10 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 42

 1. Tiistain 13.10.2015 Karjalaisessa sivulla 4 on juttu ”Entisistä kunnista pitäjiksi”. Alaotsake: ”Kotiseututyö: Pro Kesälahti kerää nimiä pitäjäksi julistautumiseksi”. Tektissä on kuitenkin merkittävä lause: ”Pitäjä-nimeä voisi ruveta käyttämään ilman hallinnollista käsittelyä…”

  Värtsilä on ollut kehityksen kärjessä, kun tänne perustettiin Värtsilän Pitäjäyhdistys ry. Se on kolmannen sektorin toimija, Värtsilän eri yhdistysten keskus, Arppen pihan ja kylätalon isäntä. Yhdistys toimii hyvässä yhteistyössä Tohmajärven kunnan kanssa, vaikka sillä ei ole mitään hallinnollista kytkyä kuntaan. Näin onkin hyvä.

  On olemassa myös Tohmajärven ajantasalla oleva kartta, jossa näkyy entinen kuntaraja.
  Värtsiläån tulevien maanteiden varsilla on monta kylttiä, joissa lukee: Värtsilä. Pitäjän keskus on Arppen piha kylätaloineen. Myös Värtsilän kirkko on merkittävä paikallinen maamerkki. Se ansaitsee seiniä valaisevat kaksi valonheitintä. Värtsilän koulu on tärkeä.

  Värtsilä ei rajoitu vain Tohmajärven kuntaan. Joensuussa toimii Värtsiläisten Seura, jonka jäseniä asuu eri poikkakunnilla.

  Värtsilällä on myös oma viiri ja maatiaisperuna Wärtsilän musta.

 2. Tolosenmäessä odottelin junasta tulijaa ja juna oli noin tunnin myöhässä. Sattui siinä sopiva tarinakumppani. Juttelimme 60, 70 ja 80-luvuista Värtsilässä, Tohmajärvellä ja Kiteellä. Kerettiin siinä jutella myös kesälavoista ja kesälavakulttuurista. Muisteltiin lavoja, jotka on purettu tai löytänyt uutta elämää.
  Keskustelussa jossakin vaiheessa eteni yritystoimintaan. Tämä minkä keskustelukumppanini kertoi tuli minulle täytenä yllätyksenä. Hän kertoi, että Wärtsilän lukkotehdas kun haki sijoituspaikkaa yritykselle oli Tohmajärvi yksi varteenotettava sijoituspaikka. Hänen kertoman mukaan Tohmajärven päättäjät oli silloin ilmaisseet, ettei me tämän tyyppistä teollisuutta tarvita. Tämä on varmaan niitä tarinoita.

 3. Enpähän tiedä Esko.
  Itsekin olen kuullut vastaavan tarinan. Sijoituspaikaksi oli kaavailtu Onkamoa.
  Etelä-Suomesta olen kuullut vähän samankaltaisen tarinan: Paikkakunnalle oli suunniteltu ompelimoa. Isännät vastustivat hanketta . Perusteluna oli ollut.” Mistäs niitä sitten karjapiikoja saadaan”.

 4. olen kuullut että tehtaan paikka oli jo hakattu paljaaks mut kunnan viisaat tullu katuma päälle että tulee liikaa vasemmistolaisia kuntaan ja menee valtuusto paikat.sillä lailla tätä kuntaa on kehitetty

 5. Tietääkö kukaan mikä on Värtsilän urheilutalon kohtalo nykyään? Kuka sen omistaa, omistaako sen kunta?

 6. Johan lopultakin alkaa ihmetyksen kello kaikua! Niin Tohmajärvellä kuin Värtsilässäkin!

 7. Katselin viikolla kirkollisia ilmoituksia, mihin menisin pyhäpäivää viettämään. Tohmajärvellä kutsuttiin jumalanpalvelukseen. Millaiseen? Sanajumalanpalvelukseen vai messuun? Siitä kyllä sain varmuuden, ettei messun. Olisi se muuten sanottu oikealla nimellä. Vaan mikä on jumalanpalvelus nykykäytännön mukaan? Niinpä menin Hoilolan kirkkoon, kun siellä oli tarjolla – messu. Ja mikä yllätys – tai ei oikeastaan yllätys vaan taaskin sama – liturgi lausui lähetyssanat, mutta lisäsi: ei kuitenkaan vielä heti, vaan seurakuntakodin kautta, siellä on kirkkokahvit. Ja mitä vielä, kahvin kera sultsinoita ja kalakukkoa ja makea loppuviipale. Kyllä ne Hoilolan naiset jaksavat – ja kirkkoaan rakastavat. Mukavaa oli nauttia ateriaa, jota kirkon perinteen mukaan voisi kutsua agape-ateriaksi, rakkauden ateriaksi. Järjestys on vain toinen kuin alkukirkossa, jossa ensin oli agape ja sitten eukharistia eli ehtoollinen ja sen jälkeen diakonia eli tähteeksi jääneiden vieminen sairaille koteihin. Meillä sen tilalla on kolehti. – Liturgikin oli ajan tasalla. Kaikesta huomasi, että hän on sisäistänyt messun tarkoituksen. Sen huomaa esimerkiksi tavasta lukea ehtoollisen asetussanat.

  Hoilolan kirkossa on kerran kuukaudessa messu, muiden messujen ja sanajumalanpalvelusten lisäksi. Nytkin pappi ja kanttori kiiruhtivat – ilman kiirettä – toiseen tilaisuuteen. Vaara-Karjalan seurakunta Joensuun seurakuntayhtymässä on selvästi jumalanpalvelusseurakunta! Niinkuin pitääkin olla.

 8. Jäi viime kesältä mieleen juhla Värtsilän kirkossa, ei ollut kirkkokahveja. No turisti on tottunut kulkemaan ja kahvia löytyikin Tohmajärven puolelta.
  Ei kaiketi ole enää kahvinkeittäjiä tarpeeksi joten pieni puute ei juurikaan enempää haitannut.

 9. Nimimerkille P.O.M. ja muillekin kiinnostuneille tiedoksi:
  Tohmajärven kunta myi Värtsilän Urheilutalon muutama vuosi sitten yksityishenkilölle (Tiina Rytkönen). Todennäköisesti hän omistaa edelleen mainitun kiinteistön, vaikka siinä ei näytäkään tällä hetkellä asuvan ketään.

 10. Turisti 2, jos tarkoitatte juhlalla 19.7.2015 juhlia tai niistä toista, niin tiedoksenne: Klo 10 messun jälkeen tarjoiltiin ruoka ja kahvit niille seitsemälle Värtsilässä syntyneelle papille, jotka toimittivat messun. Klo 19 jälkeen kirkon arkkitehdin tyttärentyttären Ninni Poijärven lahjakonsertin jälkeen oli hyvä olo poistua kotiin ilman kahvitteluakin.

  Ja infoa turistille: Värtsilä kuuluu Tohmajärveen. Hyvä, että saitte kahvinne tältä paikkakunnalta. Ei jäänyt kahvihammasta pakottamaan.

  Hyvää matkaa! Poiketkaa myöhemminkin Värtsilän kirkossa, kun siellä ovet ovat auki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *