Havupölökky

pölökky

Taas tuli pölökky ja raaka-ainetarvikkeita riittämiin myräkän jälkeen. Ei näitä tähän tarkoitukseen enää tarvitakkaan.

Moni ajattelee mitä se pölökky tuolla tarkoittaa? Pölökky oli kuusen tyvestä sahattu pala, isolle miehelle pitempi pala ja pienelle miehelle lyhyempi pala. Nämä nostettiin kunnolla pystyyn, että ne täyttivät ergonomiset mitat.

Isompi mies ei joutunut kumarassa työskentelemään ja pienemmän ei tarvinnut kurkkia.

Havut pilkottiin vesurilla pölökyn päässä päässä pieniksi ja sitten kuivikkeeksi eläimille navettaan.

Sanonta: ”Samat pölökyt siellä aina istuu.”

Pentti Pakarinen

1 comment for “Havupölökky

  1. Pentillä taitaa olla tukkisavotta omassa pihassa. Onhan siitä se hyöty, ettei ole pitkä työmatka. Ja ihan mukavan oloiset pölökytikin olet saanut johonkin käyttöön, vaikkapa kukkaruukun korokkeeksi.

    Eräänä keväänä käytiin naapurin isännän kanssa katsomassa miten metsäyhtiö oli tehnyt päätehakkuun hänen metsässään. Talvi oli ollut paksuluminen ja kannot olivat jääneet pitkiksi. Lisäksi aukolle oli jäänyt sinne tänne joitakin tukkeja. Isäntä sai luvan ottaa ne unohtuneet tukit. Niitä tuli kaksi metsätraktorin kuormallista. Isäntä valitti vielä niistä pitkistä kannoista. Jokainen kanto oli 30-50 senttinen, joten isännältä jäi saamatta metsärahaa noin kuutiojalka per puu. Sieltä olisi saanut istumapölökkyjä melkoisen kasan. Isäntä tyytyi rahalliseen korvaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *