Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Pohjois-Karjalan rajavartioston tiedote 5.12.2015Rajavartiosto

 

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – Marraskuu 2015

Rajaturvallisuus

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvonta vastuulla olevalla rajaosuudella rajatilanne säilyi marraskuun aikana kohtalaisena. Niiralan rajaylityspaikan kautta tuli marraskuussa yksi turvapaikanhakija Venäjältä – Suomeen. Kaikkiaan vuoden 2015 aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto on vastaanottanut kolme turvapaikanhakemusta. Edellisen kerran turvapaikkaa haettiin kesäkuussa 2015.

Rajojen valvonta

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajaosuudella tilanne oli marraskuussa kokonaisuudessaan vakaa ja rauhallinen.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla rajan ylitti marraskuussa 120 049 henkilöä, kun vuoden 2014 vastaavana ajankohtana rajanylityksiä oli 122 093 (laskua 1,7 %). Venäläisiä rajanylittäjiä oli yhteensä 36 059 henkilöä, kun vuoden 2014 marraskuussa heitä oli 7 961 enemmän (laskua vuoden takaiseen 22,1 %). Toisaalta suomalaisten rajanylittäjien määrä kasvoi marraskuussa 5 822 henkilöllä (kasvua hieman yli 7 %) ollen yhteensä 83 108 henkilöä. Muita kansalaisuuksia rajaylittäjistä marraskuussa oli 882 henkilöä.

Rajanylitysliikenne Niiralan rajanylityspaikalla on ollut noin 4,20 % vähemmän vuoteen 2014 verrattuna. Vuoden 2015 alusta rajanylittäjiä on ollut yhteensä 1 420 657, mikä on 62 078 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Niiralassa evättiin marraskuussa viiden henkilön maahanpääsy pääasiassa puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi. Lisäksi käännytettiin kaksi henkilöä sekä estettiin maastalähtö viiden henkilön osalta.

Joensuun lentoasemalla ulkorajatarkastuksia ei suoritettu marraskuussa. Lieksan

Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti marraskuussa 413 henkilöä.

Rikostorjunta

Rajavartiosto suoritti marraskuun aikana yhteensä 17 esitutkintaa, osan suppeana ja osan varsinaisena esitutkintana.

Lisäksi havaittiin 31 liikenteeseen liittyvää rikkomusta, 4 ulkomaalaisrikkomusta, 2 luonnonvararikosta ja 11 muuta rikkomusta. Rikkomusten seurauksina annettiin 12 rangaistusvaatimusta ja 34 huomautusta.

Pakkokeinoja käytettiin marraskuun aikana 7 kertaa, toimenpiteistä suurin osa oli takavarikoita.

Sisäinen organisaatiomuutos

Pohjois-Karjalan rajavartioston esikunnan teknillinen toimisto lakkautetaan 1.1.2016. Lakkauttaminen liittyy Rajavartiolaitoksen vuonna 2014 alkaneeseen hallinto- ja tukipalveluhankkeeseen, jonka tavoitteena on keskittää tekniset palvelut Rajavartiolaitoksen esikunnan johtoon. Rajavartiostossa teknillisen alan asioita hoitaa 1.1.2016 alkaen esikunnan rajatoimisto. Lakkauttamiseen liittyen rajavartiostosta ei irtisanota henkilöstöä vaan teknillisen toimiston nykyiset virkamiehet sijoittuvat uusiin tehtäviin.

—————————————————————————————————————-

Lisätietoja antaa everstiluutnantti Marko Turunen, puh. 0295 423 002.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *