Kasvien viljely

Kuva: Lissu Kaivolehto.

Kuva: Lissu Kaivolehto.

Kasvien viljely vaikuttaa hyvää ihmiseen. Hänen tapojansa lieventää tuo jokapäiväinen seurustelu kauniiden ja hyödyllisten luonnonesineiden kanssa. Nähdessäsi pienen hyvästi hoidetun ryytimaan, ajattelet sinä: tuossa talossa asuu hyvä järjestys; tahi nähdessäsi kukkia köyhän majan akkunassa tiedät siinä asuvan hyviä ihmisiä. Raa’at ja ilkeät eivät rakasta kukkia. Laiskat ja huolimattomat eivät välitä puutarhoista. Ihmisen luonto ilmaantuu koko hänen ympäristössään. Hän on luonnon kruunu ja missä tahansa maailmassa hän asuu, painaa hän puumerkkinsä siihen maahan, jota hän tallaa.

Zackarias Topelius

 

13 comments for “Kasvien viljely

  1. Vaikuttaa viisaalta mieheltä tuo Zakari.. Minä jo pidin itseäni laiskana ja huolimattomana, mutta en taida niin paha ollakaan koska pidän kauniista puutarhoista, varsinkin toisten hoitamista. Mikä kukka tuo on? Lissun puutarhassa niitä on vaikka mitä

  2. Näitä ”sinikelloja” on minunkin pihallani, vaikka en
    ole itse niitä istuttanut. Joku on tehnyt sen puolestani.

  3. Alpoaatos; Kuten MirjaSisko jo tunnistikin, niin kuvassa on scilla eli idänsinililja, jota kutsutaan myös siperiansinililjaksi. Kasvi on kotoisin Aasiasta. Se kukkii aikaisin keväällä ja leviää helposti laajoiksi matoiksi puistoissa ja puutarhoissa.Ja tuoksuu ihanalle!

    Kuvan scillat on kuvattu Linnunlaulussa toukokuun ensimmäisenä lauantaina. Lumoava näky, kun koko rinne oli yhtä sinistä scillamattoa!

  4. Maija-Liisan toteamus ”joku on tehnyt sen puolestani” houkutteli tutkistelemaan, mikä joku. Olisiko se ”joku” Jumala?

    2 Moos.3:13-15 on mielenkiintoinen selitys, kuka/mikä on Jumala: – Mooses sanoi Jumalalle: ”Kun minä menen israelilaisten luo ja sanon heille, että heidän isiensä Jumala on lähettänyt minut heidän luokseen, he kysyvät minulta: Mikä on hänen nimensä? Mitä minä heille silloin sanon?”

    Jumala sanoi Moosekselle: ”Minä olen se joka olen.” Hän sanoi vielä: ”Näin sinun tulee sanoa israelilaisille: Minä-olen on lähettänyt minut teidän luoksenne.”

    Jumala on siis MINÄ-OLEN. Maija-Liisan sinikellot on istuttanut MINÄ-OLEN.

    Jumalan nimestä on sitten syntynyt myös muita muotoja, kuten esimerkiksi Jahve, joka tulee heprean kielestä: ehje aser ehje = minä joka olen.
    Ehje = minä olen ja Jahve = hän on.

    Juutalaiset lakkasivat kutsumasta Jumalaa Jahveksi. He alkoivat nimittää häntä Herraksi, hepreaksi adonaj. Kreikkalaiset ja latinalaiset käännökset ovat käyttäneet Jumalan nimenä Herraa.

  5. Tässä arkisempi kysymys: Miksi
    siemenestä kylvämäni tillit ovat
    epäonnistuneet jo monena kesänä?
    Onko jotain niksiä? Ei viitsisi tehdä
    taas turhaa työtä yrttipenkissä.

  6. Yle ykkösen päivän mietelauseena luettiin juuri harvinaisempia säkeistöja Runebergin sanoittamasta ja Paciuksen sävältämästä Maamme laulusta, joka esitettiin ensimmäistä kertaa 13. toukokuuta 1848 Floran päivän juhlassa Kumtähden kentällä Helsingin rajan tuntumassa.

    Kuuluttaja mainitsi, että yleisön joukossa oli mm. Sakari Topelius! Hauska sattuma ajatellen intuitiivisesti valittua Värtsin aamun ajtusta. Sitä valitessa ei tullut mieleen, että Topeliuksen ajatusten julkaisupäivä osuu Kukan päivään.

  7. Nämä minun pihan sinikukat on istuttanut joku paikan
    aikaisemmista asukkaista, mutta heitä ennen on ollut
    tietenkin JOKU suurempi voima. Paljon kaunista maasta
    nousee tänäkin keväänä.

    Tänään ladoin lähes kymmenen mottia halkoja pinoon
    ja sitä ei tehnyt kukaan puolestani. Onneksi ei, vaan
    sain kuntoilua samalla. Joku halot tulevana talvena
    polttaa.

    Tässä kauppareitin varrella on puu, joka on kuvattu
    jossakin suomalaisessa setelissä ennen euroja. Olisiko
    juuri kymppi? Viimeinen tuore oksa on puusta kuivunut
    pois.

  8. Telle, laita vain ne tillit taas kasvamaan. Eihän sitä tiedä vaikka tänä kesänä onnistuisi. Jälkeenpäin sitten näkee oliko turha työ.

    Meillä viime kesänä ei noussut kuin ihan muutama taimelle ja sitten märkä maa tuhosi nekin.

  9. Viime viikolla luontoradiossa oli puhetta valkovuokoista. Sanoivat, että kasvi leviää juuriensa avulla ympäristöönsä. Sitten sanoivat, että valkovuokko kehittää kukinnan jälkeen siementen ympärille nestettä,joka on erityisesti muurahaisille mieleen. Muurahaiset vievät siemeniä mukanaan ja nuoleskelevat sitten jossain ja hylkäävat puhtaalksi nuollun siemenen. Näin syntyy sitten niitä uusia valkovuokkoryppäitä, jotka leviävät juuriensa avulla.

  10. Tellervolle tillistä: Meillä kasvoi tilli erinomaisesti
    kaupasta ostetussa kasvuturpeessa. Me kylvimme tilliä
    vähän kasvihuoneeseen yhdessä tomattien ja kurkkujen
    kanssa. Mahdollisesti jotain lannoitetta oli myös,
    muuten koko kasvihuone oli isännän hoidossa, olisiko
    siinä se kasvun taika. Puhun menneessä aikamuodossa,
    koska jouduimme purkamaan huonokuntoisen kasvihuoneen
    ja nyt on laitettava avomaalle kaikki kasvatettava.

  11. Lisään vielä yrteistä, että niitähän voi kasvattaa
    myös ruukuissa tai siinä turvesäkissä. Hintaa kyllä
    tulee ostomullassa kasvatettuna. Ajattelin itse kokeilla
    jompaa kumpaa tapaa nyt.

  12. Ymmärtääkseni ainoa keino millä ei saa tilliä kasvamman on kylvää se kylmään ja märkään maahan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *