13 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 50

 1. Itsenäisyyspäivä on sitten juhlittu. Kummasti sen merkitys vain kasvaa iän myötä. Näköala laajenee ja syvenee.

  Kaksi puhetta kolahti minuun erityisesti. Ensin Jari Kainulaisen saarna Kontiolahden kirkossa. Siinä ei ollut mitään hymistelyä eikä hurskastelua eikä korulauseita, vaan asiaa ja ajankohtaista. Harmi, ettei sitä voi läppärillä kuunnella. – Mutta toista puhetta voi, jos osaa läppäriä käyttää. Arenalta on mahdollista kuunnella arkkipiispa emeritus John Vikströmin tämän aamuisen radion aamuhartauden. Harvinaista hengellis-maallista herkkua!

 2. Voisiko joku selittää vanhalle, mikä on http:/www.w3net.online/bentlyr.wordpress.com:Arppen apilaa? Harmittaa, kun en osaa löytää tuota tietolähdettä. Sivistystasoni laskee huolestuttavasti. Jään jälkeen tiedon saamisessa. Auttakaa, hyvät ihmiset!

 3. Rohkenen veikata, että kysymyksessä on rikollinen toiminta, jolla lähetetään kaapatuilta sivustoilta trollipostia eteenpäin sanaakaan suomenkieltä ymmärtämättä. Niitä sivuja en suosittele tutkimaan, voi jäädä oma kone jopa toisten käyttöön.

 4. Roskaviestejähän ne, niitä tulee tuhansia päivässä suurin osa törmää suodattimiin. Mutta valitettavasti joku silloin tällöin pääsee läpi, niitä ei kannata klikkailla, suurin osa on ihan vaan mainoksia. Mutta mistä näitä tietää mitä ne milloinkin sisältää, poistan ne heti kun näen. Samoin kun jouduin eilen poistamaan pari kommenttia jotka eivät olleet mielestäni asiallisia.

 5. Hyvä kun joku selittää, mitä pitää varoa.

 6. Sibelius-päivään liittyen : – Poika: Gustav Adolf Järnefelt (Aino Sibeliuksen isoisä) Syntyi Rantasalmella 20.7.1791. Savon kevyen jalkaväkirykmentin vapaaehtoinen 1804. Otti osaa Suomen sotaan 1808-09. Ylioppilas Turussa 15.5.1816. Karjalan alisen kihlakunnan kruununvouti 11.4.1820. Kuoli Tohmajärvellä 17.5.1838.

  Puoliso: Aurora Fredrika Molander, Ilomantsissa 21.12.1820.

  Gustavin ja Auroran lapset

  Avioliitosta syntyi yhdeksän lasta, viisi tyttöä ja neljä poikaa. Pojista vanhin Gustav Johan oli Ilomantsin kihlakunnan tuomari, Karl Konstantin, seuraava ikäjärjestyksessä, palveli Viipurin läänin maanmittarina ja Klas Erik toimi Kontiolahden kirkkoherrana. Pojista nuorin, August Aleksander, Aino Sibeliuksen isä, valitsi suvun perinteiden mukaisesti sotilasuran.

  August Aleksander Järnefelt (Aino Sibeliuksen isä)
  Syntyi Tohmajärvellä 2.4.1833. Kävi Savonlinnan yläalkeiskoulua ja Suomen kadettikoulun. Sai komennuksen Mihailovskin tykistökouluun Pietariin 25.8.1853, josta siirrettiin saman vuoden lopussa tykistöakatemiaan. Käytyään yliupseeriluokan kurssin sai siirron tykistön tarkastajan esikuntaan 23.6.1855. Lähetettiin Nikolajevskin akatemiaan 6.9.1856, jonka geodeettiseen osastoon siirrettiin saman vuoden lopussa. Työskenteli samaan aikaan myös Pulkovan tähtitornissa. Siirrettiin alikapteenin arvon saaneena astronomisiin töihin Suomessa toimivaan topografiseen osastoon 25.4.1860.

  Johti seuraavan kymmenluvun erilaisia topografisia kartoitustöitä Suomessa Lappia myöten, toimien ajoittain myös apulaisena Pulkovan tähtitornissa, sekä luennoiden yleisesikunnassa geodesiasta ja tähtitieteestä. Ylennettiin everstiksi 1868 ja nimitettiin venäläisen topografiakunnan Suomen osaston päälliköksi 1.4.1870.

  Otti osaa Venäjän ja Turkin väliseen sotaan 1877-78 johtaen valloitettujen alueiden kartoitusta. Ylennettiin kenraalimajuriksi 29.4.1878, jolloin siirtyi kartoitushallituksen palvelukseen Pietariin. Palasi Suomeen 1881 johtaen kartoitustyötä vielä parin vuoden ajan.

  Sai 27.10.1883 nimityksen Mikkelin läänin kuvernööriksi ja jo 24.1.1884 samaan tehtävään Kuopion läänissä. Korotettiin kenraaliluutnantiksi 11.9.1888 ja siirtyi Vaasan läänin maaherraksi 8.11. samana vuotena, jossa virassa toimiessaan sai nimityksen Suomen Senaattiin kesällä 1894. Toimi puolustusasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana kuolemaansa saakka. Kuoli halvaukseen Helsingissä 15.4.1896.

  Puoliso: Elisabeth Clodt von Jürgensburg, Pietarissa 22.12.1857.

  August Aleksanderin ja Elisabethin lapset:

  Kasper 1859-1941
  Arvid 1861-1932
  Erik (Eero) 1863-1937
  Ellida (Liida) 1865-85
  Ellen (Elli) 1867-1901
  Armas 1869-1958
  Aino Sibelius os. Järnefelt 1871-1969
  Hilja 1873-79
  Sigrid (Siiri) 1875-76

  http://www.sibelius.fi/suomi/suku_perhe/suku_jarnefelt.htm

 7. noista roskaposteista on hiukan omakohtaista kokemusta. Kerran minulle tuli sähköposti tuttavalta henkilöltä, mutta kun luin sitä viestiä niin selvästikään se ei ollut minulle, vaan ikäänkuin kirje, joka oli vahingossa lipsahtanut väärään osoitteeseen. Aloin kirjoiittamaan kaverille että viestisi taisi tulla väärään osoitteeseen.. Muuta en kerinnytkään tehdä kun kone sammui ja käynnistyi heti itsestään uudelleen. Sitten minulle rupesi tulemaan ihmetteleviä puhelinsoittoja kun ”olin lähettänyt ihmeellisen viestin”. Koneeni oli kaapattu muutamassa sekunnissa ja lähetti sähköpostia jokaiseen osoitteeseen mikä koneellani oli. Viesteihin oli kerätty sattumanvaraisia pätkiä koneeltani joten viestit saattoivat näyttää minun lähettämiltäni. Kyseessä ei ollut liite. ei näitä outoja kommentteja kannata kurkkia.

 8. Tuula-Riitalle lämmin kiitos Järnefelttien sukutiedoista! Ne antoivat mukavan taustan sille nautinnolle, jonka sain kokea Carelia-salissa Sibeliuksen syntymäpäivän konsertissa. Mielenkiintosta tietoa myös Tohmajärvestä!

  Tämänvuotinen itsenäisyyspäivä sujui hyvin. Ainoa miettimään pannut havainto on ollut lippujen poissaolo tangoista. Mikä ihme meitä suomalaisia piinaa, kun ei lippu nouse liehumaan nykyistä useammassa salossa! Syytä olisi liputtaa ja silläkin tavalla kunnioittaa itsenäisyyden eteen toimineita sukupolvia, muitakin kuin veteraaneja.

 9. Kun tyttärenpojat olivat pieniä, yksi kesän
  toivekäyntikohteista oli Öllölän kirppari ja
  kissatalo. Varmaan lapsen silmiin oli paljon
  erikoista nähtävää.
  *
  Tänään täyttää kirjailija Heikki Turunen
  70 v. Häntäkin on useaan otteeseen näytetty
  telkkarissa.
  *
  Eilen radiossa ja telkkarissakin tomittaja kävi
  Niiralan kautta Sortavalassa seuraamassa
  erään mieshenkilön renkaanostoreissua.
  *
  Aiheita riittää siis näiltäkin kulmilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *