suljettu vuoden vaihteesta alkaen ja avautui 11.1.2016. alkaen. Tammikuun aikana Inarissa rajan ylitti yhteensä 184. Viime vuonna Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli kiinni koko tammikuun.

Rikostorjunta

Niiralassa havaittiin tammikuussa yksi Venäjälle rekisteröity varastettu auto. Varkaus oli tapahtunut vuoden 2015 aikana Pietarissa. Tapausta tutkitaan törkeänä kätkemisrikoksena. Rikoksesta epäillyn venäläismiehen hallusta löydettiin lisäksi kaksi väärennettyä ajoneuvon rekisteriotetta. Niiden osalta henkilölle annettiin sakko väärennysaineiston hallussapidosta.

28.1.2016 turvapaikkaa hakeneen norsunluurannikkolaisen epäillään syyllistyneen väärennykseen ja valtionrajarikokseen. Hänellä oli passissaan väärä Saksan oleskelulupa ylittäessään rajan Niiralassa. Kyseessä on vuoden 2016 ensimmäinen turvapaikanhakemus Pohjois-Karjalan rajavartiostossa. Tapausta pidetään toistaiseksi vain yksittäistapauksena. Vuonna 2015 Pohjois-Karjalan rajavartiosto vastaanotti yhteensä kolme turvapaikkahakemusta.

Niiralassa havaittiin tammikuussa yksi rattijuopumus.

Poliisin lukuun tutkituissa turvapaikanhakijoiden henkilöllisyysasiakirjoissa havaittiin viisi väärää asiakirjaa. Tapauksista rikoksesta epäiltynä väärennyksestä on yksi irakilaismies.

Lisäksi havaittiin 35 liikenne- ja ajoneuvorikkomusta, 3 ulkomaalaisrikkomusta sekä 5 muiden säännösten rikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin 12 rangaistusvaatimusta, 1 rikesakko ja 30 huomautusta.

Lisätietoja antaa everstiluutnantti Marko Turunen, puh. 0295 423 002.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *