Raita Karpo laulaa kiitosta

On yksi, joka suurempi on mahtajia maan
Lauluja Annamari Kaskisen runoihin

On läsnä valonmaa, Raita Karpo, sanat Anna-Mari Kaskinen, säv. Matti Karjalainen, Aikamedia

On yksi, jonka nimi kaikuu halki taivaiden
on yksi jota kumartavat joukot enkelten
On yksi joka suurempi on mahtavia maan
Hän koko luomakunnan täyttää rakkaudellaan

Juttelin lappeenrantalaisen säveltäjä-opettaja Matti Karjalaisen kanssa uuden levyn tiimoilta. Hän tuumi, että sävellykset tulivat jostakin ylhäältä. Karjalainen valikoi Anna-Mari Kaskisen runoja ja sovelsi niitä sävelkansionsa aarteisiin. Niinpä syntyi kokoelma lauluja ja myös Karjalaiselta saatiin lupa levyn tekoon.

Anna-Mari Kaskinen ( s. 1958) on suomalainen kirjailija, runoilija ja sanoittaja. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä säveltäjä Pekka Simojoen kanssa. Tunnetuimpia Kaskisen teoksia ovat Liekit-musikaali ja Hiljaisuuden messu.

Raita Karpo ( s.1941) opiskeli Sibelius-Akatemiassa Liisa Linko-Malmion johdolla on on esiintynyt mm. Kansallisoopperassa vuonna 1974 Pohjalaisten Liisana.

Levyn runojen aiheita ovat Oi kirkkautta aamun, Jo vierellämme aivan, On yksi nimi, Sain vihdoinkin eteesi tulla, Sinun varaasi, Kukaan toinen ei jaksaisi, jne…

Koin levyn laulelmat herkkinä ja hyvin laulajan tyyliin sekä runojen tunnelmiin sovitettuina ja sävellettyinä. Niistä huokuu usko Auttajaan, joka kulkee vierellä, kun kaikki muut jo väsyvät.

Myös Jumalan luonto ja kevään tunnot tulevat hyvin esille.

5 comments for “Raita Karpo laulaa kiitosta

  1. Kiitos musiikkivinkistä.
    Anna-Mari Kaskisen runot ovat tulleet läheisiksi. Kaksi mieluisinta kirjaa on: Tahtoisin toivoa sinulle ja Sinulle laulavat linnut. Olen saanut ne lahjaksi hyvältä ystävältä ja ne loivat mieleen lämpöä ja valoa.
    Kummastakin kirjasta pieni katkelma:

    Laulua peltojen yllä,
    tuoksua mullan ja maan,
    aamu kun valoaan tulvii
    jokaiseen ikkunaan.

    Toivon sinulle, ystäväni,
    taivaan raikkaat ja lempeät tuulet,
    että kaikkina elinpäivinä
    levon löydät ja lohdun kuulet.

  2. Raita Karpo laulaa niin, että sanoistakin saa selvän. Sitä taitoa ei monella oopperalaulajalla olekaan. Tai se nyt on minun mielipiteeni. Minulla on ennestään hänen laulama levy ”Laps olen köyhän, kauniin Karjalan”. Pitnee hankkia toinen.

  3. Varatkaa aikaanne 8.6.2014 klo 19 Värtsilän kirkkoon. Silloin on Kai ”Kuju” Hyttinen luvannut laulaa lahjansa Värtsilän kirkon hyväksi. Tätä hänen lahjaansa voi kartuttaa paikan päällä tavalla, josta kerrotaan tuonnempana. Pohjaton papin säkki on jo valmiina.

  4. Minusta se ”Kujun” Dirlandaa on tosi makee laulu.

  5. Minusta: ”Kesä jonka kerran elää saan, mielestä ei haihdu milloinkaan…Kesä jonka kerran kadotin, vie jälleen mun sinne luokses uudestaan…”

    Entä sitten ennen kuulemattomat Kujun uudet ortodoksiset laulut? Odotan mielenkiinnolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *