Madeapajilta jänisjahtiin

Erämiesten matkassa
Vuotuinen erälukemisto

Eränkävijä 2013-2014, toim. Mauri ja Jussi Soikkanen, Otava 2013

Eränkävijä-kirjan tarinat on haravoitu kirjoituskilpailun avulla. Niinpä usein valtakunnan kirjoittaja-ässät jäävät nuolemaan näppejään, kun nuoremmat kyvyt yllättävät raikkailla ja efektiivisillä jutuilla.

Kalastus-sarjan voittaja Raimo Ylinen kertoo jutussaan Terapiamatikoita, kalastusturismin varjopuolista, etenkin pomosta, joka näkee punaista vähän jokaisessa alaisessaan. Niinpä jutun minäkertoja, jolla on kyseenalainen kunnia olla sekä haukuttavana, että myös etelän turistien viihdyttäjänä, pistää ulkomaisen ystävänsä kanssa ranttaliksi ja lähtee yöksi madejahtiin. Eikä turhan takia ollenkaan. Kun sitten yöllä tehdään madesoppaa ja mateita nyljetään tuppeen, on taas yksi ilonaihe: Aina voi kuvitella, että pomo on tässä nyljettävänä. Sekös kaveruksilta kirvoittaa oikein selkäkeikkanaurut. Jutun paras puoli on sen henkilökemiaa valottava vire.

Metsästus-sarjan voittaja kertoilee jutussaan Viimeistelyharjoitus koirastaan Hilimasta, jonka kanssa on lähdetty jänisjahtiin, vaikka muut itseään kunnioittavat metsämiehet ovat hirvien perässä. Hilima onkin melkoisen hyvä jäniskoira ja omistaja seurailee puhelimestaan, milloin jänis ja koira ovat tulossa hollille. Jäniksiä ”uupuu” kaksikin Hiliman avustuksella, mutta sitten tulee se ajo, josta Hilima ei selviä vähällä. Ukko-mäyrän kulmahampaat kun eivät ole hellävaraiset jäniskoiralle. Jutussa on kuvattu kivasti metsästysretkeä, joskin se on hivenen ponneton juonenkäänteiltään.

Kirjaan mahtuu juttua raakkuvesistä pääministerin mehtuupuuhiin ja riekkojahdista karkeamman kalan ottoon. Kirjan anti on erämiehille mannaa, sillä ne tosi erämiehet eivät paljon kirjoittele, lueskelevat toisten tekstejä, jos mehtuultaan ehtivät.

Post navigation

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *