Hollywoodista Hitleriin

Oliko Hitlerillä poika?
Hollywoodista sota-ajan Saksaan
Oivaltava Musta hevonen ja pari muuta

kirja-arvostelunkirjat

Pieter de Poortere: Dickie Hollywoodissa, Kumiorava
Samson: Musta hevonen, Kumiorava
Pieter de Poortere: Hitlerin poika, Kumiorava

Dickie Hollywoodissa edustaa Poorteren komiikkaa, joka kääntyy joskus mustaakin mustemmaksi Hitlerin pojassa. Dickie-albumi käsittelee elokuvaklassikoita uusiksi. Niitä riittääkin ironisoitavaksi kokonainen nippu. Poortere luottaa sanattomaan (=kansainväliseen) tulkintaan myös sarjakuvakirjassa Hitlerin poika, jossa seurataan Hitlerin ja hänen poikansa seikkailuja sodan syövereissä. Ruumiita tulee, aitaa kaatuu ja veri roiskuu. Mutta toisaalta tekee Poortere Hitleristä myös persoonaa, jota yritti aikanaan suomalainen kirjailija Veikko Huovinen (Veitikka Hitler).

Tarina kääntyy mustaksi huumoriksi ja kun käsikranaatin heittäjällä on sotakoira mukanaan, oikea noutaja, niin koira, pahalainen kiikuttaa kranaatin takaisin omistajalleen. Siinähän veri lentää ja jäsenenkappaleet viuhuvat ilmassa. Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu.
Kotimaista tuotantoa on Samuli Lintulan ( Samson) Musta hevonen – albumi. Siinä seikkailevat Heikki (orihevonen ), Sini (lintu) ja Helka (tammahevonen). Luontoaspekti on myös mukana, kun Helka ja Heikki näkevät puussa sydämenkuvan ja Heikki paheksuu sitä. Heikki kuitenkin oivaltaa, että Helkasta puiden tuhoaminen on o.k. ja niinpä Heikki käy pistämässä koko metsikön nurin moottorisahalla tehdäkseen vaikutuksen tammaan. Musta hevonen on oivaltavaa (kotimaista!) strippihuumoria, jossa joka sivulla on jonkinlainen huumoripläjäys.

Samson on kunnostautunut mm. Suomen sotien kartoituksesta Korkeajännitys-sarjassa ja piirtänyt albumin Kekkosesta, ym…

Tämäntyyliset sarjakuvat vaativat lukijaltaan hoksottimia. Musta hevonen oli minusta tärkeä ja oivaltava albumi yhtään väheksymättä Poorterea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *