Tämä muuttaa kaiken, kapitalismi vs ilmasto

tamamuuttaa2Kapitalismin kirot

Kapitalismi torppaa ilmastoajattelun

Kleinin visioita

Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken, kapitalismi vs ilmasto, Into kustannus 2015

On totuus, että kapitalismi koettaa vähätellä toimia ilmastonmuutoksen estämiseksi. Kapitalismi elää markkinavoimien avulla ja ilmastonmuutosta vastaan taistelu ei sovi markkinamiehille. Erityisesti olen kuullut kadun miesten lausuntoja siitä, että Yhdysvallat torppaa jokaisen suunnitelman päästöjen vähentämiseksi, koska se merkitsisi myös dollareiden vähenemistä lompakossa.

Klein tuumii:

”Suurimmat markkinapelurit saavat kuitenkin nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä tahtonsa läpi sopimuksista riippumatta, kuten fossiiliyhtiöiden nauttimat miljardiluokan tuet osoittavat.”

Jos verrataan Suomen tilannetta yleismaailmalliseen ajattelutapaan ei tilanne ole poliittisesti niin kriittinen. Vasemmisto, oikeisto ja vihreät ovat yhdessä toimenpiteiden kannalla. Hankaluutena vain on realististen toimenpiteiden puuttuminen.

Klein antaa ymmärtää, että jo pienikin muutos jollakin osa-alueella saattaa saada aikaan ketjureaktion ilmastoasioissa.

Naomi Klein ( s. 1970) on talouskulttuurin tutkija, kauppatieteiden tohtori, ym. Hänen teoksiaan on myyty maailmanlaajuisesti suuria määriä.

Itse mietiskelin Kleinin uutuuskirjaa lukiessani, että esim. Pariisin sopimus, jota asiantuntijat pitivät tärkeänä virstanpylväänä ilmastonhuollon alueella, saattaa toisaalta olla pitkän aikavälin bluffausyritys, ja sen vaatimat konkreettiset toimenpiteet voivat jäädä hyvinkin vähäisiksi.

…”ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole sovitettavissa yhteen markkinalogiikan ja sen edistämiseen liittyvien toimenpiteiden, kuten kansainvälisen vapaakaupan laajentamisen, julkisen sektorin leikkausten, yksityistämisen ja verojen alentamisen kanssa.”

Lienee syytä osoittaa syyttävä sormi kapitalististen voimien suuntaan. Suomi on toisaalta vielä lintukoto, jossa moni elää vaatimattomasti, ilman kerskakulutusta. Mutta mennäänpä länteen, esim. USA:n suuntaan, niin voidaan nähdä todellista kulutushysteriaa, jota myös valtiovalta ruokkii jopa kielteisten ilmastonsuojeluasenteiden avulla.

Jouko Varonen

 

3 comments for “Tämä muuttaa kaiken, kapitalismi vs ilmasto

  1. Isoja asioita.Vuonna 2014 Oxfamin julkaiseman raportin mukaan maailman 85 rikkainta ihmistä omistaa maapallon varoista yhtä paljon kuin koko köyhin puolisko eli 3,5 miljardia ihmistä!

    Käynnissä oleva tulonjaon polarisoituminen (rikkaat rikastuu-köyhät köyhtyy)kuihduttaa keskiluokan .Jatkuvaan kasvuun perustuva ja näin ollen maapallon jatkuvaan ylikuormittamiseen perustuva markkinatalousvetoinen kapitalismi kaatuu kun kuluttamiseen käytössä olevat varat kasaantuvat liian pienelle porukalle.Tämä pieni ryhmä ei pysty enempäänsä kuluttamaan. Kasvu tyrehtyy .

    Maapallon sietokyvyn kannalta tähän saataa kuitenkin kulua aikaa liian kauan.

    Mitä tilalle?Se näkee kuka elää.

  2. kun arkkipiispa mäkinen sano että kirkon tehtävä ei ole puolustaa suomalaisia niin ei ole minunkan tehtävä maksaa kirkollisveroa.40v maksanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *