Itsenäisyyspäivän viettoa koululla

Itsenäisyyspäivän viettoa koululla

Vuosien takaista perinnettä noudattaen Värtsilän koululla juhlistettiin Itsenäisyyspäivää viimeisenä koulupäivänä ennen oikeaa Itsenäisyyspäivää. Tänä vuonna juhlallisuuden osuivat perjantaiksi. Samaisena perjantaina oli myös seurakunnan järjestämä päivänavaus. Nämä kaksi tapahtumaa yhdistettiin niin, että ensin nostimme lipun salkoon Itsenäisyyden kunniaksi ja tämän jälkeen Antti-pappi piti Itsenäisyyspäivään sopivan lyhyen puheen.

Lipunnostajien kunniakkaan tehtävän saivat tänä vuonna viidesluokkalainen Anni Räsänen ja kuudennen luokan Miska Jormanainen. Aamuvarhaisen tuulettomasta hetkestä johtuen lippu jäi nostamisen jälkeen roikkumaan rauhallisesti, vaikka myöhemmin päivällä tuuli esitteli komeat siniristi-lipun värit. Antti-pappi otti puheensa aluksi taskustaan pienen peltisen rasian ja avasi sen. Yleisö kiinnostui, mikähän peltilaatikko papilla on mukanaan? Antti selvitti rasian historiaa; rasia on hänen ukkinsa sodanaikainen ”miinan nallien” säilytyslaatikko, joka on nyt ukin perintönä siirtynyt hänelle. Rasiasta löytyi sodanaikainen vuosilukukin. Sodan vaikeina vuosina kaveria ei jätetty. Sama asia tulee meidän jokaisen muistaa tänä päivänäkin; ketään ei jätetä yksin esim. koulussa, vaan kaveri haetaan mukaan peleihin ja kaveria autetaan. Lopuksi Antti toivotti kaikille Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Kahden oppitunnin jälkeen ruokailussa näkyi tuleva Itsenäisyyspäivä. Kuudesluokkalaiset tytöt olivat Annelin avustuksella kattaneet pöytiin sinivalkoiset liinat, kynttiläasetelmat sekä lautasliinat. Ruokailuvälineet olivat kauniisti taiteltujen lautasliinojen päällä odottamassa ruokailijoita. Myös juomalasit olivat katettuna valmiiksi pöytiin. Ruokailussa meitä ruokailijoita ”palveli” kaksi miestarjoilijaa. Jokaiselle sopivat juomat, rasvattomat ja ”siniset” maidot sekä erilaiset piimät, laktoosittomat juomat ja vesi hoituivat ruokailijoille näiden taitavien ja kohteliaiden tarjoilijoiden toimesta. Ruokana oli Karjalanpaistia, perunoita sekä herkullista salaattia ja jälkiruokana marjakiisseliä. Ruokailu sujui rauhallisen, arvokkaissa tunnelmissa!

Ruokailun päätteeksi Anneli sai avukseen neljäsluokkalaisia oppilaita. Innokkaat oppilaat siistivät pöydät ja järjestivät likaiset astiat pesukoneeseen sekä siirsivät puhtaiden astioiden korit kuivahtamaan. Ehtipä joku oppilas lakaisemaan ruokailutilan lattiankin!

Näillä tunnelmilla siirryimme vielä vähän opiskelemaan ja sitten Itsenäisyyspäivän viikonlopun viettoon!
Hyvää ja rauhaisaa Itsenäisyyspäivää!

 

 

Samu opastaa lipun-nostajia Annia ja Miskaa

Samu opastaa lipun-nostajia Annia ja Miskaa

Lippu kohoaa

Lippu kohoaa

Lipun salkoon nostamista seurattiin aamuhämärässä

Lipun salkoon nostamista seurattiin aamuhämärässä

Tuuleton aamuhetki antoi lipun roikkua liehumisen sijaan.

Tuuleton aamuhetki antoi lipun roikkua liehumisen sijaan.

Antti-pappi esitteli ukkinsa sodasta tuoman rasian

Antti-pappi esitteli ukkinsa sodasta tuoman rasian

Aatos ja Tatu juomien tarjoilijoina

Aatos ja Tatu juomien tarjoilijoina

Anneli sai tiskausapua neljäsluokkalaisilta

Anneli sai tiskausapua neljäsluokkalaisilta

Tiskaajia

Tiskaajia

Puhtaat astiat pois pesukoneesta

Puhtaat astiat pois pesukoneesta

Teksti ja kuvat: Vuokko Väänänen

2 comments for “Itsenäisyyspäivän viettoa koululla

  1. Todella herkällä ja arvokkaalla tavalla on vietetty Suomen syntymäpäivää koulussamme; juuri näin täytyy tehdä!
    Kiitos Teille kaikille; kiitos Vuokolle uutisoinnista ja ennen kaikkea kiitos Jumalalle itsenäisestä Isänmaasta!

  2. Olispa ollut tuollaista jo silloin kun aloitin koulukäyntiä v. 1944!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *