”PUHDAS TOHMAJÄRVI” – hanke on järjestäytymässä!?

Viime helmikuussa kerättiin Tohmajärvellä lähes 700 nimen kuntalaisadressi Tohmajärven nimikkojärven veden laadun parantamisen ja järven muunkin kunnostamisen puolesta. Adressi kerättiin täysin vapaaehtoisin voimin ja luovutettiin kunnanvaltuuston käsiteltäväksi maaliskuun puolivälissä. Hanke sai hyvin laajaa kannatusta – lähes 20 % äänioikeutetuista kuntalaisista allekirjoitti sen. Monelta taholta on vedottu, että olisi syytä perustaa yhdistys asian jatkuvaan esilläpitämiseen ja tulevien haasteiden ja mahdollisuuksien sekä myös erilaisten rahoitusmahdollisuuksien kartoittamiseen ja hoitamiseen.

Tohmajärvi. Kuva: Järviwiki

Perustamista varten on kutsuttu koolle avoin kansalaiskokous toukokuun ensimmäisenä keskiviikkona (6.5.). Tässä kokouksessa keskustellaan yhdistyksen tarpeellisuudesta ja sen tehtävistä sekä lähiaikoina että myös tulevaisuudessa. Kokous päättänee myös tulevan järjestön nimen ja valinnee vastuuryhmän, joka jatkaa valmisteluja mm sääntöjen ja toimintasuunnitelmien laatimisessa sekä rekisteröinnin järjestämisessä.

Adressin keräämisestä vastanneet henkilöt toivovat mahdollisimman runsasta osanottoa tähän kokoukseen. Erityisesti vedotaan heihin, jotka olivat allekirjoittajina em adressissa, että tulisitte antamaan monia erilaisia, hyviä ideoita, miten kaunis järvemme muuttuisi vielä kauniimmaksi virkistyksen ja hyvinvoinnin lähteeksi. Ihmiset ovat aikanaan tehneet virheitä ja vastuuttomia päätöksiä luonnon pilaamisessa. Ihmiset voivat tehdä myös hyviä ja oikeita päätöksiä sekä vastuullisia ympäristöratkaisuja!

Avoin kansalaiskokous ”Puhdas Tohmajärvi” pidetään ke 6.5.2015 klo 16.30 Tohmajärven kunnanvirastolla. Kokousta edeltää omakustanteiset kahvit klo 16.

Lisätietoja antaa Yrjö Tolvanen, p. 0400 735 065 tai sp. yrjo.t.tolvanen@gmail.com.

2 comments for “”PUHDAS TOHMAJÄRVI” – hanke on järjestäytymässä!?

  1. Jätettyäni kirkkoherran viran Lemillä 1981 menin mukaan kunnallispolitiikkaan. Kunnanvaltuusto sai päätettäväkseen hankkeen, jonka mukaan muutaman kilometrin päästä suolta olisi johdettu liika vesi kirkonkylän järveen. Valtuutetuille oli jaettu etukäteen asiantuntijalausunto, joka selvitti, miten järvelle käy, jos toimenpide toteutetaan.

    Perehdyin asiantuntijalausuntoon mikrobiologiasta yliopistossa arvosanan saaneen henkilön avulla. Selvisi, että aiottu toimenpide aloittaisi järven umpeen kasvamisen. Siis aloittaisi. Mutta jatkuva suoveden järveen valuminen ruokkisi joka päivä lisää alkanutta prosessia. Huomaa: alkaminen ja jatkuminen!!!

    Käytin puheenvuoron, joka poikkesi ryhmäni kannasta. Sillä kertaa hävisimme äänestyksessä. Kokouksen eräässä puheenvuorossa sanottiin mm.,ettei onneksi täällä enää pappeja pelätä. En ollut silloin papin virassa, kylläkin pappisvirassa kuten vieläkin olen.

    Onneksi viemärisuunntelma ei jostain tietooni tulleesta syystä ei toteutunut, ja järvi on säilynyt entisellään. Ei ole tarvittu ryhtyä tehdyn korjaamiseen.

    Tohmajärven puhdistamisesta ei voi olla mitään järjellä perusteltavaa syytä kieltäytyä. Päinvastoin. Puhdistus on aloitettava vitkuttelematta. Maksoi sitten mitä maksoi!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *