Suuria kaloja, osa 2

Olen luvannut Värtsin lukijoille päivittää Uusikylän – Patsolan osakaskunnan kalakilpailun tuloksia; tämä v. 1997 alkanut vuosittainen mittelöhän jatkuu edelleen erittäin suosittuna, punnitustuloksia ottaa vastaan ainakin toistaiseksi Jukka Kolehmainen. Alkuperäinen kooste on julkaistu väliraporttina Uutisalasimessa alkuvuonna 2010 ja juttuna otsikolla ”Suuria kaloja” Värtsissä 22.1. -13.

Vv. 2010 – 12 on jälleen saatu ja ilmoitettu useita kymmeniä hienoja kaloja, kärkisijojen tuntumaan päässeet yksilöt ja uudet lajit on merkitty oheiseen taulukkoon lihavoidulla punaisella; v. 2013 kilpailu jatkuu vielä v. -14 maaliskuuhun saakka ja sieltä on näillä näkymin nousemassa vähintäänkin kymppikärkeä hätyyttelemään ainakin nelosella alkava kuha ja reilu kasisatanen säyne, Jänisjoen kaloja molemmat.

Mukava olisi saada jotakin vastaavanlaista taulukkoa nähtäväksi vertailun vuoksi ja kalamiesten mieltä kiihottamaan myös naapuriosakaskunnan Juvanjoen alueelta eli Kenraalinkylän ja Kaustan vesistä. Suuria kaloja niissäkin ui; vaikka esim. matikat ovat kyllä siellä kokemuksieni mukaankin varsin pienenpuoleisia, niin ahvenissa ja etenkin säyneissä luulisi jo vastusta löytyvän. Kaustajärven haukia ja lahnojakin lienee punnittu; rohkeasti vain tietoja nettiin!

Tältä siis näyttää ennätystilasto vv. 1997 – 2012:

kuva1

kuva2

kuva3

Hyvää Uutta kalavuotta 2014!

 

 

3 comments for “Suuria kaloja, osa 2

  1. Pyytäjien nimet kun olisi vielä ollut tilastossa ?

  2. Joku kaipaili tarkempia tietoja ko. kilpailun kaloista myös vuosi sitten julkaistun jutun yhteydessä. Vastaan samalla tavalla kuin silloin eli kalastajan nimi, pyyntiajankohta ja käytetty pyyntimenetelmä on mahdollista tarvittaessa saada osakaskunnan arkistoista; ne eivät siis ole mitään salassa pidettävää tietoa. Tähän tilastoon en ole niitä laittanut näkyviin, koska koko kilpailun niin kuin myös tämän yhteenvedon perimmäinen tarkoitus on lähinnä vain selvittää ja kertoa, mistä ”se suuri” on todennäköisimmin saatavissa!
    Muistinvaraisesti voin nyt toki tässä yrittää paljastaa, mihin pyyntineuvoon kärkikalat eli tilastoykköset ovat sortuneet:
    Hauki-iskukoukku, ahven-verkko, kuha-verkko, made-rysä, siika-verkko, säyne-katiska, lahna-verkko, särki-verkko, taimen-uistin ja harjus-perho.
    Varmuudella dokumentoituja tilaston ulkopuolisia mahtikaloja ovat mm. Karjalaisen kalakilpailuunkin osallistuneet Sääperin 11,7 kg hauki ja 4,6 kg lahna, molemmat verkkokaloja sekä Jänisjoen 5,6 kg pilkkimade. Maininnan ansaitsee myös Sääperistä tuulastamalla saatu 1,7 kg ruutana. Nämä ja monet muutkin tilastoimattomat kuningaskalat vain on saalistettu jo ennen vuotta 1997 mutta poikkeuksellisesti eivät ole enää kuoltuansa kasvaneet!

  3. Hienoja kaloja on vesistämme tullut! Kruununa tietenkin 6kg siika Kukkolammesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *