Pikaista poistumista harjoiteltiin

Pikaista poistumista harjoiteltiin Värtsilän koululla.

oppilaat järjestäytyneenä

Tiistaina oli 11. päivä ja koululla harjoiteltiin taas nopeaa poistumista. Tavallisesti poistumisharjoitus pidetään 11.2, mutta yhteensattumien vuoksi harjoitus pidettiin tänä vuonna 11.3. Harjoitus tulikin oppilaille yllätyksenä.

Kun palohälyttimet alkoivat soida käytävässä, kului muutama sekunti ja luokkien ovet avautuivat ja oppilaat kiirehtivät naulakoille pukemaan tärkeimpiä ulkovaatteita sekä kenkiä. Harjoituksen kulkuun kuuluu, että kengät ja takit siepataan mukaan ennen ulospoistumista. Poistuminen sujui reippaasti ja pian luokittain tehdyt jonot odottivat kaukalon läheisyydessä. Opettajien oli helppo laskemalla todeta, että kaikki oppilaat olivat poistuneet onnistuneesti koulusta. Seuraavaksi siirryimme koulun saliin kertaamaan tärkeää poistumiseen, pelastautumiseen ja hälytyksen soittamiseen liittyviä asioita. Koljosen Teemu ja Timo VPK:sta kyselivät oppilailta näitä tärkeitä asioita ja kertoivat mielenkiintoisia yksityiskohtia mm. palopeitteen käytöstä tai sen vaikeudesta. Joku hampurilaispaikka oli pahoin tuhoutunut tulipalossa, koska kukaan ei saanut hätätilanteessa palopeitettä ulos sen säilytyspussista! Rasvapalo pääsi leviämään. Myös Hälytyskeskukseen soittamista pohdittiin; mitä kaikkea sinun tulisi pystyä kertomaan, olipa millainen hätätilanne tahansa? Kun Hälytyskeskus on siirtynyt Kuopioon, yhä tärkeämpää on muistaa kertoa, miltä paikkakunnalta soitat! Siis Tohmajärvi on muistettava mainita, vaikka soittaisikin Värtsilästä tai jostakin sivukyliltä. Tärkeää muistettavaa, meille kaikille!

ensiapulaukku

Myös Rajavartiolaitos osallistui harjoitukseen. Rajavartijoilla oli mukana hyvin varusteltu ”ensiapulaukku”, joita on Niiralan alueella kahdessa partioautossa sekä rajatarkastusasemalla. Laukussa on mm. elvytykseen ja elintoimintojen ylläpitämiseen liittyviä välineitä. Hätätilanteissa täällä rajanpinnassa on hyvin todennäköistä, että Rajan auto ehtii ensimmäisenä paikalle ennen muita hälytysajoneuvoja. Niinpä elvytystoimiin päästään jo ennen ambulanssin saapumista ja säästetään niitä elintärkeitä minuutteja ja ehkä myös ihmishenkiä.

rajavartioston auto

Kun välitunti alkoi, oppilaat pääsivät tutustumaan paloautoon ja Rajavartioston partioautoon. Kun oppilaat saivat tietää, että rajakoira on sisällä autossa, oli väentungos melkoinen auton läheisyydessä.

aadakoira

Kohta auton koirankuljetuskopista tunki ulos iloisen energinen Aada-koira, joka olisi mielellään tullut tekemään tuttavuutta oppilaiden kanssa. Sovimme kuitenkin, että ihailemme koiraa muutaman metrin päästä ja kyselemme kouluttajalta Aadan tavoista ja taidoista. Vaikutti siltä, että Aada-koira kruunasi hyvin sujuneen poistumisharjoituksen.

Kiitokset VPK:lle ja Rajavartiostolle harjoituksen järjestämisestä!

t: Vuokko Väänänen ja Värtsilän koulu

 

 

 

2 comments for “Pikaista poistumista harjoiteltiin

  1. Kyllä taas Värtsilän koulun plus-pinnat nousivat Vuokon kirjoittaman ja kuvittaman kertomuksen myötä! Iloisia koululaisia! Asiasta kiinnostuneita ja Aadan osoittamaa sataprosenttista osallistumista! Teemun ja Timon mukana olo osoittaa, että Värtsilässä on myös meitä harmaapartoja tuoreempia talkoolaisia!
    Näyttääpä mukana oleen myös sivistyslautakunnan puheenjohtajan varajäsenkin – jos oikein sieltä Saaran tunnistan.

    Siis monipuolista joukkoa koululaisiamme neuvomassa pahan päivän varalle. Kyllä Värtsilä on vireä osa Tohmajärveä. Ei voi muuta mieltä olla.

  2. Kivoja terveisiä Värtsilän koululta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *