Rokkarien vitsit

Älyvapaata huumoria
Vitsejä rokkareista
Kun Michael ja Andy ryömivät junaradalla

Samuli Väänänen: Keikkabussin parhaat musavitsit, Minerva 2015

Lueskelin iltapuhteen näitä rokkarivitsejä ja totesin, että on tuo Väänänen melkoisen verbaali mies. Vitseissä, jotka Väänänen on kehitellyt vanhojen vitsien pohjalta tai ”luonut” lipan alta, tuntuu toistuvan sama kaava. Rokkarit pannaan mitä merkillisimpiin tilanteisiin, jotka tietenkään eivät vastaa todellisuutta pätkän vertaa. Niinpä Andy Mc Coy ja Michael Monroe kuulemma joskus nuoruuden hurjina vuosina olivat iloisen illan jälkeen ryömimässä pitkin junarataa. Andy tuumasi: – Hei, mä en enää jaksa nousta näitä tikapuita. Johon Michael: Don´t worry, tuolta näkyy tulevan jo hissi.

Väänänen on verbaali tyyppi, ei siinä mitään. Hän on sepittänyt suuren osan vitseistä itse ja tietysti lukijalta odotetaan, että hän tuntee rokkarien elämää ja myös hittilaulujen sanoja.

Kas, kun kirjan tekijä perustaa jujun usein englanninkielisten sanojen kirjoitusasuun ja jopa tavuttaa hassusti englanninkieltä, niin, että kokonaisuudesta tulee huvittava. No tietysti mukana on ihan jokamiehelle sopivia murjaisuja, kuten tämä: ”Motörhead – yhtyeen laulaja-basisti Lemmy Kilmister sanoi huolestuneen näköisenä bändikaverilleen:

– Olen jättänyt viinakset kokonaan.
– Ai, sehän on hieno juttu. Miksi näytät sitten noin synkeältä?
– No kun en muista kuollaksenikaan, että minne.

Olen lukenut parempiakin vitsikirjoja. Mielestäni kirjan jutut ovat samantyylisiä ja kikkailevat usein rokkitietämyksellä. Kun kirjaa lukee, sattuu vastaan välillä ihan kivoja sepitteitä. Verbaali kikkailu englanninkielisten laulujen sanoilla ja nimillä vain joskus väsyttää. Tietysti moni pila osuu ja uppoaa: ” Mikä on Robinin lemmikkikoiran rotu? – Frontside Collie.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *