Lapin runoilija

Suomalainen Jorma Etto/Yhden runon mies
Kuolema, erotiikka, luonto

Jorma Etto: viisi kirjaa runoja, Ntamo 2014

Pohjoisen runoilija Jorma Etto ( s. 1931 Rovaniemi) on suomalainen toimittaja, kirjailija ja kirjastonhoitaja. Koulutukseltaan Etto on yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja näytelmiä, sekä suomennoksia esim. James Joycea ja Mark Twainia. Mutta runoista kiinnostunut kansa on ennen muuta leimannut Eton ns. yhden runon mieheksi. Runoa Suomalainen sopii siis siteerata vähän: ” Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään, sellainen joka eksyy tieltä, huutaa rannalla ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen: metsä raikuu, kaikuu, hongat humajavat. ” …

Luin Eton ”kootut runot” yhdeltä istumalta ja aistin niissä samantapaisia tuntoja kuin on hänen aikalaisillaan, Reidar Särestöniemellä, Timo K. Mukalla, Kalervo Palsalla ja kumppaneilla, siis erotiikkaa, kuolemaa, luontoa ja tietysti kun Etosta puhutaan myös puhetta Lapin luonnon ja ihmisten hyväksikäytöstä.

Etto on ilman muuta enemmän kuin yhden runon mies. Hänen tekstinsä on joskus myyttistä ja kuvallista, jopa yksityisen makuista. Analyysi ja paradoksi tekevät runoista joskus tulkinnaltaan vahvoja jopa raadollisia. Etto on kirjansa ansainnut ja toivonkin, että runoja lukeva yleisö löytää hänen tuotantonsa vakavamman ja koskettavan aaltopituuden, sekä luonnontunnot.

” Jos sataisi vettä nyt, kun on vappu/ vihreä tulisi nopeammin. / Se leviäisi kuin akvarellissa,/tehostaisi itse itseään./ Se antaisi auringon katsoa itseään/ kuumasti koko kesän/ ja lopulta karkaisi sen kanssa/ kauas etelään.”

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *