Herkutellen

Hyvää uuden vuoden jatkoa ystäville, tutuille, ”kylänmiehille”. Niin se vuosi on taas vaihtunut, juhlimalla tai sitten ei, kukin tavallaan. Mistähän johtunee, että juuri jouluna ”mässäillään” viimeisen päälle, emännät valmistavat herkkuja hiki hatussa. Itsekin syyllistyn siihen aina, vuodesta toiseen.
Eihän joulu ole mistään kotoisin ellei pöydästä löydy karjalanpiirakoita, karjalanpaistia, erilaisia laatikoita, kalaa graavattuna ja ilman, joulukaljaa ynnä muuta. Sahramivehnästä pipareiden kera kahvitteluun. Naistenlehdet tapansa mukaan olivat tulvillaan kaiken maailman jouluherkkuja, oikein päähän otti!
Tiedämme että sotien jälkeen kului useita vuosia ennen kuin alettiin selvitä ruokapulasta ja korttiajasta. Neuvokkaita emäntiä löytyi, jotka taikoivat joulupöytiin sentään jonkinlaista purtavaa. Uuniohrapuuro oli suurta herkkua silloin niin kuin on muuten tänäkin päivänä. Makeat kakut jäivät tietysti vähemmälle, mutta eipä ollut kuntosalille tarvetta, niin kuin tänä päivänä. Eipä silloin ollut vielä kuntopaikkoja, ei edes ollut tiedossa semmoisista tuohon maailman aikaan. Muistamme, että jatkosota päättyi 19.9.1944. Vielä niinkin myöhään kuin 1948, sanomalehti Karjalaisen tiedon mukaan, saimme 250 gramman lisäannoksen voita 500 gramman lisäksi, siis yhteensä 750 grammaa voita kuukaudeksi. Lisäksi puoli kiloa margariinia, sekin kuukaudeksi Syötiin leipää vaan ei usein ”voitaleipää”. Pysyttiin rasvojen puolesta kohtuullisen hoikkina. Suklaata, tuota maukasta herkkua, syödään nykyisin entistä enemmän. Ainakin tumman suklaan väitetään olevan jopa terveellistä. Ruokakaupassamme oli ennen joulua hyllyt tulvillaan erilaisia suklaarasioita ja lahjapakkauksia. Arkeen päästyä vain muutama pieni laatikko oli jäljellä. Monelle suklaan ”mussuttajalle” on riittänyt makoisia hetkiä. Niinkin myöhään kuin 1949 oli suklaan säännöstely, noin 5 vuotta sodan päättymisen jälkeen.

xx

Suklaata Sinulle herkkusuulle.

Fazer ja Hellas, karkkifirmat, olivat mainostaneet koko sivun ilmoituksilla ”makeisten kuninkaan” vapautumisesta. Toisinaan, eikä niin harvoinkaan, löytyy omasta ostoskassistanikin sitä suklaaherkkua. Taatusti eivät kalorit ole ajatuksissa. Eipä tule enää edes mieleen ne kaukaiset ajat ja pulavuodet, jolloinka makean nälkään saatiin kaupasta vain punertavassa pussissa olevaa puurokastikejauhetta, karkin korvikkeeksi. Vähemmän tarvittiin hammaslääkäriä silloin.
Makeissa tunnelmissa,
Hilkka

5 comments for “Herkutellen

 1. Kyllä tuo Hilkan kirjoitus elävästi sodan jälkeiset ajat mieleen. ei ollut voita. Ruisleivän päälle pantiin marmelaadia ainakin jjoinakin aikoina.Kun suklaata tuli Ruotsista lähetetyssä paketissa, sen sai syödä äiti. Oli se niin pahaa makuun tottumattoman suussa.

 2. Kiitti toivotuksista, Hilkka! Samaa toivomme teillekin sinne Joensuuhun. Joulu on tuntunut ihan
  joululta, vaikka olemme yrittäneet hillitä sitä joulumässäilyä. Pieni pala tummaa suklaata silloin
  tällöin tuntuu ihan hyvältä.

  Toivottelevat Arja-Leena ja Martti Porista

 3. Arja-Leenalle: olen menossa Hämeenlinnan 22.1. Silloin juhlitaan silloisen tyttölyseon teinien rakentaman kappelin 50-vuotista taivalta. Piispa E.G.Gulin vihki sen. Tuntuu kummalliselta palata pitkän tauon jälkeen kaupunkiin, jossa kompastelin ensimmäiset papinaskeleet. Nyt sellainen kompastelu on jokapäiväistä, kuten Värtsistäkin voi lukea. Turvallista Uutta Vuotta Sinulle ja Masalle.

 4. Jouluruokailu meni vege-linjoilla. Poika teki meille herkullisia vegaaniruokia.

 5. Kiitos jouluherkuista Hilkka. Nuo ei paljon kolesteroolia tai rasva-arvoja nosta kun tyytyy katselemaan. Eläköön uusi aika ja netti. Olin lukenut lakia läheisilleni, ettei minulle saa ostaa joululahjoja. Aika hyvin se piti. Olisin kuitenkin syönyt ne suklaalevyt halukkaasti. Kokeilin sitäkin, että voinko minä, kinkulle ja uunipaistille perso ihminen, viettää joulun ilman niitä. Kyllä voi. Joulu meni oikein hienosti. Ei nyt ihan vegaanisti, mutta melkein. Ohut levy tummaa suklaata pitänee laskea jo herkuttelun puolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *