22 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 20

 1. Sopinee kertoa viikon puheenaiheissa sellainen ilouutinen, että satakielet ovat saapuneet Värtsilään! Tänä aamuna yksi lauloi Niiralan suunnalla ja kaksi Sääperin rantamilla.

 2. Hieno aloitus viikon puheenaiheisiin Päivi. Kiitos!

  Täällä pääkaupunkiseudulla olemme saaneet nauttia satakielen laulusta jo melkein kokonaisen viikon. Itselleni satakielten ja pääskysten saapuminen ovat kevään kohokohdat. Tämän kevään ensimmäisen pääskysen näin lauantaiaamuna tässä oman pihapiirin yllä. Ihana kevät!

 3. Edellisvuosina olen äänittänyt satakieltä Värtsilässä siinä vähän matkaa Varosen Eiralta kirkolle päin pellon keskellä olevasta pienestä metsäsaarekkeesta. Pesiiköhän tänä kesänä.

  Täällä ei ole satakieltä vielä kuulunut. Laulurastas on helskytellyt jo viikon verran aivan tässä asuntoni nurkilla. Ei ole vielä puoliso ilmoittautunut. Alkaa vaikuttaa puolison kaipuu jo epätoivoiselta.

  Mutta on noita lintujen ääniä ilo kuunnella, olipa heidän tarkoitusperänsä mitkä tahansa.

 4. Kivivuoren Hannulle terveisiä, en muistanut vajaa tunti sitten heillä käydessämme ja kahvipöydässä istuessamme. Niin, ne terveiset! Ilmoitatko, milloin voin tulla sinne Värtsilän laaksoon täältä Kaustan kukkulalta kuuntelemaan – ruisrääkän ”laulua”!

  Risrääkkä ja nuoruus leikkimökin illassa ennen nukahtamista ovat syvällä sielussani.

  Ierikka

 5. Tässä sihteerikkönä vastailen Ierikalle, että viimeistään parin viikon päästä pitäisi ruisrääkkien olla äänessä Värtsilän laaksossa. Ilmoitellaan!

 6. Kiitokset kaikille jotka ovat väsänneet kirjoituksia Värtsin
  sivuille. On mukava seurata niitä ,jotka ovat menneet laidasta
  laitaan eri aiheiden ympärillä.Jotkut kylät ovat olleet tosi
  aktiivisia kirjoitusten ja mielipideiten kanssa ,mutta jos sama
  kirjoittaja lausuu saman päivän aikana 4-5 kertaan kommenteja
  samasta aiheesta niin liika on liikaa.Toivoisin että Värtsilän-
  kunnan entisistä muistakin kylistä tulis tarinaa aiheita varmasti olisi.Nyt on tullut mukaan jo uusia kirjoittajia
  se on hieno asia. Mutta lisää mahtuu joukkoon erikoisesti toivon nuorten mukaan tuloa jotka asuvat vakinaisesti ovat esim; yrittäjiä mm maanvijelijöitä tai joilla on työpaikka
  oman Kunnan alueella tai lähiseudulla,mitkä heillä on näkemykst
  tulevaisuuden suhteen.Sillä nykyisistä kirjoittajista suuri osa jokapäiväistä leipää ostavat tai leipovat saavat kuka isomman tai pienemmän euro määrän Eläkevakuutus- yhtiöiltä.
  Väheksymättä ketään, mutta kaikki toiminta mitä täällä maan päällä tapahtuu perustuu jatkuvuuteen mukavahan niitä vanhoja
  asioita on muistella sillä se kultaa muistoissa ikävätkin
  asiat.Oikein hyvää kesää kaikille Värtsin lukijoille ja kirjottajille sekä myös lehden toimitukseen.

 7. Pakko kirjoittaa! Minäkin toivon, että Värtsiin löytyisi uusia kirjoittajia. Nuorten kirjoituksia olisi mukava lukea. Ja muistakin kylistä saisi tulla juttua, ei vain Kaustajärveltä.

  Mutta – kun olen yksi niistä 4-5 kertaa kommentoivista – niin haluan huomauttaa, ettei niitä kommenttejani kenenkään tarvitse lukea, jos tuntuvat tympäiseviltä. Minä poika kirjoitan niin kauan ja niin paljon kuin toimitus sallii. Jos olen ketä loukannut, niin pyydän anteeksi. Voi myös soittaa, puh. 050-3224727.

  Ierikka

 8. Kaurilassa kun viikonloppuna viemärilinjanpäälle nurmea laitettiin. Rautaharavalla pehmennys ja tasoitus onnistui. Heinänsiemen ja raelanta maahan kylvettynä kasvunalkua odottamaan. Ei meillä jyrää ollut millä pinnan olisi saanut kiiteäksi sadetta kestämään. Löysin vajasta vanhat lyhyet eräsukset siteet kumikenkääni sopivat. Kelpokalut tamppaamahan siemenet sadetta kestämään. Kylvetyn alueen tampattuani kohta ukkonen sadetta antoi. Siistinä kylvöspysyi katosateen jälkeen aurikoa ja itämistä odottamaan.

 9. Värtsi takoo uusia käyntiennätyksiä. Eilen tasan 700.

 10. Voisitko, kaima, selvittää, miksi vierailijoita-ruudussa on kuitenkin eilen 297 eikä 700.

  Ierikka

 11. Vierailijaluvun selvittäminen olisi varmaan mittarin Värtsiin laittaneiden tehtävä. Minulla ei ole tietoa, mitä ja miten se mittaa. Tuskin kuitenkaan vierailijoita eli ihmisiä.

  Käyntien päivittäinen julkinen mittaaminen verkkolehdissä on poikkeuksellista. Mutta tottahan joku tarvitsee noita lukemia, jotka antavat melko vähättelevän kuvan Värtsistä.

  Pääasia lienee, että Värtsi on menestynyt erinomaisesti. Verkkolehteen otettiin eilen yhteyttä 427 eri tietokoneesta.

  Lukemista puheenollen, tämän kevään lahnasaalis on 51, keskikoko noin 2,5 kiloa. Piti ottaa 90-milliset pois Pyhäjärvestä. Tämä on kalajuttu, mutta tosi.

 12. Tänään 15.5. klo 13 oli Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksen järjestämä ja Värtsilän Pitäjäyhdistyksen isännöimä ekumeeninen toukosiunaus kylätalon pihalla. Tilaisuuteen oli kokoontunut 40 osanottajaa.

  Toukosiunaukset alkoivat Eläkeliiton Pohjois-Karjalan piirin toimesta. Niiden isänä voi pitää rovasti Heikki Savolaa. Siunaustilaisuudet ovat 14 vuoden aikana levinneet laajalle Suomessa.

  Ainakin täällä Itä-Suomessa tilauksissa on siunaustoimitus tapahtunut sekä luterilaisin että ortodoksisin menoin. Näin molemmat kansankirkkomme ja niiden seurakunnat ovat olleet mukana, mikä merkitsee, että toukosiunaukset ovat myös kirkkojemme toimintaa.

  Maataloustuottajien osallistuminen on ollut sattuman varaista. Tässä kohdin olisi tehtävä jotain. Se on minun mielipiteeni, josta voidaan olla mitä mieltä tahansa. Se että eläkeläiset ovat puuhamiehinä ja -naisina ei saa olla este sille, että aktiiviviljelijöiden edustus jää pois. Tietysti näinkin voidaan kokoontua siunausta pyytämään. Onhan siinä kuitenkin kysymys esirukouksesta, ja onhan ikäihmisilläkin leivän tarve.

  Arppen pihalla oli tänään mukava olla. Kiitos myös pitäjäyhdistykselle maukkaista kahveista tykötarpeineen!

  Ierikka

 13. Lukijat ajan hermolla, Kiitos! Tapahtumasta on tulossa
  oma juttu kuvien kera Värtsiin. Itse en ollut paikanpäällä. Kiitos aputoimittajien!

 14. Kyllä minä arvelin, että uutisjuttu tulee myös Värtsiin. Halusin kuitenkin kirjoittaa lähinnä mielipidekirjoituksen, en varsinaisesti uutista.

  On hyvä, että on aputoimittajia. Sehän takaa Värtsin hyvän tason säilymisen.

  Ierikka, apuhölöttäjä

 15. En tiedä miten kävijälaskuri toimii Värtsissä. Tuli mieleen eräs kuvasivusto. Siinä on noin ”tikkuaskin” kokoiset pikkukuvat ja ne voi klikata suuremmiksi niin halutessaan. Jokaisen kuvan yhteydessä on mainittu kuinka monesti kuva on katsottu. Jos kuvia selaa pikkukuvina niin laskuri ei lisää katsojamäärää. Vasta kun kuva klikataan suuremmeksi laskuri merkkaa sen ”katsotuksi”. Jotain samantapaista saattaa olla Värtsinkin laskurissa.

  Minultakin kalajuttu. Riimuverkot ovat olleet jo viikon vedessä eikä ainuttakaan lahnaa ole tullut.

 16. Pirtajärveen laskettaan tänään riimuverkot.Toivottavasti jotain saalista. Isossa P-järvessä on olemassa sellainen lahna, joka karatessaan menee kuin moottorivene. Hyökyaallot jäävät.

 17. Erkki L. ottaa kommentissaan kantaa tuottajien osallistumiseen Toukosiunaustapahtumiin. Se on totta, että sattumanvaraisesti niissä käymme; allekirjoittaneelta tämä kerta jäi paitsioon lähinnä unohduksen vuoksi, kahden aikaan ei ilennyt enää lähteä pelkälle kahville. Omat toukoni olen kyllä joka kevät rukouksella siunannut ja kiitos Herran, on riittänyt leipää ja leivälle voita!
  Kun otetaan huomioon vähäinen aktiiviviljelijöiden määrä Värtsilässä, on ymmärrettävää että hyvin kauan mainittuja tapahtumia ei voida järjestää pelkästään heidän luonaan ellei lähdetä uusille kierroksille. Jotenkin vain on jäänyt mielikuva, että viljelijät tulevat paremmin toisen viljelijän luokse kuin johonkin muualle. Kaikki eivät tietenkään tapahtumaa halua järjestää ja ehkä kaikilta ei ole edes kysytty. Meillä oli tämä tapahtuma reilu puolenkymmentä vuotta taaksepäin ja koimme sen kaikin puolin hyvin myönteisenä asiana.
  Viljelijät loistivat valitettavasti poissaolollaan joinakin kertoina myös MTK:n kirkkopyhinä, joita tuottajayhdistys säännöllisesti syksyisin seurakunnan kanssa aikoinaan järjesti. Syitä passiivisuudelle on monia, mutta jotakin penseyttä ja maallistumistahan se pääosin lienee. Häpeä tunnustaa, mutta omakin kirkkotie on pahasti ruohottunut, kun Värtsilän kirkko on melkein aina kiinni!

  Erkki J. mainitsee komeista lahnoista. Laita hyvä mies vielä harvempia riimuja pyyntiin, kun kerran keskikoko on ollut nyt jo noinkin hyvä kuin mainitsemasi 2,5 kg. Itse en ole vuosiin lahnariimuilla kalastanut, mutta omistan sekä 90 että 100, jopa 110 mm verkkoja. 1990-luvulla eräänä talvena verkotin niillä Sääperissä ja sain useita kymmeniä lahnoja. Punnitsin ne kaikki; 90mm:n lahnojen keskipaino oli 1,7 ja 100 mm:n 1,9 kg. 110 mm verkko ei antanut kuin muutaman vaihtelevankokoisen kalan, joten kunnollista otosta ei saanut, mutta 2 kg:n paremmalle puolelle sillä harvuudella joka tapauksessa pääosin mennään.

 18. Jussi,

  neuvostasi kannattaisi varmasti ottaa vaarin,jos olisin vähän rikkaampi. Vuosien varrella, ilmeisesti pienempien lahnojen aikaan, tuli hankittua viisi 90-millistä riimua, jotka taatusti riittävät niin kauan kuin pystyn veneeseen kapuamaan. Nyt jo tekee tiukkaa.

  En jokaista kalaa punninnut, vain suurimmat, vähän yli nelikiloiset, nekin Närsäkkälän osuuskaupan entisellä puntarilla. Loput arvioin huntturissa. Huonohkosti olivat isommat kiinni, pari karkasi, mutta eivät hyökyaaltoja jättäneet. Viikon verran kalasteltiin heti jäiden lähdettyä ja se riitti lahnojen osalta, ilmojen lämmittyä niiden maku huononee. Kohta hyökkäävät kiloiset ahvenet rantapenkereisiin.

 19. Kirjoitin, että ”aktiiviviljelijöiden edustus jää pois” – Kyllä minä tiedän viljelijän kevätkiireet. Olen varmasti viimeinen, joka tästä syystä moittii viljelijöitä. Ne ovat muita, jotka viljelijöitä yleensä arvostelevat.

  Mutta niin kiirettä ei voi viljelijöillä olla, ettei EDUSTUSTA toukosiunauksiin saa järjestetyksi. Käsi sydämelle!

  Tietysti on ikävää, että niinkin hienon tilaisuuden jälkeen – kuin keskiviikkoinen toukosiunaus oli – pitää nostaa sormea pystyyn ja muistuttaa viljelijöiden EDUSTUKSEN poissa olosta. Ei ole lainkaan vähäpätöinen asia, että tuottajien EDUSTAJA on paikalla ja käyttää puheenvuoron. Olen tätä mieltä enkä enempää kommentoi tätä, vaikka tulisi mitä selittelyitä tahansa.

  Jos kelle niin juuri siemenen maahan kätkijälle sopii vanha sananparsi: ora et labora = rukoile ja tee työtä. Mekin ikäihmiset rukoilemme viljelijöiden puolesta. Sillä mekin tarvitsemme jokapäiväisen leipämme.

  Ierikka, pellon laidalla kasvanut ja sen suuren merkityksen oppinut

 20. Kun olin lapsi oli joutsen harvinainen melkein tarulintu runoissa kertomuksissa. Halusin keväisin joutsenen nähdä. Menin rautaveräjille missä olin kuullut lintujen laskeutuvan omaa taukoaan pitämään. Istuin illannhämärissä loivan kalliopäällä. Kaukaa kuului koilotus laskeutumisvaroitus oli annettu. Siihen pienijoukko joutsenia laskeutui välipalaa haukkaamaan ja lepoa siiventyvehen saamaan. Aamulla nousukiiton kohden pesintäpaikkoja
  sukua ja jatkuvuutta turvaamaan

 21. Uutisissa on jo muutama päivä varoiteltu uutistoimittajien menevän lakkoon. Piti ihan ensimmäiseksi kurkistaa tänne, olisiko Värtsin toimittajatkin menneet lakkoon. Ainakin tämä aamu vaikuttaa normaalilta. Toukosiunaus on päässyt ihan etusivulle, kävijälaskuri kertoo muutamista kävijöistä ja kotkan pesässä on kaikki hyvin. Poikanen kasvaa ja vahvistuu. On syönyt vissiin lahnan tai pari päivässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *