Kulmikkaiden munien jäljillä ja muita klassikoita

Mestari ja oppipoika
Carl Barks ja Don Rosa vauhdissa
Huikeita Aku-sarjiksia

Carl Barks – Don Rosa: Kulmikkaiden munien jäljillä ja muita klassikoita, Sanoma Media Finland Oy 2015

Aku Ankka toimii museon neljäntenä vahtimestarina ja saa kolmannelta vahtimestarilta tehtävän puhdistaa rätillä vanhoja, neliskulmaisia kiviä. Kuinka ollakaan, yksi kivistä mäjähtää lattiaan ja sieltä paljastuu linnunmunan sisus keltuaisineen ja valkuaisineen. Siitäpä proffat saavat aiheen seminaareille ja keskusteluille, kunnes laivalasti tutkijoita, Akun porukka mukana, lähtee Peruun selvittämään mysteeriä. Alkajaisiksi veljenpojattekevät käskyn saatuaan munakkaan professori Arkistolle. Mutta vihreäksi menevät munakkaan syöjät kasvoiltaan, sillä pojat tekivät munakkaan vuosituhantisista kulmikkaista munista.

Don Rosa on kunnioittanut oppi-isäänsä Carl Barksia pitämällä Akuissaan 50-luvun tyylin. Joku on niitä moitiskellut vanhanaikaisiksi, mutta siitäkös piirtäjä välittäisi. Hän on uskollinen oppi-isänsä tyylille ja sillä hyvä. Kirjaan on sisällytetty juttuja Tsingis Khanin kruunun etsimisestä Roope Ankan ja Akun porukan avustuksella, Karhukopla innovoi uusia metkuja, jotka Roope nopsasti hoksii Akun porukan avustuksella ja innovoi puolestaan rahasäiliön puolustuksen ajan tasalle. Roope uiskentelee seteliensä seassa ja tuumii:

– Eikä se tunnukaan viileän rauhoittavalta kuin joskus muinoin.

– Tietenkin rakastan rahojani aivan yhtä kiihkeästi kuin aikaisemminkin, joten en ymmärrä…ehkä minun pitäisi mennä lääkäriin.

Mutta kun veljenpojat onkivat pullopostin, jossa on ilmoitettu mihin Siniparran aarre on kätketty, on masennus tiessään. Seuraa seikkailu, jossa Aku ja veljenpojat muumioituvatkin välillä, mutta loppu hyvin kaikki hyvin.

Kirja painottuu Roopen ja Karhu-koplan problematiikkaan suurelta osin. Lieneekin ollut niin, että nämä olivat Akun ja veljenpoikien ohella mestareita innoittavimpia henkilöitä. Tietysti kirjaan voisi kaivata vähän vaihteluakin.

Jouko Varonen

 

Share

1 comment for “Kulmikkaiden munien jäljillä ja muita klassikoita

  1. Munista voi tarinoida tänäkinpäivänä. Eräällä naisvaltaisella työpaikalla tilataan luomumunia työpaikalle ja naiset kertovat että munat ovat erinomaisia. Munantuottaja tila on miehen nimissä ja munat markkinoidaan miehen sukunimellä. Toivottavasti naiset eivät kehuskele munantuottajan vaimolle tuottajanmunien olevan erinomaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *