Metsähautausmaa Kaustajärvellä

porttiVärtsilän pitäjän alueella – Tohmajärven seurakunnassa – on kaksi hautausmaata: Leminrinteen hautausmaa kirkon lähellä ja Kaustajärven hautausmaa. Viime mainittu on perustettu 1950-luvulla lähinnä Kaustajärven ja Kenraalinkylän tarpeisiin.

Kaustajärven metsähautausmaata on hoidettu paljolti talkootyön ja omaisten toimesta. Värtsilän ja sittemmin Tohmajärven seurakunta on pitänyt huolen kasteluveden ja jätehuollon osalta. Hyvin merkittävää on hautausmaan arvokkaan portin saaminen Mantsinen Groupin lahjoituksena. Värtsiläisten seura taas on lahjoittanut rautaisen keskusristin.

risti

Tänä keväänä kyläläisten toimesta talkootyönä kaadettiin mäntyjen keskeltä koivut. Näin saatiin hautausmaalle valoisuutta ja väljyyttä, mutta myös helpotetaan haravoinnin suorittamista. Parkkipaikan laajentamista lisättiin.

Kaustajärveläisten ja kenraalinkyläläisten – sekä vakituisesti kylissä asuvien että muualla asuvien entisten kyläläisten – rakkaus hautausmaata kohtaan on ilmi selvä. Sen aistii talkoissa ja muulloinkin hautausmaalla käydessä.

kaustajärven hautausmaa

Kuvat: Vuokko Väänänen

Share

6 comments for “Metsähautausmaa Kaustajärvellä

 1. Mirja Pusa
  16.5.2014 at 7:43

  Siistiä on, kaunis portti ja komean kauniit männyt. Rakastan tuota männyn punaruskeaa rungon väriä. Teillä onkin ihan ihka “oma” hautuumaaa.
  Pusan Mirja

 2. Sakari H
  16.5.2014 at 8:52

  Hienosti hoidettu hieno hautausmaa hienolla paikalla.

 3. Maija- Liisa
  16.5.2014 at 9:04

  Meilläkin jäi Värtsilän hautausmaat toista
  kotiseutukierrosta varten odottamaan.
  Hautausmaalla käyntiin on hyvä varata runsaasti
  aikaa.

 4. Esko Tarvainen
  16.5.2014 at 21:07

  Kaustajärven hautausmaa on rauhallinen vainajien lehto. Siellä on rauha ja hiljaisuus niinkuin hautausmaalla täytyykin olla.
  Muistan pienenä poikana, kun tätini mies haudattiin Kaustajärven hautausmaalla, siellä oli pitkä Aitalammen suoran mittainen hevossaattue ja vainaja oli ensimmäisen hevosen reessä. Siihen aikaan vainaja lähti kotoa ja vainaja oli avatussa arkussa kotinsa rappujen edessä. Omaiset antoivat siinä jäähyväiset vainajalle. Tämä käytäntö oli myös muualla Suomessa.

 5. Raija Träff
  17.5.2014 at 20:22

  Kaustajärven hautausmaa on todella kaunis paikka.Siellä lepäävät minunkin isovanhemmat (Heikki ja Anni Vepsäläinen).Hiljaisuus on käsinkosketeltavaa,vain linnut laulavat.Taas kesällä tulen käymään
  Kenraalinkylässä.Toinen kaunis hautausmaa on Hoilolan hautausmaa,johon Saarivaaralaiset haudataan.

 6. Kalevi Tikka
  18.5.2014 at 10:01

  Hän joka on Kaustajärven hautausmaan muistokivien tekstejä lukenut huomaa sen, että siellä on muutama kivi joiden vainaja on elänyt koko elämänsä muualla. Mutta halunneet tulla haudatuksi Kaustajärvelle. Perusteluna on ollut hautausmaan rauhallisuus ja kaunis luonto ympärillä.
  Eivät kaikki Kaustajärvellä asuneet ole halunneet sinne hautaansa. Esimerkiksi isäni, enoni ja heidän vaimonsa ovat haudattu Leminrinteen hautausmaalle. Miksi näin niin siihen on oma tarinansa, joka ei kuulu tämän osion pariin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *