Pogostan tauti ja muita vaivoja

Tuhti annos Kiminkistä
Joskus pintapuolista

Kiminkisen suuri lääkärikirja, Tammi 2013

Testasin Kiminkisen lääkärikirjaa muutamien kymmenien tautien osalta. Joskus juttu loppuu kuin kanan lento, eikä ohjeita perustella, mutta se aito maalaislääkärin tarinointi, se on semmoinen voimavara, jonka avulla kirja pysyy koossa.

Kiminkinen on jättänyt myös varsin tärkeitä osa-alueita pois teoksestaan. Esim. lonkkavaivoihin en aakkosellisesta luettelosta löytänyt otsaketta. Positiivinenhan Kiminkinen on. Hän tuumii että syöpähoidot ovat huimaa vauhtia kehittymässä ja esim. miesten eturauhassyöpään kuolee nykyisin vain yksi kolmestakymmenestä potilaasta.

Joskus olen herättänyt vinoja hymyjä apteekeissa ja lääkäreillä kun olen kertonut esim. Kiminkisen taannoisesta ohjeesta, että ” kyllä niitä verenpainelääkkeitä voi itse vähennellä ilman lääkärissä käyntiä”. Kirjan aihekokonaisuudet ovat tosi lyhyitä, joskin mukana on sitten tauteihin liittyviä anekdootteja ja lääkärien lausuntoja. Hivenen tulee semmoinen mieli, että Kiminkinen on kuin entinen kirjallisuuskriitikko, jutustelee niitä näitä ja unohtaa melkein itse asian.

Kuriositeettina ottaa Kiminkinen esille Pogostan taudin, jota esiintyy P-Karjalassa, mm. Ilomantsissa. Virus aiheuttaa ihottumaa ja nivelkipuja ( nivelrokko). Myös nilkkojen tulehtumista esiintyy. Yleisoireina on väsymystä, lievää kuumeilua, päänsärkyä, lihaskipuja ja pahoinvointia. Joskus niveloireet pitkittyvät. Epidemioita tavataan 7 vuoden välein.

Pistin kirjan hyllyyn muiden ansiokkaampien työryhmien koostamien opusten rinnalle. Kiminkinen on kansan suosima lääkäri, mutta joskus mietin, että mikroskooppinen tarkkuus hänen jutusteluistaan puuttuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *