Koululaisten kirjoitelmia, osa 3

Koululaisten oma yhteiskunta.
Klikkaa logoa saadaksesi lisätietoja yrityskylästä.

Tämän kolmannen osan kirjoitelmat ovat kuudesluokkalaisten kirjoittamia tunnelmia toukokuisesta Joensuun ”Yrityskylässä” vierailusta. Kirjoitelmien taustaksi ensin vähän ”Yrityskylän” toimintaideasta.

Koululaisten oma yhteiskunta
Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Opintokokonaisuus huipentuu vierailuun Yrityskylä-oppimisympäristössä. Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa. Yrityskylä-päivään johdattaa opetussuunnitelmaan perustuva oppimateriaali, joka rakentuu 10 oppitunnista. Materiaalin avulla oppilaat oppivat mm. mitä on työ ja miten sitä haetaan sekä perehtyvät talouden ja yhteiskunnan perusteisiin.

Opintokokonaisuus

Yrityskylässä opitaan toiminnallisesti ja yhdessä. Oppimisympäristössä tarkastellaan konkreettisesti itse tekemällä yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden ilmiöitä. Yrityskylän keskiössä ovat aktiivinen kansalaisuus, yhteiskunnallinen orientaatio sekä demokratia- ja kuluttajakasvatus. Yrityskylä-päivän pääroolissa on oppilas itse. Yrityskylä-päivään johdattaa opetussuunnitelmaan perustuva oppimateriaali, joka rakentuu 10 oppitunnista. Materiaalin avulla oppilaat oppivat mm. mitä on työ ja miten sitä haetaan sekä perehtyvät talouden ja yhteiskunnan perusteisiin. Oppituntien teemat auttavat oppilasta hahmottamaan omaa rooliaan Yrityskylässä työntekijänä, kuluttajana ja yhteisön jäsenenä. Jokainen oppilas saa Yrityskylä-päivää varten oman ammatin. Taloudellinen tiedotustoimisto TAT vastaa Yrityskylän yritysten jakamisesta kouluittain. Opettaja jakaa ryhmälleen annettujen yritysten ammatit etukäteen koulussa. Yrityskylässä on yhteensä 15–18 eri yritystä ja noin 65 eri ammattia. Yrityskylässä toimivia ammatteja ovat mm. kaupunginjohtaja, pankkitoimihenkilö, postinjakaja ja metsäsuunnittelija, vartija ja toimittaja.

Sitten siirrytäänkin Värtsilän koulun kuudesluokkalaisten Yrityskylä-kokemuksiin.

Päivä Yrityskylässä

6.5. tiistaina kävimme Yrityskylässä luokan kanssa. Kun tulimme Joensuuhun, heti ensimmäiseksi oli Kaupungintalon edessä kokous. Sen jälkeen menimme yrityksiin. Itse olin palveluneuvoja YIT:ssä, joka on Yleinen Insinööritoimisto. Päivän aikana maksoin laskuja, tein sopimuksia ja myin kiinteistöjä. Kaikki kävi hakemassa meiltä vuokrasopimukset ja jotkut ostivat taloja, esimerkiksi opettajat.
Meidän yrityksessä oli toimitusjohtaja, asuntomyyjä ja kaksi palveluneuvojaa. Oli todella kivaa ja tykkäsin paljon. Vapaa-aikana sai ostaa jotakin. Haluaisin mennä vielä uudelleen Yrityskylään.
Tiina Pekkarinen

Yrityskylässä

Minä olin toimitusjohtaja YIT:llä (=Yleinen Insinööritoimisto). Ensin oli kokous. Ostimme tontin ja sen jälkeen haimme pankilta lainaa. Ja siitä ”työpäivä” lähti käyntiin. Myimme asuntoja ja vuokrasimme taloja. Me ostimme Martelalta kukkia. Minun piti maksaa palkkaa kaksi kertaa päivässä. Siellä oli kauppa, josta pystyi ostamaan jotakin omalla palkalla. YIT teki voittoa noin 1200 €.
Yrityskylän pitäisi jatkua, että kuutosluokkalaiset oppisivat työelämää. Siellä oli kivaa ja hauskaa……

MARTELASSA

Minä olin Yrityskylässä ratkaisumyyjänä. Siellä oli kivaa; minun kanssa työskenteli Petro ja Jere. Minä kiertelin ja kaartelin ja tutustuin paikkaan.  Minä möin siellä toimistotuoleja, muuttosuunnitelmia ja sisustussuunnitteluja.
Minua kiinnosti pankin työ ja metsäkoneenkuljettajan työ. Minä kävin myös Terveystalolla tekemässä terveystarkastuksen. Minä haluaisin mennä toisen kerran Yrityskylään, koska siellä oli kivaa.

YRITYSKYLÄSSÄ!

Minä olin Martelassa sisustussuunnittelija. Se oli kiva paikka minun mielestäni. Minä sisustin huoneita. Minun työni oli tylsää, kun se on tyttöjen puuhaa. Minua kiinnosti eniten metsäkoneenkuljettaja, koska siellä oli oikea metsäkone. Minä myin kukkia YIT:lle ja minä sisustin ylhäältä kuvatun talon. Meillä oli työvuoroja ja myös vapaa-aikaa. Kun oli vapaa-aikaa, menin katsomaan muita yrityksiä. Siellä oli vartija sekä Pankki ja K-Market. Sain palkkaa ja ostin kaikkea. Se oli kivaa. Sai harjoitella työelämää ja tuntui, että olisin oikeasti töissä!
Petro Kirjavainen

Yrityskylän fysioterapeuttina

Aamulla noin kello kahdeksan lähdettiin Värtsilän ja Kemien kuutosten kanssa Yrityskylään, Joensuuhun. Ennen lähtöä olimme käyneet Yrityskylän juttuja jo läpi ja Kimmo oli jakanut ammatit. Minä sain olla fysioterapeutti Terveystalolla, niin kuin halusinkin. Kun tulimme Joensuuhun, oli vuorossa yritysten yhteinen kokous, jossa yritysten toimitusjohtajat kertoivat omista yrityksistään. Terveystalon toimitusjohtaja oli ylilääkäri Olga. Muita Terveystalon työntekijöitä olivat työterveyslääkäri Varvara ja työterveyshoitaja Jasper. Ohjaajana meillä oli Salla. Salla neuvoi meitä tekemisissämme. Seuraavaksi Olga piti henkilökuntakokouksen, jossa jaettiin aikataulut ja tehtävät. Ensimmäiseen työvuoroon kuului ajanvarauslappujen täyttäminen ja käynti UPM:llä kertomassa työergonomiasta ja pitämässä taukojumppaa. Seuraavalla työvuorolla otin vastaan asiakkaita ja sen jälkeen lähdin käymään pankissa ja postissa työkäynnillä. Sitten oli toinen vapaavuoroni, jonka aikana kävin K-marketissa ja Hairlekiinissa. Sen jälkeen oli kolmas työvuoroni, jonka aikana kävin huolehtimassa metsästäni Metsäkeskuksessa. Tämän jälkeen kävimme Jasperin kanssa Puhdas Oy:llä työkäynnillä. Sitten päivä alkoikin olla lopuillaan ja kävimme rahatilanteen yhdessä läpi. Se olikin + 850,50 €. Lopuksi toimitusjohtajat kertoivat päivän kulusta ja miten se meni. Mielestäni päivä oli onnistunut ja kaikilla oli hauskaa.
Emmi Piiroinen

Yrityskylä-reissu Joensuussa

Olimme luokkamme kanssa Joensuussa Yrityskylässä. Ennen sitä olimme pitäneet Yrityskylä-aiheisia oppitunteja, joilla tutustuimme mm. veroihin. Työskentelin Terveystalossa ylilääkärinä ja toimitusjohtajana. Päivän alussa oli kaupungin yhteinen kokous, jossa kävimme läpi yhteisiä sääntöjä ja aikatauluja. Sen jälkeen menimme yritykseemme ja pidin ensimmäisen henkilökuntakokouksen. Ohjaajamme oli Salla, joka kertoi yrityksen tapahtumista, ja hän jakoi meille aikataulut ja työvaatteet. Meillä oli kolme työvuoroa ja kaksi vapaavuoroa. Päivä oli mielestäni opettavainen ja hyödyllinen, saimme uusia kokemuksia ja opin paljon työelämästä.
Olga Heiskanen

Yrityskylässä

Päivä alkoi kaupungin yleiskokouksella. Sen jälkeen lähdimme töihin yrityksiimme. Minä työskentelin Terveystalossa työterveyslääkärinä. Aluksi opettelimme työntekoa Terveystalossa. Kiinnitin mainosjulisteemme seinälle ja autoin käyntikorttien kirjoittamisessa. Mittasin asiakkailta verenpaineen, kuuntelin hengitystä, tarkistin näön ja kysyin heidän terveyteensä liittyvistä asioista kysymyksiä. Tämän työjakson jälkeen oli ensimmäinen vapaavuoro. Kävin pankissa hakemassa pankkikorttini. Söin eväitä ja kävin kaupassa. Toisella työvuorolla tarkistin asiakkaita. Myös opettajia kävi verenpaineenmittauksessa. Viimeisellä vapaavuorolla ostin Hairlekiinista tuotteita sekä Yrityskylän Karjalaisen. Lopuksi siivosimme Terveystalon, pidimme työntekijöiden loppukokouksen sekä Yrityskylän lopetuskokouksen. Päivä oli mielestäni mukava kokemus.
Varvara Ripatti

2 comments for “Koululaisten kirjoitelmia, osa 3

  1. Kivoja juttuja. Itse aina annoin oppilaille ”juttuvihon” johon sai
    kirjoittaa juttuja, mitä mieleen juohtui. Joskus äidinkielen tunnilla kirjoitettiin juttuja. No, nykyopet tietää paremmin kuin
    eläkeläiset. Moni minun oppilaista on päätynyt toimittajiksi tai
    kirjailijoiksi.

  2. Voi mahoton miten nyky – koululaiset menevät korkealla ja kovaa.. Meille olisi kouluaikaan tarjottu kirvestä ja pokasahaa ja sanottu, että pärjäile poika noilla. Nyt annetaan vaikka pankinjohtajan virka päiväksi kokeiltavaksi. Ihan hieno idea se yrityskylä ja mukavia kirjoituksia koululaisilta. Kiitoksia !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *