37 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 32

 1. Nykyajan kalentereista tuppaa puuttumaan viikkonumerot, mutta ei hätiä mitiä, Värtsistä löytyy helposti kulumassa olevan viikon numero.

 2. Kädessäni on kutsu jossa Kainuun
  prikaatin komentaja kutsuu ”Teidät
  seuraamaan sotilasvalaa ja -vakuutusta
  Ilomantsissa perjantaina 8. elokuuta 2014”.

  Meistä oli tietenkin mukavaa että sotilasvala
  vannotaan Ilomantsissa eikä Kajaanissa
  jonne meillä isovanhemmilla olisi ollut
  pidempi matka.

  Viikonlopun Karjalaisen liitteenä oli Korven
  Kaiku, 9-10.8.2014 järjestettävien Ilomantsin
  taistelujen päättymisen 70-vuotisjuhlatilaisuuksien,
  14. Divisioonan perinneyhdistyksen perinnepäivien
  ja Ilomantsin kunnan tiedotuslehti.

  Nyt osaamme ydistää sen miksi Kajaanista tullaan
  Ilomantsiin sotilasvalaa vannomaan.

  Myös Hesarin 2.8. numerossa, Kotimaa -osiossa on
  artikkeli Ilomantsin viivytystaisteluista.

 3. Viikko 32 taitaa olla vielä helteisempi kuin edelliset. Kyllä kovasti tykkään näistä ilimoista, mutta tämä kroppa ei. Sydän sanoo jo kuin muinoisessa iskelmässä että ”buubudi buubudi bububbum”. Moni askare jää tekemättä. Miten jaksanevat ne ihmiset, joitten on pakko työssään jaksaa?
  Vihdoin saimme käytyä Värtsilän kesäteatterissa. Kyl vaan on Värtsilässä hyviä näyttelijöitä. Anneli taitaa jo olla muun kuntalainen, mutta Eira kikersi kyllä naurut ainakin minulta. Vaikka en tunnustaudukaan tämän taiteenalan suureksi ihailijaksi, puolustaa se paikkaansa hyvänä viihteenä, varsinkaan kun ei oltu sorruttu niihihin navanalus- ynnä juoppovitseihin.

 4. Ennen sanottiin, että kyllä kesäteatterissa pitää yksi kunnon
  pieruvitsi olla, että saadaan naurut irti katsojilta. 🙂
  Nykyisin taitavat olla kesäteatteritkin taiteellisempia.

 5. Tämänvuotinen Värtsilän kesäteatterin esitys on kyllä tosi hyvä. Nautin ensinnäkin tekstin oivalluksista ja sanailun taidosta. Mutta yllätykseni oli aivan tavaton, kun näin loistavat roolisuoritukset. Ihan ammattilaisten tasoa, ja suurella intohimolla tehdyt.

  Kallen rovasti tietysti minua erityisesti etukäteen jännitti. Mutta sehän meni paremmin kuin serkkupojan ”ammatillinen” pölvästely! Ja miten moneen se Kuisma oikein venyykään! En nyt ryhdy kaikkia ylistämään. Jokainen ansaitsisi oman mainintansa. Mutta Eirasta on vielä sanottava. Muodon muutokset sujuivat hyvin. Jokainen niistä oli uskottavan tuntuinen, sekin vaikerrus mikä tuli suusta ulos, kun hääpuvun alla kipristeli. Eikä vain se mikä tuli suusta ulos, vaan ne ilmeetkin.

  Kyllä minä jubileerasin Värtsilän puolesta, vaikka samaan aikaan mieltä kirvelikin Kaustajärven kokema takapakki kylttien pois viemisen vuoksi. Tein nimittäin teatteriin saapuessani Via Karelian varrella ”havainnon” Keräsestä! —kele!!! Vaan ei se tähän jää. Näytelmä Via Karelian varrella jatkuu. Nyt on vain väliaika. Ryypätään kuka mitäkin haluaa. Minä vejän nuamaan eilisen illan kahvii ja panen sekaan Mantsisen Veijon hunajaa.

  Takomisiin, veljet ja sisaret, ”nipin napin Suomen puolella”. Karjalassa kajahtaa!!!

 6. Lisään tämän viikon puheenaiheiden joukkoon ja sitä seuraavaksikin viikoksi, kuukaudeksi ja vajaaksi vuodeksi: Mielipiteitä Värtsilän kirkon KUNNOSTUKSESTA ja KÄYTÖSTÄ. Su 10.8. klo 10 alkavan messun jälkeen on seurakuntakodissa kahvit ja keskustelu edellä mainitusta aiheesta. Terveisin potaattipappi.

 7. Voisko tuon kuva siirtää myös Värtsiin, kun ei ole facebook tullut tutuksi vanhalle ukolle?

 8. Klikkaat vain tuota linkkiä niin näkyy. Tulee facebookkikin tutuksi samalla!
  Mökkivaari

 9. Olen tässä jonkun aikaa veikannut, että kumman ne Elykeskuksessa lukevat aamulla ensin; Värtsin vai Savonsanomat.

 10. Klikkasin, vaan ei näkynyt! Menen huomenna Via Karelialle vasepuukkia likkaamaan.

 11. Lisäsin kuvan ”tuunatusta kyltistä” kommenttiini 4.8.2014, 21:13

  Mökkivaaran Kaustajärvelle =) ehtisi vielä perustaa kesäkahvion tälle kesälle. Taitaa tulla näistä kylteistä pian matkailukohde. Kahviossa voisi myydä myös oheistuotteita, mm. Kaustajärvi paitoja.

  ps. Oma kyltti, kaikkein paras kyltti on!

 12. Leo Härköselle iso kiitos vinkistä! Klikkasin annettuun osoitteseen. Sieltä tuli ELY-keskuksen esittelyvideo ”ELY-keskus toimii alueiden hyväksi”. Oi, miten valoisaa puhetta! Aivan erilaista kuin mitä olen kuullut Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

  Sitten siirryin toiseen viedeoon ”Avoin keskustelympäristö matalan kynnyksen vuorovaikutus”. No, niin, nythän tullaan Kaustajärven viitoitushässäkän ytimeen. Vaan ei tultu, kun en saanut ääntä kuuluviin. Aiheita ruudussa kuvina vilisi nopeaan tahtiin. Hyvä että ennätin lukea. Mutta ääntä ei.

  Sitten yhtäkkiä ihan itestään läppäri hypähti toiseen videoon ”Länsi-Suomen Helmet – projekti paketissa”. Alkoi kuulua voimakasta musiikkia ja kuvat kulkivat. Kaunista. Mutta minä olisin mieluummin paneutunut sellaiseen informaatioon, joka auttaisi ”Universumin Helmessä, Nipin napin Suomen puolella!” liikkuvia. Yritin poistua videolta, mutta ei onnistunut ennenkuin suljin koko toosan.

  Videoseikkailun jälkeen olen entistä vakuuttuneempi, että olen oikealla asialla. Mutta Kuopion suunnalla ei olla. Ja kun olen tutustunut nyt myös Liikenneviraston kuvaukseen toimintansa tavoitteista, tunnen, että tarttis tehrä jotain suomalaisen hallintokulttuurin toimivuuden parantamiseksi kunta-aluehallinto – alalla. Ei se nyt kerta kaikkiaan käy, että Tohmajärven kunnanhallituksen paperia käytetään Kuopiossa vessan pyyhkeenä. Sanon tämän nyt oikein sivistyneellä tavalla!

 13. Mutta kuulehan, Eira, sen kahvion mainostaululle pitäisi tietämäni mukaan anoa lupa Jyväskylässä istuvalta ELY-keskukselta, ja se maksaa maltaita. Monta paitaa olisi myytävä, ennenkuin alkaisi voittoa tuottaa se yritys.

 14. Näyttää siltä, että vihdoinkin myös meikäläisen nähtäväksi Värtsiin saatu uusi nuoliviitta sijaitsee paikassa, johon on tultu Joensuun suunnasta seuraavasti: Ensin on ajeltu kuntarajan yli Hoilolantietä, sitten ilman mihinkään poikkeamista jatkettu Ilomantsintietä ja ennen Mökkivaarantien alkua on vastassa tämä -vaari.

  Voi kyllä käydä niinkin, ettei uutta nuoliviittaa huomaa, jos on jäänyt äimistelemään, miksi kesken kaiken yhtäkkiä tien nimi mmuuttuu Hoilolantiestä Ilomantsintieksi. Eihän olla menossa Ilomantsiin, vaan Värtsilän pitäjän keskustaan Arppen pihaan, Hotelli Jokeen, Tohmajärven kunnassa.

  Eukko huutaa vieressä: ”Paina jarruu, senkin Lentävä Kalakukko. Eihän myö olla vielä mänössä Ilomantsin taistelun 70-vuotisjuhlille!”

  Mie tokasen vastaan: ”Ei, ei vielä. Käyvään ensin tapoomassa sitä Mökkivaari-sotaveteraanii, joka jalaka kiäreessä konttas rajan yli Kaustajärvellä, kun neuvostojoukot siirtivät rajoo kylän keskelle. Se asuu nyt siellä rivitalossa Jänisjoen varrella.”

 15. Olen ihmetellyt miksi ELY keskus laittoi alunperin nuoliviitan ”Kaustajärvi” osoittamaan sinne Venäjän Värtsilän ja meidän Mökkivaaran suuntaan. JOensuun ja Tohmajärven rajalla olevaa opastetaulua tuiottaessani se selvisi. Siellähän se Kaustajärvi (karttasana) on. Karttasana täyttää suunnilleen Ryösiöjoen ja Mökkivaaran välisen alueen. Katsokaa vaikka GT-kartasta.

 16. Tuo keskusteluaihe kirkon kunnostuksesta on jo vakavampi aihe. Minun mielestä huutoäänestys asiasta on turha, koska seurakunta omistaa ja vastaa kiinteistöstä. Se päättää pidetäänkö sitä kirkkona vai jätetäänkö kylmäksi monumentiksi. Jos jätetään monumentiksi niin mitä sitten tehdään. Kunnostuslahjoitukset seurakunta varmasti ottaa kiitollisena vastaan. Jos päädytään vapaaehtoisten lahjoituksiin, niin silloin se ”huutoäänestys” on paikallaan, mutta vastaukseksi ei riitä peukun nosto ja ”tykkääminen” vaan mielestäni silloin tarvitaan sitovia tietoja kuinka paljon rahaa sinä ja minä lahjoitamme vaikkapa kuukausittain tietyn ajan. Ei rahoitusta voi perustaa lottokupongin varaan.

 17. Kartat ovat karttoja ja nykyaika on nykyaikaa. Kun ajelen Joensuun Saarivaarasta etelään, eteeni ilmestyy Kahelinin Kuljetusliike ja taloja. Tiedän, että olen Kaustajärvellä, vaan eivät tiedä monet, monet muut,vaikka syytä ja tarvetta olisi.

  Kun ajelen etelän suunnasta ohi vetelän Hukkusuon (jota ei ole karttaan merkitty), saavun Mökkivaaran tien alkuun, tiedän, että olen Kaustajärvellä, vaan eivät tiedä monet, monet muut, vaikka syytä ja tarvetta olisi. Sormi menee suuhun ja auto ojaan, kun alkaa pohtia, missä on se Halkolahdentie, josta rovastin kertoman mukaan haarautuu Ulriikantie.

  Myönnän, että navigaattorilla kyllä perille löytää, vaan kun ei vanhan miehen kavereilla ja entisillä tyttöystävillä ole sellaista. Jää treffit väliin. Mutta onhan Öllölässä lavatanssit, ja sinne on kyllä riittänyt kylttejä ja tienviittoja. Saarivaaran praasniekkaankin osaa. On talella vielä entisten tiemestareiden laittamat opasteet. Silloin ei vielä tarvinnut turhia nuoliviittoja (4 kpl) Kukonkaulantien alkuun, vaikka tie onkin valtion (niinkuin on Mökkivaarantiekin). Mutta onhan se Mökkivaara Kaustajärven Helmi, ainakin jotkut näyttävät sitä hellästi vaalivan.

 18. Värtsilän kirkon kunnostamisesta ja käytöstä on tarkoitus keskustella su 10.8.klo 10 alkavan messun jälkeen. Tilaisuus on seurakuntakodissa, joka kirkon suunnittelijoiden innovaation mukaan on osattu aikanaan kirkon talouden heikentymisen varalle siihen laittaa.

  Tervetuloa mukaan! Hyvät neuvot ovat tarpeen. Ja neuvojen jälkeen viestin vieminen seurakunnan päättäjille, jotka – niinkuin Alpoaatoksen kirjoituksestakin voi ymmärtää – viime kädessä päättävät. Me riviseurakuntalaiset vain voimme toivoa, ehkä nöyrästi myös vaatia.

 19. Mökkivaari kyltin huomasimme jo sunnuntaina, kun lähdimme Kenraalinkylästä Värtsilän mainiota Kesäteatteria katsomaan. Asuukohan siellä Mökkivaarassa sittenkin joku mökkivaari?

 20. Koulu alkaa!
  Lukuvuosi 2014-15 pyörähtää käyntiin Värtsilän koululla noin kahdeksan ja puolen tunnin kuluttua. Se tuntuu melko kovalta, kun säät ovat näin upeat. Ja jos vanhempien loma on alkanut elokuun alussa, niin ei siinä montaa päivää lasten kanssa lomailuun jää. Sain myös eräältä taholta nuhteita siitä, että lukiossa olevien kesätyöläisten aikainen kouluunpaluu sekoittaa yritysten lomajärjestelyitä. Sijainen palaa kouluun 6.8., mutta lomalainen palaa töihinsä vasta 15.8.. Mistä siis saada työntekijä tuolle ajalle.
  Koulujen kesäloma herättää aina tunteita. Jos minä saisin päättää, niin pitäisin koulua juhannukseen ja sitten lomailtaisiin syyskuun alkuun. Tällä systeemillä voitaisiin toteuttaa muut lomat helposti.
  Joka kevät myös tulee keskustelua opettajien lomista. Noh, opettajilla on kymmenen työkuukautta, mikä pilkotaan kahteentoista osaan. Siksi opet saavat jo tehdystä työstä palkkaa kesälläkin. Ja siksi opettajia ei voi lomauttaa kesällä, koska siitä ei kunnan rahavarat lisääntyisi.
  No, miksi koulunjohtaja kirjoittelee Värtsiin keskellä yötä? Olen tässä illan ja alkavan yön tunteina miettinyt ja suunnitellut koulun toimintaa ensi lukuvuodeksi. Se miksi kirjoitin tämän hetki ennen nukkumaanmenoa, on selvä: opet tekevät HURJASTI hommaa lukujärjestyksen ulkopuolella. Ja Värtsilän koululla on loistava henkilökunta. Tänä vuonna ei opettajille ollut veso-päivää, joten lähetin henkilökunnalle viestin vapaaehtoisesta henkilökuntakokouksesta. Paikalla olivat kaikki. Meillä oli viimeisenä lomapäivänä erittäin antoisa työpäivä. Siitä kiitos Värtsilän koulun henkilökunnalle.
  Mutta nyt on aika mennä unille, että jaksaa huomisen aloituksen.
  Hyvää yötä!

 21. Kimmo, kirjoitat aiheellisesti ja valaisevasti! Seuraamme täältä ”ylähyllyltä”, miten ala- ja yläasteilla ja lukiossa, erityisesti Värtsilän koulussa menee. Olemme hengessä mukana.

  Toivotamme Teille kaikille siellä koulussa työtä tekeville Taivaan Isän siunausta! Koettakaa kestää laiskat ja ylivilkkaat. Koulukiusauksen aiheuttamiin ongelmiin viisautta ja voimia!

  Värtsilän pitäjän elämän laatuun vaikuttaa suuresti kolmen kiinteistön olemassaolo: Värtsilän koulun, Värtsilän kylätalon ja Värtsilän kirkon.

 22. Tällä viikolla olen kuullut radiosta kaksi aivan erinomaista puhetta. Niiden aiheet ovat tärkeitä. Toivon, että jokainen joka osaa jälkikäteen tietokoneellaan kuunnella eilisen ja tämän aamuisen radion aamuhartauden, pysähtyisi hetkeksi niiden äärelle.

  Keskiviikkona puhui pastori Pekka Kivekäs kaivaen syvältä historiasta tietoja, jotka ovat ajankohtaisia tänäänkin, ehkä juuri tänään tässä maailmassa. Tänä aamuna Kuopion piispa Jari Jolkkonen puhui paimenäänellä ristinmerkistä. Puheessa on paljon sellaista, mitä ei yleensä tunneta. Vaikka siitä olisi käytännön hyötyä tässä maailmanmenossa. Monet väärinkäsityksetkin samalla poistuisivat. Suosittelen!

 23. Käsittääkseni naapurimaassamme Norjassa koulujen kesäloma on (ainakin oli vielä vuosia sitten) juuri Kimmon toiveen mukainen; Juhannusaatosta elokuun loppuun!
  Tärkeä pointti lienee jo ihan kansallista identiteettiäkin ajatellen myös se, että mainittu valtio on sinänsä vapaa (muustakin) Eurooppa-hömpötyksestä vaikka NATO:on kuuluukin!

 24. Emeritaprofessori Terttu Utriainen puhui taas asiaa radiossa. Ns. rakenneuudistuspuuhassa tapahtuu paljon ikäänkuin piilossa. Minä näin siinä – anteeksi nyt vain kaikki fiksut – niin, näin pikkuisen Kaustajärven kylttihässäkän.

  Kun eräässä vaiheessa perustelin Keräselle Kaustajärven tarpeita sillä, että Saarivaarassa ovat oikeat ja tarpeelliset kyltin, niin hänpä selitti – Utriaisen tapaan; ”Ne on laitettu silloin, kun oli niitä tiemestareita.” Aivan oikein, nämä kelvottomat tiemestarit tiesivät paikalliset tarpeet ja toimivat niiden mukaan. Se oli ihan järkevää toimintaa, tai oikeastaan juuri se oli järkevää. Rakenneuudistus vei vallan Kuopioon, eikä sieltä ole edes käyty Kaustajärven tarpeita havainnoimassa. Ja onhan Joensuussakin jotain ELY-toimintaan, vaan tieviitta-asiat on viety Kuopion pöydän ääreen. Eikä siinä kaikki, eräät viitta-asiat ratkaistaan Jyväskylässä saakka.

  Hallintoa on sekä keskitetty että hajautettu. Molemmat suunnat ovat huonontaneet valtion aluehallintoa.

  Hyvät Värtsin lukijat, huomatkaa nyt, että Kaustajärven tiet kulkevat Kuopion mutkan kautta, ja kohta sinne ELY-keskukseen perustetaan uusi himmeli, johon istutetaan poliisi. Se on yhteistyötä eri tahojen välillä. Rakenneuudistukset jatkuvat. Se työllistää. Minua se työlästyttää!

  Kuunnelkaapa Terttu Utriaista netin kautta! Siinä tämänaamuinen aamuhartaus.

 25. Koska lie Terttu Utriainen puhunut radiossa? Tänään aamuhartaudessa puhui Pastori Mari Leppänen Helsingistä.

 26. Oletteko huomioinut sellaisen asian,kuinka lohi lentää Norjasta
  Puolaan.Sielä se nyljetään ja pilkotaan kukon nokittaviksi
  paloiksi.Sitten Suomenkin suurten kauppaketjujen johtajat tilaavat
  herkkua kuluttajien ruokapöytään.En ymmärrä tätä rallia,mutta
  eihän sitä tällä järjellä voi vaatiakkaan.
  Mutta nämä johtajathan on korkeasti koulutettuja ja suhteellisen
  suurta palkkaa nauttivia henkilöitä.
  Jäävät sitten 55 vuotiaina eläkkeelle ja miljoona bonukset perässä.

 27. Keränen ei ehdi millään paneuta Kaustajärven paikan-nimi
  kyltti asiaan.
  Koska hän menossa paikkaamaan reikiä naapurin puolelle.

 28. Terttu Utriainen puhui radion Ykkösaamussa, joka alkoi klo 8.15.
  Ehkä joku nörtti osaa neuvoa, miten sen saa kuultavaksi uudelleen?

 29. Käykääpä Värtsin lukijat Ylen sivuilla ilmoittamassa tietojanne sotien jäljistä ympäristössä. Ylen kartan mukaan Sääperin pohjassa on sodanaikuinen lentokone. Lentokoneesta löytyy vielä lisätietojakin.

 30. Tietäjät ja muistajat kahvikupin äärelle juttelemaan ja sitten antamaan tietoja Ylelle. Kuka hoitaa homman????

 31. Värtsin toimittaja jostakin syystä ajautuu aina tapahtumapaikoille… =) Olin tänään piipahtmassa Gerlanderin talon purkutyömaalla tuossa puoli kolmen aikaan. Jätin auton puomin eteen. Huomasin Canthintieltä Kirkkotielle tulevassa risteyksessä pysäköidyn auton. Auto lähti liikkeelle ja ajoi suoraan päin ajoradan ja jalkakäytävän melkoisen korkeata kivetystä siten, että rengas pamahti samantien. Varmaan vannekkin vääntyi pirssistä. Ihmetyksekseni kuljettaja jatkoi ajoaan. Kaasupohjassa välillä asfaltilla ja hiekoituksen rajamailla niin että hiekka pöllysi. Jäin ihmettelemään ja seuraamaan auton menoa. Ajattelin, miksi kuski ei pysähtynyt. Varmaan tajusi renkaansa menneen, mutta ei kun jatkoi matkaansa. Tajusin, ettei auto tuolla menolla pitkään tiellä tule pysymään, tyhjällä eturenkaalla. Lähdin ajamaan Kirkkotietä auton perään ja siinähän se pirssi oli pellolla sudittelemassa ja pyrki takaisin tielle. Ohiajanut mies oli pysähtynyt auttamaan neitoa takaisin ajotielle. Penkka ei sinänsä ollut korkea, mutta ei auto josta toinen eturengas on rikki oikein tahdo kulkea. Epäilykseni oli alusta alkaen, onkohan kuski selvä..

  Pyysin miestä pysäyttämään auton ja käskemään kuljettajaa ulos autosta, epäilyni johdosta. Tämä epäily osoittautui oikeaksi. Päissään, oikein kunnolla oli tämä naisihminen. Näin lähellä Kemien kouluakin. Koulut olivat juuri päättyneet. Matkalla Gerlanderin talolle koulubussi kurvasi hakemaan oppilaita koululta.

  Vastuutonta menoa! Näihin on meidän kaikkien puututtava. Se on kansalaisvelvollisuutemme. Onneksi kenellekkään ei käynyt kuinkaan! Päivän hyvä työ tuli tehtyä! Kuski ei toki ilahtunut 112 soitostani. Ehkä kiittää myöhemmin, mene ja tiedä..

 32. Mitä tästä opimme? Ei ensimmäiseksi mennä auttamaan ja työntämään ajotieltä pois ajautunutta autoa takaisin tielle. Tieltäsuistumusen syy voi ollakkin rattijuopumus!

 33. Olin kunnantoimiston pihassa juttelemassa kännykkään kaverini kanssa kuulemisia, kun näin poliisiauton sujahtavan melkoista vauhtia Kirkkotietä Kemien koululle päin. Sanoin vielä kaverilleni, että toivottavasti koululla ei ole sattunut mitään, onhan näet rakas tyttäreni Kemien koulun oppilas.
  Kun olin saanut asiani toimitettua, oli tilanne ilmeisesti ohi.
  Juuri Eiran lailla pitää meidän kansalaisten toimia. Ottaa vastuuta ja vastuuttaa kanssaeläjämme.
  Vastuun otto , vaikka se kipeää tekeekin , on tärkeää. Joskus siihen annetaan keppiä ja porkkanaa. Nykyisenä koulunjohtajana voin sanoa, että lastensuojelussa saan riittävästi molempia. Voimassa olevan lastensuojelulain mukaan jo epäily lapsen huonosta kohtelusta, vanhempien kyvyttömyydestä lastensa hoitoon (alkoholi-, huume, yms ongelmat) tai muut vastaavat ongelmat asettaa minut tilanteeseen, jossa joudun tekemään lastensuojeluilmoituksen. Ellen näin toimi ja lapselle sattuu jotain ikävää, saan maksimissaan puolen vuoden vankeustuomion. Eli teen siis ilmoituksen melko herkästi. Jos joudun ilmoituksen tekemään, niin minulla ei todellakaan ole mitään ilmoituksen kohteena olevia vanhempia vastaan. Ilmoitus on avun anto vaikeuksissa olevalle perheelle. Avun antaa sitten sosiaalipuolen ammattitaitoinen henkilökunta. Mikäli olen aiheetta antanut lastensuojeluilmoituksen, niin kiljun riemusta. Koskaan ei ole mukavampaa olla väärässä, kuin silloin. Kasvatuspuolella pitkään olleena ja paria lasta yhä kasvattaen voisin sanoa, että ymmärrys ja rajat ovat aika hyvä neuvo lasten kasvatuksessa. Murrosikäisillekin pitää jämäkästi, mutta aikuismaisesti antaa pelikentän rajat. Joskus pitää uskaltaa olla ikävä immeinen. Vanhemmat ei ole joulupukkeja, jotka antavat kaiken minkä lapsi haluaa. Ei! on hyvä sana moneen paikkaan. Kärsivällinen ja jämäkkä perustelu toimii usein. Sanktioita kannattaa määrätietoisesti antaa ei-toivotusta käyttäytymisestä, sillä niitä ei tarvitse antaa usein, kun ymmärrys voittaa rangaistuksen saannin syyn. Mikä toimii sanktiona, onkin eri juttu. Mutta vanhempana on hienoa olla. Samoin opena.

 34. Katselkaapa taivaalle uskontokunnasta riippumatta, siellä pitäisi näkyä ”Superkuu” eli normaalia kirkkaampi ja suurempi möllykkä…valokuvaajat hommiin myös…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *