Kukkien keskellä

Lenkillä kukkien keskellä
Atsaleoista alppiruusuihin
Vinkki kukkien ystäville

Elimäelle oli luvattu sadetta klo 15:n maissa. Silti läksimme reissuun varustautuneina tuulitakeilla ja sateenvarjoilla.
Mutta mitä vielä, vähän vain ripakoi mutta sade tyrehtyi alkuunsa. Luontolenkillä rhododentronpuistossa näimme myös Tigerstedtin sukuun kuuluvan Peter Tigerstedtin pitämässä esitystä atsaleojen ihailijoille. Tigerstedt tuumi, että kaikki atsaleat ja rhododentronit on jalostettu samasta alkujuuresta. Mieluista kuultavaa oli tämä elävä esitys.

036

Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Puisto on perustettu viime vuosisadan alussa ja perustaja oli valtioneuvos A.F. Tigerstedt. Mustilassa on eksottisia havupuita ja kesäkuussa kukkivat sadat alppiruusut, jotka meidän reissullamme vasta aloittelivat kukintojaan. Sen sijaan atsaleapuisto oli värikylläinen ja loistokas. Viileän alkukesän johdosta on kukkien ystävillä pidempi aika tutustua puiston kukkaloistoon, koska kukinta ajoittuu pidemmälle aikavälille.

Lapsetkin on huomioitu. Puistossa on lapsille ja nuorille suunnattu luontopolku, josta löytyy monenmoista katseltavaa.
Hiljentyjää ei ole unohdettu, sillä puiston polun varrella on metsäkirkko penkkeineen. Myös karhunpesä löytyy puistosta ja monta muuta kivaa kohdetta. Erään lahokannon sisältä kurkistaa pöllönpoikanen.

Mustilassa on myös museo, joka valottaa valtioneuvos Tigerstedtin aikoja. Museosta löytyvät vanhat metsätyöläisen välineet justeereista ja pokasahoista parirekeen vain muutamia mainitakseni. Myös herrasväen ajopelejä on säilytetty museon sisällä. Kuvakavalkadi perehdyttää museovieraan museon alkuaikojen tunnelmiin. Kerrassaan suositeltava reissu.

Jouko Varonen

 

3 comments for “Kukkien keskellä

 1. Voi mahoton mikä kukkaloisto. Tuolla tulee hyvälle mielelle satoi tai paistoi. Kiitos Jouko.

 2. Mustialassa on tullut käytyä vain kerran joskus 1980-luvulla.

  Haagan alppiruusupuisto Helsingissä on myös upea nähtävyys. Retkeilin siellä männä lauantaina ystäväni kanssa. Sattui olemaan vielä aurinkoinen ja kesän lämpimin päivä. Kukat oikein hehkuivat valossa runsaslukuisen katselijajoukon ihailtavana.

  Vuosi sitten Jore kertoi Värtsissä käynnistään Haahan alppiruusupuistossa.

  https://www.vartsi.net/2014/06/14/alppiruusupuisto/

 3. Kylmistä säistä huolimatta kukkaloisto on kauneimmillaan.

  Näillä meidän kulmilla on yleisölle avoinna ainakin Aunen
  kukkapiha Kolin lähellä. Ainakin vielä viime kesänä oli.
  Pääsymaksu sinne oli vapaaehtoinen, mutta suotavaa oli
  jättää peilariin muutama euro.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *