Rääkkylään tutustumassa

Värtsiläisten Seuran keväinen päiväretki suuntautui Rääkkylään. Tilausliikenne Karhun bussiin nousi Kemiestä toistakymmentä värtsiläistä ja lähdettiin matkaan kohti Joensuuta. Lisää porukkaa tuli Eväskontin bussipysäkiltä ja parista muustakin paikasta Niinivaaralta. Matkalaisista enin osa tuli mukaan Joensuun keskustan matkailupysäkiltä ja näin täydentyneellä joukolla suunnattiin Liperin kirkonkylän ja Arvinsalmen lossin kautta Rääkkylän Koivuniemeen, jossa matkalaiset nauttivat lounasta vanhan kartanon matkailukäyttöön muunnetuissa tilossa.

Koivuniemen kartanomiljöötä

Koivuniemen kartanomiljöötä

Koivunimessä ihasteltiin komeita kaakeliuuneja.

Koivunimessä ihasteltiin komeita kaakeliuuneja.

"Kaikkihan on maksettava eikös juu" Seuran sihteeri maksupuuhissa.

Seuran sihteeri maksupuuhissa   –    ”Kaikkihan on maksettava eikös juu.”

Lounaan jälkeen matkattiin Rääkkylän kirkkoon kuuntelemaan suntio Laakkosen kerrontaa kirkon vaiheista, ja kellojen soitostakin. Veisattiin vielä muutama virren säkeistökin ennen kuin suntio johdatteli osan joukosta kiipeämään kellotapuliin kelloja katsomaan ja nauttimaan avarasta keväisestä maisemasta.

Rääkkylän kirkossa.

Suntio Laakkonen kertoi kirkosta.

Kirkolta ajeltiin Kaarina Kainulaisen lelumuseoon, jota on rakennettu vanhaa hirsirakennusta kunnostaen. Työ on vielä keskeneräinen, mutta matkalaisille kerrottiin lelumuseon syntyhistoriasta ja suunnitelmista. Nähtävääkin oli jo saatu esille sen verran, että museota voitiin esitellä. Monta tutun näköistä leluakin löytyi esillepanosta. Toivottavasta yleisö löytää museon sen hieman syrjäisestä sijainnista huolimatta.

Kaarina Karjalainen oikealla kertomassa lelumuseosta.

Kaarina Kainulainen (oikealla) kertomassa lelumuseosta.

Vieraita lelumuseon pirtissä.

Vieraita lelumuseon pirtissä.

Lelumuseon nalleosastoa.

Lelumuseon nalleosastoa.

Päiväretken viimeisenä kohteena oli Paksuniemen kesäkeidas, joka päivän räntäsateessa ei ollut ihan parhaimmillaan. Sisään päästyä lelumuseolta matkalaisia seurannut Koti-Karjalan toimittaja halusi koota koko porukan ryhmäkuvaan. Viihtyisässä ravintolassa nautiskeltiin päiväkahvit herkullisen leivoksen kera. Kahvittelun jälkeen Jyrki Hirvonen kertoi Niemishovin luomutuotannosta ja hankkeesta saada avatuksi Paksuniemeen tilaviinimyymälä, johon tulisi myyntiin jo tuotannossa olevia viinejä ja siidereitä. Ravintolassa oli anniskeluoikeuksien rajoissa myynnissä pari Hirvosen tilan tuottamaa siideriä, makeahko Jyrki mansikka ja kuiva Jyrki omena, joita jotkut matkalaisista halusivat maistellakin.

Paksuniemen kahvilassa .

Paksuniemen kahvilassa.

Tungosta myynitipöydän tuntumassa.

Lähtötunnelmia  kahvilassa.

 

Surkeanpuoleisesta säästä huolimatta matka oli onnistunut. Kesäkuussa Värtsiläisten Seuran ohjelmassa on Viron kartanokierros ja heinäkuun loppupuolella värtsiläistenseuralaiset kokoontuvat joukolla Värsiläpäiville.  Juhlaohjelmaan kuuluu muun toiminnan ohella kesäteatterinäytäntö ”Yksinäisten sydänten kerho”.

Kuvat kirjoittajan.

8 comments for “Rääkkylään tutustumassa

 1. Suntio tiesi kertoa, että pappi, jonka he saavat Rääkkylään on kuulema hyvä pappi. Värtsilässähän on ”hyviä” ihmisiä – vai.
  Mukava on, että on taas tiedossa tapahtumia.
  Lisäksi vierailuja ja yo-juhlia.
  Onnea ylioppilaille ja etenkin Kaisalle.
  Sepolle kiitokset kuvien ottamisesta ja reissuteksteistä
  MirjaSisko

 2. Ei Karjalainen vaan Kainulainen??????
  Terv. MirjaSisko

 3. Näköjään nimivirheitä tulee vaikka ei saisi. Nyt nimi on korjattu tekstiinkin, lelumuseon perustaja on Kaarina Kainulainen.

 4. Ja se hyvä pappi on Kontiainen!!!

 5. On taijettu ”maistella” Jyrki-siitereitä molemmilla marjoilla ja molemmille jaloille?

 6. Erkki kyllähän minä tiesin, vaikka jätin Markuksen nimen mainitsematta – pitäähän jotain olla joskus kysymysmerkinkin takana
  Hyvä, että suntioherra sen toi julki – hyvyyden.
  Terv. MirjaSisko
  Siideri- mies on sukulaisen sukulainen. Toivon onnea hänen yritykselleen. Hyvää oli!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *